Her flyr over to milliarder kroner – og én F-16 i spesialfarger

Tre splitter nye F35, som nå koster ca. 800 millioner kroner hver, markerte frigjøringsdagen sammen med en F-16 som var malt som en Spitfire og med de norske fargene på halen.

Fire jagerfly i en sving over Drøbak, på vei til Oslo og markeringen av frigjøringsdagen.
  • Hans O. Torgersen

De fire jagerflyene fløy inn over Oslo ved 15.30-tiden. Mange som så dem trodde kanskje, som oss, at alle var Luftforsvarets nye F-35 jagerfly, men der tok vi feil.

Les også

Kampflyregningen har økt med 16 milliarder kroner

Da bildene ble studert, skilte det ene flyet seg ut. Umiskjennelig en F-16, som fra 1980 har vært det norske flyvåpenets jagerfly, men som nå er på vei ut.

Akkurat denne F-16 er malt i helt spesielle og historiske farger med rødt-hvitt-blått på halen i forbindelse med Luftforsvarets 75-års jubileum.

– Den er malt i fargene som du vil kjenne igjen fra Spitfire-tiden under krigen. Den har den originale F16-gråfargen, men i tillegg har kamuflasjefargen til Spitfire og med bokstavkoden FN-K, samme som en norsk Spitfire som kræsjlandet i Nederland i 1944, forteller major Brynjar Stordal, pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

F-16 i historiske kamuflasjefarger, samme som norske Spitfire jagerfly brukte under 2. verdenskrig.

Spitfire var det britiskbygde flyet som spilte en viktig rolle som kampfly for de allierte under 2. verdenskrig. Restene av det norske flyet som kræsjlandet i Nederland i desember 1944 er kjøpt av organisasjonen Norwegian Spitfire Foundation og skal restaureres. Du kan lese mer om dette prosjektet på nettsidene til Norwegian Spitfire Foundation.

Les også

Aftenposten mener: Kampflysprekken må ikke ramme Norges stridsevne

F-16 er nå i ferd med å fases ut, som det heter på fagspråket.

To ganger i året kommer det nå tre nye F-35 til Norge og erstatter F-16. Sent om kvelden 7. mai kom de tre nyeste flyene til Ørlandet flystasjon. Luftforsvaret har da fått 19 av disse flyene. Syv av dem er stasjonert på Luke Air Force Base i Arizona i USA, der det brukes til trening av norske piloter.

Ett av de tre F-35 fotografert da det fløy over Drøbak på vei til Oslo og markeringen av frigjøringsdagen 8. mai.

I løpet av 2019 skal F-35 bli «initielt operativt» og i 2022 skal F-35 overta beredskapsoppdraget fra F-16, som da fases ut. I løpet av 2025 skal alle 52 norske F-35 være operative.

De enorme kostnadene med kampflyprosjektet er stadig gjenstand for diskusjon. Stykkprisen for de siste F-35 som Norge har fått, er i underkant av 800 millioner kroner med dagens dollarkurs, ifølge Teknisk Ukeblad.

Med den stykkprisen betyr det at de tre F-35 som fløy over oss onsdag, har kostet rundt 2,4 milliarder kroner.