Norge

Vil la snekring og maling telle som boligkapital

Utbyggere vil la boligkjøpere av småhus bidra med en del av byggingen, og få en tredjedel av egenkapitalen i gevinst.

Småhus på 75 og 100 m2 i Nes kommune i Akershus er rettet mot unge boligkjøpere. Egeninnsats kan bidra til å dekke en tredjedel av egenkapitalen. Boligene er tegnet av sivilarkitekt Bård Helland i Arkitekturverkstedet i Oslo/Asplan Viak.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

— Det er jo slik det var før, at man bygde mer av eget hus. Vi tror at endel byggeoppgaver kan gjøres av kjøperne selv, og dermed gi flere som ikke klarer egenkapitalkravet mulighet til å kjøpe bolig, sier daglig leder Syver A. Oliver i Tun Eiendom AS.

Utbyggerne prøver ut et nytt konsept for i første omgang åtte småhus på Bjertnestunet i Nes kommune i Akershus.

Kjøper man et slikt hus, vil det holde å ha 10 prosent egenkapital, mot kravet på 15 prosent. De resterende 5 prosent vil dekkes inn ved hjelp av kjøpers egeninnsats på gjenstående innvendige arbeider.

Husene koster fra 2,3 millioner kroner, og egeninnsatsen vil utgjøre 115.000 kroner.

Isolering og kjøkkenmontering

— Arbeidene vil eksempelvis være isolering, overflatearbeid, legge panel, parkett og sette opp kjøkkenet, sier Oliver.

Les også

Hva er det kuleste du har hjemme?

Kjøperne vil jobbe i dugnadsteam ledet av fagfolk Tun Eiendom stiller med, for å sikre at arbeidet blir fagmessig utført.— Det er absolutt ikke meningen at man skal være håndverker for å klare dette. Vi finner ut hvem som er gode til å gjøre hva og fordeler arbeidene. Det er derfor ikke slik at man bare skal jobbe på eget hus, men alle skal jobbe sammen.

Alle må jobbe like mye

— Og alle må vise til at de har jobbet like mye, det er ikke slik at noen risikerer å stå igjen med all jobben. Har man ikke arbeidstimer å vise til, vil det heller ikke telle som egenkapital, sier Oliver.

De tar også reklamasjonsansvaret hvis arbeidet som blir utført viser seg å være for dårlig.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook.

Vil vurdere å utvide ordningen

De nye egenkapitalkravene har vært debattert det siste året. Mange mener at det bidrar til å holde flere unge utenfor et boligmarked med stigende priser, og skape et klasseskille mellom de som får foreldrehjelp og de som ikke har den muligheten.

Les også

- Legger du ut en ny toroms, er den borte om 30 min.

I første omgang vil Tun Eiendom bygge åtte hus etter denne modellen på Bjertnestunet i Nes kommune i Akershus. Småhusene vil være på 75m2 og 100 m2, tilpasset mindre husholdninger, for eksempel en førstegangskjøper.— Hvis dette blir etterspurt i markedet, vil vi vurdere å utvide ordningen til flere hus, sier Oliver.

- En gavepakke

De har fått med seg DnB Eiendom på laget.

— Her tenker de annerledes i et presset boligmarked. Er man villig til å flytte litt utenfor bykjernen og brette opp ermene for litt byggearbeid, er dette en gavepakke til unge boligkjøpere, der utbygger tar risikoen. Men modellen avhenger av at utbygger er solide og langsiktige, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB.

Utbetalt når huset står ferdig

Hun mener ikke de foretar et unntak fra egenkapitalreglene.

Les også

Kan bli dyrere å selge boligen

— Kunden vil få et finansieringsbevis på 85 prosent av kjøpesummen. Lånet vil ikke bli utbetalt før etter at huset er ferdigstilt, der man som kjøper leverer dokumentasjon i form av verditakst som viser eiendommens verdi på overtakelsestidspunktet. Lånet utbetales først når egenkapital og egeninnsats utgjør minst 15 prosent. Utbygger sitter med ansvar for at eiendommen faktisk blir ferdigstilt og at egeninnsatsen blir utført slik at eiendomsverdien er reell, sier Rasmussen.Hun kjenner ikke til andre løsninger av dette slaget.

Retningslinjer

Dugnadsmodellen er presentert for Finanstilsynet for å sikre at det ikke kommer i strid med retningslinjene for egenkapitalkravene for boliglån.

— Finanstilsynet tar ikke stilling til den enkelte lånesøknad eller verdifastsettelser i enkeltsaker, og legger til grunn at bankene foretar forsvarlige kredittvurderinger basert på våre retningslinjer, sier kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad i Finanstilsynet.

Les også

  1. - Mange gir opp allerede på visning

  2. Her er boligkjøperne eldst