Norge

TV2-ansatt fikk fortsette etter påstått sextrakassering

I TV 2-sporten fikk en mannlig journalist fortsette i jobben i over ett år etter at to kvinner hadde varslet om at han skulle ha seksuelt trakassert dem og forsøkt å låse dem inne på hotellrom.

Sportsredaktør i TV 2 Vegards Jansen Hagen beklager at det tok over ett år før en journalist som skal ha sextrakassert to kvinnelige TV 2-ansatte fikk sparken.
  • Robert Gjerde
    Journalist

Det melder Dagens Næringsliv.

Tidligere leder av avdelingen i TV2-sporten der vedkommende arbeidet, nåværende TV 2-sportsredaktør Vegard Jansen Hagen, bekrefter overfor avisen at det var han som mottok varslene om den påståtte trakasseringen.

Han beklager at det tok over ett år før han gjorde noe med varslene.

– Uholdbart at det tok så lang tid

I en e-post til DN skriver han følgende:

«Av de fem sakene vi kjenner til fra 2004 og frem til i dag har fire endt med oppsigelse og en med skriftlig advarsel. I de fleste sakene har TV 2 reagert raskt og resolutt. I én av dem tok det imidlertid altfor lang tid. Det skjedde på min vakt. Det tok halvannet år fra den første episoden fant sted til vedkommende var kastet ut. Det er uholdbart og det er mitt ansvar. I løpet av denne tiden fant nye episoder sted og de kunne vært unngått om jeg hadde gjort jobben min bedre. Det er smertefullt og til dem som ble rammet er det bare å si unnskyld. Jeg burde lyttet bedre, undersøkt mer og praktisert absolutt nulltoleranse. Det finnes mange ulike forklarende faktorer for at ting tok tid, men ingen av dem i nærheten av gode nok til å dekke over det som ganske enkelt er dårlig lederskap i en alvorlig sak», skriver Jansen Hagen.

– Ynkelige menn

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, reagerer sterkt.

– Jeg blir forbannet. Jeg er lei av at små ynkelige menn får ture frem og ødelegge arbeidsmiljøet rundt seg, sier Solbrække til VG.

Tidligere Aftenposten-journalist fortalte hvordan hun ble utsatt for seksuell trakassering da hun var på jobbreise med en kollega fra et annet mediehus.

Debatt om #metoo

Mediebransjen diskuterte tirsdag kveld #metoo-kampanjen og historiene som er kommet frem om mediene. Sarah Willand, kommunikasjonsdirektør i TV2, innrømmet at det tok for lang tid før man reagerte etter hendelsen i kanalens sportsavdeling.

– I denne saken tok det for lang tid fra det ble varslet til det ble gjort noe, men i de sakene som vi har kjent til, har det fått konsekvenser. Det førte til at dem som gjorde dette, ikke lenger jobber hos oss.

Willand sa at hun trodde kulturen i TV2 i dag er annerledes enn den var for 10–15 år siden, men at de nå jobber for å finne ut om det kan være flere tilfeller.

– Vi i ledelsen i TV2 ønsker ikke en slik kultur, og derfor ønsker vi å få alt frem i lyset slik at vi kan ta tak i det.

– Ikke representativt for TV 2

Hagen mener de nevnte hendelsene ikke er representative for TV 2-sporten.

«De er på ingen måte representative for fellesskapet. Noen stjerner har åpenbart følt seg hevet over fellesskap og tatt seg til rette. I dag er det en annen besluttsomhet, rutiner og oppmerksomhet rundt seksuell trakassering. Det skal ikke forekomme i noen form i TV 2. Jeg er ikke stolt av historikken, men den bør i det minste gjøre oss ekstra årvåkne på å sette en ufravikelig standard for hvordan arbeidsmiljøet her skal være i fremtiden», skriver Jansen Hagen.

Avdekket trakassering i NRK

Nrk.no meldte tirsdag kveld at det er avdekket flere tilfeller av trakassering også i NRK.

Det sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Han mener at mediebransjen kan være spesielt utfordrende for unge kvinner.

Den internasjonale #metoo-kampanjen har utløst et skred av historier om seksuelle overgrep og trakassering. I Norge og Sverige har historiene i hovedsak kommet fra mediene selv.

Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim, Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen og VGs sjefredaktør Gard Steiro var blant debattantene da mediene tirsdag kveld diskuterte #metoo-kampanjen.

Medietopper i debatt

I kveld diskuterer flere medietopper saken i et møte i regi av Oslo journalistklubb. Espen Egil Hansen, sjefredaktør i Aftenposten, Sarah Willand, organisasjons og kommunikasjonsdirektør i TV 2, og Gard Steiro, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG, er blant deltagerne.

Hansen fra Aftenposten fremholdt at den beste vaksinen mot en slik ukultur er å ha en ledergruppe med reell kjønnsbalanse og som består av ulike typer mennesker, og at det da ikke blir aksept for å tie stille hvis noen opplever eller ser trakassering.

– Dypest sett handler denne kampanjen om hva slags arbeidsliv vi skal ha. Mediene må være attraktive steder å jobbe for de beste menneskene. Hvis det er en slik ukultur, blir det ikke attraktivt for de dyktigste å jobbe der, sa Aftenposten-sjefredaktøren.

Mediekritiker og kommentator Anki Gerhardsen mente at debatten om #metoo-kampanjen favner for bredt.

– Den omhandler alt fra ubehag til voldtekt, og hvilke andre diskusjoner i samfunnet er man ikke enige i hva som ligger begrepene, poengterte hun.

Les mer om

  1. Seksuell trakassering
  2. TV 2
  3. Arbeidsmiljø