Carl I. Hagen vred etter vraking

Frp-veteran Carl I. Hagen ble så sint at han pakket kontoret og trakk seg fra sentralstyret og vervet som eldregeneral etter at han i forrige uke ble vraket som Frps representant i Den norske Nobelkomité. Han gir partileder Siv Jensen skylden.

Partileder Siv Jensen og Carl I. Hagen under samtale om det katastrofalt dårlige kommunevalget for Fremskrittspartiets i høst, her fra partiets valgvake på Tjuvholmen.

— Jeg gikk av umiddelbart etter møtet i stortingsgruppen. Årsaken er den behandling og ydmykelse jeg har blitt utsatt for fra partiledelsen, sier Hagen til VG, og han legger ikke skjul på at han med «partiledelsen» inkluderer partileder Siv Jensen.

Det var forrige onsdag at stortingsgruppa var samlet for å stemme over valgkomiteens forslag til nytt medlem i Nobelkomiteen. Dette vervet har Hagen gjort det klart at han ønsker seg.

Ryddet pulten

Hagen reagerte sterkt da det ble kjent at valgkomiteen innstilte på at Inger Marie Ytterhorn skulle få fortsette. Carl I. Hagen ble i siste liten foreslått som partiets nye representant, men benkeforslaget falt med seks stemmer mot 25, meldte TV 2 tirsdag.

Inger Marie Ytterhorn har vært partiets medlem av komiteen i tolv år og er nå gjenvalgt for en ny seksårsperiode.

I sjokk og vantro gikk Hagen rett ut av Stortinget og over gata til partikontoret der han ryddet pulten og trakk seg både fra sentralstyret og fra ledervervet i Frps seniororganisasjon, skriver Dagens Næringsliv.

I et fem sider langt notat bestående av 18 punkter, kommer Hagen med sterk kritikk av Siv Jensen og hvordan han er behandlet. Brevet sendte han både til partiledelsen og til Frps stortingsgruppe, skriver avisa.

- Fikk sjokk

I notatet skriver Hagen at han for to år siden «underrettet Siv Jensen om at jeg hadde et sterkt ønske om og stor interesse for en plass i Nobelkomiteen når Inger Marie Ytterhorns to perioder var over. Jeg fikk et klart inntrykk av at dette skulle gå greit».

Carl I. Hagen skriver videre i notatet at han «fikk sjokk» da han så innstillingen fra valgkomiteen. Han mener Siv Jensen åpenbart ikke hadde formidlet til valgkomiteen at han, som tidligere partileder gjennom 28 år og parlamentarisk leder gjennom 25 år, hadde et sterkt ønske om en plass i Nobelkomiteen. Han mener det er Siv Jensens skyld at han ikke fikk muligheten til å anmode et annet gruppemedlem om å fremme sitt kandidatur.

— Jeg har lite lyst til å referere fra interne samtaler vi har hatt. Utover at jeg bekrefter at vi har hatt samtalen, vil jeg ikke kommentere innholdet, sier Jensen til VG. Hun ønsker heller ikke å kommentere at Hagen føler seg ydmyket av partiledelsen, men sier hun synes det er trist at han har trukket seg som leder av partiets seniorgruppe.

- Aldri realistisk

Flere stortingsrepresentanter sier på sin side at det i realiteten aldri var sannsynlig at Hagen skulle kunne bli valgt til det prestisjefylte vervet.

— Saken er at vi har vært fornøyde med den jobben Inger Marie Ytterhorn har gjort. Hun ønsket å sitte videre i Nobelkomiteen og vi ønsket at hun skulle fortsette, sier lederen av valgkomiteen i Frps stortingsgruppe, Ketil Solvik-Olsen, til Dagens Næringsliv. Han sier han ikke ser på avgjørelsen som en vraking av Carl I. Hagen.

Solvik-Olsen understreker dessuten at Frp ikke ønsket en ytterligere politisering av Nobelkomiteen etter debatten om sammensetningen. Han mener det ville skjedd dersom Hagen hadde blitt valgt. Flere sier til VG at Hagen ville vært et kontroversielt valg internasjonalt. (©NTB)