Andreas rosa verden

Rundt 500 000 nordmenn er aktive bloggere. 71 prosent av dem er jenter under 17 år, og de såkalte toppbloggerne blir stadig yngre.

Andrea Badendyck begynte å blogge for fire og halvt år siden. Hun har 44 000 lesere og ligger på 2. plass på listen over de mest populære bloggerne på blogg.no. Hennes blogg er den tredje mest leste bloggen i hele Norge.

- Blogging i Norge beveger seg i feil retning. Den har gått fra å være en fantastisk måte å uttrykke seg og kommunisere med andre på, til at bloggere streber etter flest mulig lesere, jakter på raske penger og provoserer for å få mest mulig oppmerksomhet, sier Thomas Moen.

Han er daglig leder i produksjonsselskapet Good Morning, tidligere bloggmanager og har skrevet boken «123 blogg»

I USA er de fleste bloggerne menn godt over 40 år med god jobb og høy inntekt. I Norge og Sverige dominerer unge jenter; rosabloggerne. En rosablogger er en ung, kvinnelig skribent som skriver om seg selv og sin hverdag. Hun er opptatt av mote og utseende. En mer voksen rosablogger skriver om mammalivet og interiør.

Å være nummer én, er alle unge jenters drøm, også min. Andrea Badendyck

Pondus (tegneserie), Vox Populi (samfunn og politikk) Stormberg (Knut J. Olsen), Nedsig (humor), Bård Vegar Solhjell (SV-politiker) og Petter A. Stordalen (Choice-eier) er eksempler på mannlige blogger og bloggere.

På topp

Andrea Badendyck (17) begynte å blogge for fire og halvt år siden. Hun har 44 000 lesere og ligger på 2. plass på listen over de mest populære bloggerne på blogg.no. Hennes blogg er den tredje mest leste bloggen i hele Norge.

- Å være nummer én, er alle unge jenters drøm, også min, sier Andrea.

9.1.13: Hei hei. I dag er jeg på 1. plass på blogg.no sin toppliste. Har aldri vært der før, så det var utrolig gøy, regner selvfølgelig med at førsteplassen ikke er min så lenge siden topplisten er veldig ustabil, og vi som ligger øverst har veeeldig tette lesertall. Er jo egentlig ikke så farlig hvor man ligger, men da jeg var sånn 14 år var, drømmen en førsteplass, var såå sjalu på Voe

Perfekt

Andrea Badendyck bor med søsteren sin i en leilighet på Majorstuen. Hun fyller 18 om få dager, og går i 2. klasse på Ullern videregående skole, medie— og kommunikasjon. Andrea er pen, slank, trendy og sporty. Flink og populær.

- Jeg skriver om hyggelige ting på bloggen min. Jeg er positiv og glad, og noen tror kanskje jeg lever et perfekt liv og aldri har problemer. Men sånn er det ikke. Jeg er en helt vanlig jente med gode og dårlige dager. Det skriver jeg også om, av og til. Det blir lagt merke til og jeg får mange kommentarer og tilbakemeldinger, sier Andrea.

12.4.12:Føler meg bare helt skikkelig dritt for tiden, eller egentlig de siste to-tre dagene. Alt er bare feil. Jeg føler meg så sykt stygg, ekkel, fjortis, oversminket, feit ... Jeg unngår øyekontakt med folk når jeg snakker med dem og trekker meg tilbake fordi jeg føler meg fæl. Det suger. Har bare hatt skikkelig dårlig selvtillit de siste dagene, vært nede.

Elsker klær

Men mest av alt handler Andreas blogg om hverdag, klær og sminke.

Bilder og tekst om merkene Juicy Couture, Ugg, Cèline, Acne, Nike Bobbi Brown ...

Hun omtaler produktene i positive vendinger, det handler om produktplassering og markedsføring.

12.1.13: Mange har lurt på hvor vinterjakken min er fra, og den er fra Woolrich. Jeg er utrolig fornøyd! Denne modellen er litt mer damete enn Parajumperen, om dere skjønner?

Thomas Moen sier han ikke har noe imot at folk tjener penger på bloggen sin, han gjør det selv. Det er bare rundt 20 av de 500 000 norske bloggerne som kan leve på bloggingen. De mest populære unge bloggerne kan ha en årslønn bedre enn sine foreldre.

- Skal man omtale et produkt er det viktig at det synliggjøres om innlegget er sponset eller ikke, samt dele både positive og negative sider av produktet Det er dessverre altfor få som gjør, og det ødelegger for bloggeren, produktet og troverdigheten til kommersiell blogging generelt, mener Moen.

Inntekter og godtgjørelser skal naturligvis oppgis og skattes av.

- Og skjult markedsføring er brudd på markedsføringsloven, sier Thomas Moen.

- Tjener ekstremt mye

Rosabloggere som Andrea Badendyck tiltrekker seg produsenter som ønsker å plassere produkter i bloggen og hun tjener gode penger på bloggingen sin. Andrea får en fast sum fra blogg.no ut fra sin plassering på listen hver måned. Som nummer to, er det 10 000 kroner.

- Jeg får ikke rabatter på merkeklær eller vesker. Enten får jeg klærne gratis eller jeg får betalt for å skrive om dem. Det jeg tjener penger på, er samarbeid med ulike nettbutikker hvor jeg enten får provisjon av salg eller at den butikken jeg samarbeider med og jeg har avtalt en fast pris som jeg får for hvert innlegg.

Andrea har en svært god inntekt.

- Til å være 17 år, tjener jeg ekstremt mye i måneden. Jeg bruker mye mer enn de fleste andre på min alder, men prøver å spare det meste. Og jeg betaler skatten min, altså, smiler Andrea.

Og Andrea jobber for sin blogg-suksess. Hun skriver innlegg flere ganger daglig, stort sett året rundt.

- Jeg forsøker å tenke kvalitet; at bildene er bra, og at jeg skriver godt norsk. Jeg tenker på bloggen hele tiden, og planlegger andre gjøremål ut fra den. Så er det selvfølgelig skole, lekser og trening.

Populær

- Kan hvem som helst begynne å blogge?

- Ja, i utgangspunktet. Men det er nok en fordel å være litt tøff, tåle at andre kommer med slengbemerkninger og negativ kritikk. Hvis du blogger, kan hvem som helst skrive i kommentarfeltet ditt, og det er vanskelig å forsvare seg siden mange er anonyme.

Andrea Badendyck har mange blogglesere og fans.

- Blir du stoppet på gaten og spurt om autografer og sånn?

- Eh..? Autografer er litt gammeldags kanskje.., men mange spør om å bli tatt bilde sammen med meg, ler Andrea.

30.5.12: Var på Justin Bieber konserten på Operataket. Skulket skolen og ventet i 13 timer uten mat og drikke, men halooo! Det var verdt det. Tok masser bilder med forskjellige blogglesere. Helt sykt hvor mange som kom bort den dagen.

Syk mann

Andrea har opplevd en skikkelig alvorlig hendelse som satte en støkk i henne. Hun blogget om det.

29.9.11. Hei! Ja, i dag har vært en uvanlig dag. Ryktene går som ild i tørt gress så jeg kan like godt fortelle hva som har skjedd. Det var en ekkel hendelse på skolen min i dag.

En fremmed mann kom inn i klasserommet vårt. Han hadde med seg en koffert. Jeg tenkte ikke så mye på det og han gikk. Men politiet kom, og noen trodde det var en bombe. Men etter en stund ble jeg hentet ut av klasserommet. Mannen hadde ikke en bombe i kofferten, som noen trodde, men en gigantisk bunke med flere hundre ark med bilder av meg på. Alt fra kopier av bloggen min, til rett og slett bilder av meg. Jeg fikk helt sjokk og ble veldig redd ...

- Politiet fortalte meg at mannen var psykisk syk, og han hadde fortalt at han kjente meg og at vi to hadde et spesielt bånd. Jeg hadde aldri sett eller snakket med ham før, det var skikkelig ekkelt. Saken ble anmeldt, men jeg har ikke blitt plaget av ham eller andre siden, forteller Andrea Badendyck.

Og Andrea vil fortsette å blogge.

- Absolutt! Jeg elsker det, og bloggingen er en viktig del av mitt liv.

Les også

Andreas rosa verden