Norge

Politimann fryktet femtenåring ville bli drapskvinne om kort tid

Tre måneder før den 15 år gamle jenta drepte en miljøterapeut ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker, sa en politimann på et møte med barnevernsansatte at han fryktet tiltalte ville bli drapskvinne om én eller seks måneder.

Drapet fant sted i oktober i fjor på den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker Torstein Bøe, NTB Scanpix

 • Tine Dommerud
  Journalist

Politiet i Asker og Bærum hadde møte med barnevernet og ansatte i Små Enheter etter at tiltalte hadde forsøkt å hugge en miljøarbeider og flere politimenn med en machete. Møtet fant sted noen dager etter hendelsen og før jenta ble flyttet tilbake til institusjonen.

Trusler gjennomgangstema i retten

Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept i oktober i fjor på den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Rettssaken mot den unge beboeren startet mandag denne uken. Trusler om drap og selvmord ble et gjennomgående tema også fredag i tingretten.

— Politimannen fikk jo rett

En av politimennene som var blitt truet med machete, var med på møtet med barnevern og behandlere.

Politiførstebetjent Trine Svartås fra politiet i Asker og Bærum forklarte seg i retten i dag og refererte politimannen:

- Jeg blir ikke overasket om hun blir drapskvinne om én eller seks måneder, hadde han formidlet.

Svartås sier til Aftenposten at hun ikke glemmer de ordene.

- Han fikk jo rett. Det tok tre måneder, sier hun.

-Tror du hun vil drepe meg

Tidligere i retten fredag forklarte en miljøarbeider fra Små Enheter seg. Hun har sluttet på Vollen og arbeider ved en annen institusjon i samme firma.

Hun hadde et godt forhold til tiltalte, de hadde lange og filosofiske samtaler. Miljøarbeideren satte også stor pris på sin avdøde kollega. Også de hadde snakket om tiltaltes dødstanker. Uken før hun ble drept spurte avdøde Anna Kristin Gillebo Backlund sin kollega:

–Tror du hun vil drepe meg?

– Svaret jeg ga henne var nei, nei, vi hadde det jo så bra sammen, sa kollegaen i Asker og Bærum tingrett fredag morgen.

Der og da tenkte hun på spørsmålet som litt tullete, for temaet frykt var ikke noe kollegene snakket om. Men hun begynte likevel å tenke over temaet etter at spørsmålet var stilt.

Den samme miljøarbeideren mener bemanningen ved behandlingssenteret var for dårlig. Anna Kristin Gillebo Backlund var alene som våken nattevakt på jobb den natten drapet skjedde. I en rom ved siden av lå en hvilende nattevakt og sov.

– Det burde vært to våkne nattevakter på jobb. Det var meningsløst å ha én nattevakt, jenta var jo veldig ofte våken på natten, forklarer hun.

- Ønsket ikke å dø på jobb

En tidligere ansatt forklarte seg også fredag. Hun har ved flere anledninger tatt opp med ledelsen ved Små Enheter at hun synes det var vanskelig å arbeide med tiltalte som ofte snakket om drapstanker. Ved en anledning skal en av sjefene ved Små Enheter ha spurt:

- Er du redd for en jente på fjorten år?

- Ja, svarte jeg. Og det har jeg grunn til. Det er en jente som uten å være i affekt snakker om å drepe, forklarte den tidligere ansatte.

Hun utdypet at slike tanker kom ca. to ganger pr. skift.

— Hvorfor sluttet du, spurte bistandsadvokat Siv Hallgren

— Jeg ønsket ikke å dø på jobb. Jeg så det var en reell risiko for dét, sa hun.

Dreptes far: - Hun brydde seg om alle

Siste vitne fredag ettermiddag var Magne Gillebo. Han er avdøde Anna Kristin Gillebo Kristensens far. Familien består av fire søsken med ektefeller og barn i tillegg til foreldrene. Søsknene er tilstede under rettsaken, og sitter sammen i et rom like ved der tiltalte er.

Faren forklarte seg klart, men stillferdig i retten.

— Anna Kristin var en jente som brydde seg om alle. Hun var observant, og selv om hun var der for å passe på klienten kunne hun nok også være streng. Vi tror Anna kunne vært bedre forberedt på å takle kritiske situasjoner enn det hun var. Det er en klar svikt i et farefullt landskap å leve så tett inn på en person som er krevende, sa han.

Strafferettslig tilregnelig

Tiltalte i saken har erkjent å ha drept 30-åringen, men har nektet for at drapet var overlagt. Tre sakkyndige har undersøkt jenta og enstemmig konkludert med at de mener hun ikke var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Hun regnes derfor som strafferettslig tilregnelig.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Vollen-drapet: Juryen mener tiltalte var tilregnelig

 2. NORGE

  Forsvarer vil ha drapstiltalt barn kjent utilregnelig

 3. NORGE

  Vollen-drapet: Drapstiltalt 16-åring måtte føres ut av rettssalen

 4. NORGE

  Vollen-drapet: 15-åringen ble dømt frisk nok til fengsel. Siden har hun vært tvangsinnlagt på psykiatrisk.

 5. NORGE

  Små Enheter ilagt foretaksbot etter Vollen-drapet

 6. NORGE

  Vollen-drapet: 17-åringen dømt til ni års forvaring