Eksplosjon og brann på ammoniakkfabrikk i Porsgrunn

Det brant på Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn i Telemark etter en eksplosjon inne i fabrikken. Det er ikke gass på avveie, og naboer blir ikke evakuert.

Eksplosjonen skjedde i en kompressor inne i fabrikken. Fabrikksjef Per Knutsen ved Yara sier det oppsto en oljebrann i kompressorrommet, skriver Varden. Ifølge Herøya Industripark (HIP) brant det fremdeles ved 4.30-tiden.

Rundt klokken 5 melder politiet at brannen er slukket, men at det fortsatt kan komme smell fra området. Politi, brannvesen og HIPs industrivernstab er på stedet.

– Det er iverksatt lokal alarm, som betyr at bare den aktuelle fabrikken er berørt. Det er ikke gass på avveie, opplyser Lene Rambekk i HIPs industrivernstab i en epost til NTB. Hun legger til at de har gassmålere på stedet.

Ingen skadde

Ingen personer er skadd i hendelsen. Brannen kan ha oppstått etter et utfall ved en kraftstasjon tidligere på natten, ifølge politiet.

Klokka 3.04 fikk politiet melding om at Roligheten kraftstasjon lå nede og at dette hadde ført til problemer ved industriparken.

– Jeg kan på nåværende tidspunkt ikke si noe mer om hvordan dette eventuelt henger sammen, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt til VG.

– Det blinket på himmelen

Det skal ha vært mye svart røyk i området, og ifølge brannvesenet brant det flere steder. En 18 år gammel kvinnelig nabo forteller til VG at det smalt skikkelig.

– Da jeg så ut av vinduet lyste det og blinket på himmelen, så kom det masse svart røyk, sier hun.

Yara driver ammoniakkfabrikk på Herøya. I tillegg har selskapet tre salpetersyrefabrikker og en kalksalpeterfabrikk i området. Fabrikkområdet dekker et areal på 1,5 kvadratkilometer og er Norges største industriområde, ifølge selskapet.