Norge

Strenge sikkerhetstiltak under kongeparets 80-årsdag

Bevæpnet politi passet på Slottsplassen, som for anledningen var sperret av med store betongblokker, da kongeparet inviterte til feiring tirsdag.

Oslo-politiet bruker store ressurser for å passe på de mange kongelige som besøker Oslo i forbindelse med kongeparets 80-årsfeiring. På Slottsplassen passet de også på at ikke noe skulle skje med dem som hadde møtt opp for å feire kongeparet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

 • Tarjei Kramviken

40 kongelige gjester fra hele Europa er tirsdag kveld på gallamiddag på Slottet.

Tidligere på dagen vinket det norske kongeparet og mange av deres utenlandske kolleger til de store og små som samlet seg for å feire at kong Harald og dronning Sonja fyller 80 år.

På plassen var det også et større antall bevæpnede politifolk som passet på.

– Vi har ikke flere ressurser på dette oppdraget enn vi ville hatt på en annen tid av året. Men det krever et betydelig antall politifolk når så mange kongelige er på samme sted på en gang, sier Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt.

Store betongblokker var satt ut og en pansret politibil fungerte som en provisorisk port ved innkjøringen til Slottsparken i krysset mellom Karl Johans gate og Fredriks gate. Foto: Monica Strømdahl

Det er ikke uvanlig at politiet er bevæpnet under slike arrangement, forteller operasjonslederen. Politiet bærer ikke våpen til daglig.

– Vi pleier å være bevæpnet ved for eksempel utdelingen av Nobels fredspris eller ved statsbesøk, sier Stokkli.

 • Folket hyllet kongeparet: Feiret med 5000 kroneis

Politifolk hadde også tatt plass på taket av Slottet for å få god oversikt over Slottsplassen da kongelige vinket til de fremmøtte.

Politiets tohåndsvåpen, maskinpistolen MP5, er tryggere og mer treffsikker når man skal sikre et stort og åpent område som Slottsplassen, opplyser politiet. En vanlig pistol er lettere og har kortere løp, og den er dermed vanskeligere å treffe med på litt lengre hold. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Ifølge politiet vil de kongeliges bil-prosesjon, tidenes største kortesje i sitt slag i Norge, berøre trafikken i området Karl Johans gate, Jernbanetorget og Dronning Eufemias gate under jubileet.

– For Trafikkorpset blir dette en av de største oppgavene på veldig, veldig lenge, sier avsnittsleder og overbetjent Finn Erik Grønli til Aftenposten.

Etter en rekke terrorangrep utført med biler og tunge kjøretøy i Europa de siste månedene, har sikkerheten i forbindelse med 17. mai-toget i Oslo blitt diskutert.

Les mer om

 1. 17. mai
 2. Oslo
 3. Politiet

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Tidenes kongelige kortesje i Bjørvika – politiet oppfordrer: «La bilen stå.»

 2. OSLO
  Publisert:

  Folket hyllet kongeparet – feiret med 5000 kroneis

 3. KULTUR
  Publisert:

  Rekordfeiring av kongeparet: 30-40 kongelige gjester kommer til Oslo

 4. NORGE
  Publisert:

  Dette koster den kongelige bursdagsfesten

 5. NORGE
  Publisert:

  Kongeparet vil hilse folket på gullbryllupsdagen

 6. NORGE
  Publisert:

  Kongeparet fortsatte bursdagsfeiringen til sjøs