Norge

Politiet: - Eks-soldater fra Serbia robber norske hjem

– Kriminelle fra Balkan er råere og bedre organisert enn dem vi før har sett fra Litauen og Polen. De setter oss på nye utfordringer, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen, leder av politiets samarbeidsprosjekt «Grenseløs». For første gang er medlemmer av den serbiske mafiaen PinkPanther tatt på «jobb» i Norge.

  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.nos journalist Per Annar Holm på 90 18 04 93. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

— Det var tydelig at de ville sjekke om de ble spanet på, for bilen kjørte flere runder i rundkjøringene og stanset opp i blindveier. Klokken 18.45 måtte vi pågripe dem, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen til Aftenposten.no.

Politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen.FOTO: PER ANNAR HOLM

Politisjefen snakker om en episode som skjedde tidlig på kvelden 1. desember. Inne i bilen satt to serbere på 31 og 34 år, som nå sjekkes opp mot flere titalls villainnbrudd over store deler av Østlandet. På den ene tyven fant politiet et smykke, og i bilen lå det en pose med gullsmykker og klokker fra et innbrudd i Voll terrasse på Jar i Bærum noen timer tidligere.

Etter en innbruddsbølge på Romerike, i Follo og Østfold i oktober/ november, flyttet et innbruddslag seg til et relativt lite område fra Lysaker til Hosle i Bærum de to siste ukene av november.

De hadde «arbeidstid» fra klokken 14 til 20, og i de fleste tilfellene satte de opp stige og tok seg inn i annen etasje gjerne mens det var folk i resten av huset.

På kort tid tømte de smykkeskrin og nattbordskuffer, før de forsvant ut igjen samme vei.

Men sivile spanere fra Utrykningspolitiet og Asker og Bærum politidistrikt fikk til slutt fangst.

— Fant dekkleiligheten

– De to hadde tatt batteriene ut av mobilfelefonene og simkortene var knekket i to, men da vi sjekket de historiske trafikkdata kunne vi se at de den 11. november hadde ringt en norsk-serber bosatt på Tøyen. Hver eneste morgen og kveld slo mobilene deres inn på en basestasjon på Tøyen, så vi antok at det var her de sov, sier Abrahamsen, og legger til:

— Uten de historiske trafikkdataene fra mobiltelefonene hadde vi vært sjanseløse til å finne dekkleiligheten og tjuvgodset. Nå kan flere tilbake arvesmykkene sine før jul.

Ti dager senere slo politiet til mot leiligheten til norsk-serberen i Hagegata på Tøyen i Oslo. Her fant politiet fem bagger med tyvegods, og diamanter og edelstener var pirket ut av smykker og ringer slik at det bare var rent gull tilbake.

Når det er smeltet kan gullet ikke spores tilbake til eierne.

54-åringen, som har bodd i Norge siden 1978, valgte å samarbeide med politiet og bekreftet at sekkene tilhørte de to serberne som var pågrepet ti dager tidligere.

Den serbiske 54-åringen (til venstre) føres inn i en sivil politibil av en spaner utenfor dekkleiligheten på Tøyen. FOTO: PER ANNAR HOLM

— Profesjonalisering

Historien er ikke unik. Politiet har merket et økende antall kriminelle fra Serbia både i Sverige og Norge etter at serbere fikk visumfrihet i fjor høst. Politiet beskriver serbiske tyver som enda bedre organisert enn for eksempel litauere, som til nå er den største kriminelle gruppen som er tatt for lignende vinningskriminalitet i Norge. Flere av de pågrepne serberne har militær bakgrunn.

- De er ett hakk råere enn litauerne i sin kriminalitet, bedre organisert, og vi tror at flere av dem har bakgrunn fra forsvaret eller paramilitære grupper. Dette stiller oss overfor nye utfordringer og er et par trappetrinn opp i forhold til hva vi tidligere har sett, sier Kjell Johan Abrahamsen, som leder samarbeidsprosjektet «Grenseløs», som koordinerer jakten på de mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa i Telemark, Vestfold, Søndre Buskerud og Asker og Bærum politidistrikt.

Politiet vet om to forskjellige innbruddsceller fra Serbia som har stått for en rekke innbrudd på Østlandet i høst.

— I høst vet vi at to serbiske innbruddslag har vært på «jobb» i Østfold, Follo, Romerike, Oslo, Vestfold og Asker og Bærum. Det ene laget besto trolig av de to vi pågrep 1. desember, mens en serber vi knytter til den andre cellen ble pågrepet i forrige uke etter et innbrudd i Vestfold, sier Abrahamsen.

Edelstener og diamanter var pirket løs fra arvesmykkene politiet fant i fem bagger på Tøyen. FOTO: POLITIET

— Serbisk mafia

Tips fra serbisk politi forhindret i slutten av oktober i fjor at serbisk mafia fikk slått kloa i 500 hundre kilo gull på et privat lager da Kripos aksjonerte på Jeløya i Moss. Pågripelsene ble fulgt opp med flere arrestasjoner av serbere i Oslo og Asker og Bærum.

- Her så vi klare kontakter med den serbisk mafiaorganisasjon PinkPanther, som har stått bak en rekke ran av gullsmeder og eksklusive juvelierbutikker over hele verden, sier Abrahamsen.

De siste syv årene har PinkPanther stjålet for over én milliard kroner i gull og juveler i 20 land, ifølge Interpol.

Til forskjell fra mafiaen på Sicilia har de ingen klar struktur, men er mer løselig sammensatt av flere mobile grupper av viningskriminell som slår til med militær presisjon.

Det var også medlemmer av Pink Panther som sto bak anslaget mot en tellesentral ved Stockholm i fjor vår.

De brukte helikopter for å ta seg ned gjennom taket og fikk med seg 39 millioner kroner.

Nekter skyld

Ifølge forsvarerne til mennene som ble pågrepet i begynnelsen av desember, har 31-åringen nektet straffskyld, mens 34-åringen har erkjent villainnbruddet i Voll terrasse.

I dekkleiligheten fant politiet smykkeskrin og store mengder gull og sølv.FOTO: PER ANNAR HOLM

De vedkjenner seg å eie baggene, men ikke innholdet, og de nekter for å ha oppholdt seg på Tøyen.

— Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, og vi har bedt om innsyn i politiets dokumenter før han vil forklare seg videre, sier advokatfullmektig Kumrije Rusiti, som forsvarer yngstemann.

Advokat Knut-Erik Søvik sier at 34-åringen innrømmer ett villainnbrudd, men ut over det sier har han at han ikke har hatt noen befatning med alt gullet og smykkene som ble funnet.

I februar møter ytterligere en serber tiltalt for 102 kriminelle forhold i Asker og Bærum tingrett. De fleste forholdene gjelder villainnrbudd.

Politiet tror ikke at de mobile vinningskriminelle kommer til å være spesielt aktive den kommende uken:

– Innbrudd er jobben deres, og de drar hjem til jul for å være sammen med familien. Vi har ikke grunn til å frykte at det skal bli flere innbrudd i jula, sier Abrahamsen.

Politiet mener at tyvene bodde i denne leiligheten på Tøyen mens de slo til mot flere titalls boliger over hele Østlandet. FOTO: PER ANNAR HOLM

Les også

  1. Slik stopper du ferietyvene

  2. Ny tyveribølge på Østlandet

  3. Tror utenlandsk bande står bak gullsmedtyveri på Stord

  4. - Uten mobildata settes vi år tilbake i tid

I disse baggene ble det funnet store mengder tyvegodset, da politiet slo til mot leiligheten på Tøyen.
Politiet fant store mengder smykker da de slo til mot dekkleiligheten på Tøyen.