UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel

I løpet av ett døgn har Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø loggført åtte uønskede hendelser som følge av at det for tiden mangler ambulansefly. – Vi går gjennom hver enkelt hendelse, sier Helse Nord.

Fem av de nye Beech B250 ambulanseflyene til Babcock ble tatt ut av tjeneste etter tekniske uregelmessigheter. Med seks operative fly ble tjenesten nesten halvert i helgen, og det fikk konsekvenser.

– Helse nord har bedt alle foretakene om å melde inn uønskede hendelser som har medført konsekvenser for pasienter, sier fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord.

Ifølge Nordlys har Helse Nord tidligere ikke ønsket å kommentere situasjonen, men kommer med nye uttalelser i en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Vi ble gjort kjent med disse hendelsene på søndag og går nå gjennom hver enkelt for å se hva som har skjedd, sier Tollåli.

Tidligere har Tollåli informert om at det er satt inn alternativ transport til pasienter som følge av flymangelen. Nå forklarer han at den alternative transporten har ført til at pasienter har fått lengre transporttid frem til sykehus.

Mandag ble det også satt krisestab både i Luftambulansetjenesten og i Helse Nord.

– Vi hadde kriseberedskap i morges, vil sette det inn i morgen også, sa Helse Nord-direktør Lars Vorland. Han fortalte at det ikke er ofte de har benyttet slike tiltak.

Oversikten til Nordlys viser åtte uønskede hendelser på grunn av ambulanseflymangel.

Ambulanseflyene er svært viktige for å kunne frakte pasient raskt til sykehus over de enorme avstandene i Troms og Finnmark. I flere tilfeller er det på grunn av været ikke aktuelt å bruke helikopter, men siden det ikke er ambulansefly tilgjengelig, ender det med bilambulanse og store forsinkelser.

Les også

Fem ambulansefly satt på bakken

Et spørsmål om tid

Klinikkoverlege Mats Gilbert ved UNN sier til VG at det er svært alvorlig å bruke mye ekstra tid, når tid kan være helt avgjørende for utfallet for pasienten.

Klinikkoverlege Mats Gilbert mener det er bare et spørsmål om tid før ambulanseflymangelen vil førte til at liv går tapt.

I det ene tilfellet tok det 28 timer og 49 minutter fra AMK ble varslet til pasienten kom til sykehuset i Tromsø. Det betegner Gilbert som «helt uakseptabelt og uansvarlig».

Han sier også at listen kun inneholder akutte pasienter.

Les også

Babcock beklager – vet ikke når feilen med ambulanseflyene vil være løst

– Beredskapen til den samlede nasjonale luftambulansetjenesten er ikke til å kjenne igjen. Kapasiteten er kritisk svekket. Vi merker det hver eneste time, sier han.

Universitetssykehuset i Nord-Norge er det største sykehuset i Nord-Norge, og det er hit de mest alvorlig syke pasientene må fraktes.

Klinikkoverlegen påpeker at det med dagens situasjon er umulig å gi omsorgsfull og ansvarlig behandling til alle pasienter, fordi man må velge noen bort.

– Slik vi erfarer situasjonen nå, er det dessverre et tidsspørsmål før liv går tapt, sier han.

– Pasienter med kreft og kronikere som trenger lufttransport til sykehusbehandling skyves bak i køene som dannes. Sykehusene vil etter hvert ikke få sendt hjem pasienter. Hele dynamikken ødelegges. Vi kan ikke ha det slik, sier Gilbert.

Babcock beklager

Mandag var fire av elleve fly i luftambulansefly-flåten fremdeles satt på bakken etter at pilotene har opplevd en vridning på flyene. Babcock vet ikke når feilen vil være løst.

– Vi beklager det faktum at vi står her i dag og har satt tjenesten i en ny og vanskelig situasjon, sa driftsleder Hilde Sjurelv i Babcock på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Et ambulansefly sett fra innsiden. Flyene er viktige for å frakte pasienter de lange avstandene i Nord-Norge, der det kan ta svært mange timer å frakte syke med vanlig ambulanse til sykehus.

Babcock opplyste søndag at selskapet vil sette inn to ekstra ambulansefly fra Sverige i tjenesten i Norge fra mandag formiddag, i tillegg til to andre fly fra Sverige som ble kalt inn i helgen.

Det ene kan lande på kortbaner uten restriksjoner. Det andre tar oppdrag på langbane og vil dermed kunne avlaste de øvrige kortbaneflyene for slike oppdrag.

Høie inn på teppet mandag

Helseminister Bent Høie (H) sa søndag til NTB at situasjonen som har oppstått, er uønsket, og at det er viktig at det settes inn nødvendige ekstratiltak slik at pasientene i minst mulig grad blir påvirket.

– Jeg har veldig stor forståelse for at dette skaper uro og er krevende for helsevesenet i Nord-Norge. Derfor setter vi hele veien inn ekstra tiltak og har oppmerksomheten rettet mot å løse denne situasjonen og komme over i en normalsituasjon, sier helseministeren.

SV mener utviklingen er «alarmerende» og har sendt brev til helseministeren der de ber om en redegjørelse for situasjonen. Partiet vil i tillegg kalle Høie inn på teppet ved møteslutt i Stortinget mandag.