Norge

70 er det nye 50

Dagens 70-åringer er mer aktive og friske enn noen gang før, viser en undersøkelse som har studert 70-åringer siden 1970-tallet.

Hos dagens 70-åringer har blant annet kognitiv og fysisk funksjon, lungefunksjon, hørsel og velbehag blitt vesentlig forbedret. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix

 • NTB

Dagens 70-åringer har forbedret seg på utrolig mange områder de siste 50-årene, står det i rapporten gjort av Sveriges Delegationen för senior arbetskraft, skriver Senter for seniorpolitikk.

Blant annet har kognitiv og fysisk funksjon, lungefunksjon, hørsel og velbehag blitt vesentlig forbedret. Forekomsten av sykdommer som depresjon, demens, hjerte- og karsykdommer er dessuten blitt redusert betydelig.

De er også merkbart mer aktive enn tidligere årskull, for eksempel innen reiser og bilkjøring. Og også personligheten er blitt forandret. Dagens 70-åringer er mindre nevrotiske og mer konkurransedyktige.

Ut fra resultatene konkluderer rapporten med at, om pensjonsalderen skulle vært basert utelukkende på helse og funksjonsnivå, finnes det et stort arbeidskraftpotensial blant de eldre.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  – Et 11. skoleår gjorde meg tryggere i fagene og mer sosial

 2. NORGE

  Smittevernsbrudd på norske utesteder: tett dansing, kroppskontakt, klemming og håndhilsing

 3. FOTBALL

  Norsk stortalent imponerer Tore André Flo: – Han viser spennende ting

 4. DEBATT

  Trafikksikkerhet rundt elsparkesykler er førsteprioritet, men det krever samarbeid

 5. FOTBALL

  Har fått klare råd om «treningsmyte»: Derfor velger United-klare Isak (15) bort Ødegaard-strategi

 6. VERDEN

  Britisk rapport: Vanskelig å bevise russisk innblanding i brexit