Helsefarlig luft ti steder i Norge

Mandag morgen har luftkvaliteten vært helsefarlig flere steder i Sør-Norge.

Mandag morgen ble det målt helsefarlig luft på fire forskjellige steder i Oslo. Situasjonen var tilsvarende flere andre steder på Sør- og Østlandet.

På fire forskjellige steder i hovedstaden viste luften mandag morgen tegn på «høy forurensing» noe som ifølge Luftkvalitet gir «betydelig helserisiko» for personer med hjerte-, kar- eller luftveislidelser.

Også i Gjøvik, Hamar, Kristiansand, Bærum, Fredrikstad, Lillehammer, Moss og Stavanger lyser varsellampene rødt.

Les også

Forurensing gir livsvarige lungeskader

Verst i rushet

– Det er varslet høyt forurensningsnivå i dag, spesielt i rushtiden. Spesielt langs sterkt trafikkerte veier, skriver Oslo kommune på Twitter.

Flere andre steder er det også registrert moderat luftforurensning. I Bergen, Drammen, Lillesand, Sarpsborg, Grenland og Tromsø er luftkvaliteten dårligere enn normalt.

Les også

— Mye forurensing i stuen når du fyrer

Arbeiderpartiet gjentar nå kravet om at det innføres permanente lavutslippssoner i Oslo, melder VG.

- Trenerer utslippsforskrift

– På tross av at Stortinget 3. mai enstemmig vedtok vårt lovforslag om innføring av lavutslippssoner i områder hvor det skjer overskridelser av grenseverdiene, har statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) stadig trenert arbeidet med forskriften, slik at vi går inn i en ny vinter uten tiltakene vi trenger, sier stortingspolitiker Jahn Bøhler (Ap) til avisen.

Solvik-Olsen opplyser i en SMS til samme avis at de jobber med saken, som er på høring.