Norge

EU svikter egen grensekontroll

I vår lovet EU-landene mer støtte til EUs egne grensevoktere i Frontex. Hjelpen har uteblitt og nå mangler Frontex grensevakter.

EU bevilget penger som skulle brukes til å kjøpe fri grensevakter fra medlemsland for å hjelpe flyktningekrisen i sør, men medlemslandene stiller ikke opp. MARKO DJURICA

 • Alf Ole Ask

Kaoset ved EUs yttergrense vokser. Grensekontroll innføres og EU skal samles til nok et krisetoppmøte. Samtidig avsløres det at EUs organ Frontex, som har ansvaret for samordning av EU-landenes kontroll og overvåking av EUs yttergrenser, ikke får de hjelpemidlene det trenger. Frontex ble opprettet i 2004. Norge er medlem, fordi vi er med i Schengen-samarbeidet og dermed er EUs yttergrense.

Les mer om Schengen-avtalen her.

Toppmøte åpnet pengesekken

På EUs toppmøte i april bevilget EU 26,8 millioner euro (ca. 270 millioner kroner) ekstra til Frontex. Pengene skulle brukes til å kjøpe tjenester i medlemslandene i form av grensevakter og utlån av utstyr. Men bønnene fra Frontex om å få slik assistanse har ikke blitt hørt. Dermed kan det skje at Frontex ved årets slutt sender ubrukte midler tilbake til EU, fordi medlemslandene ikke har grensevakter eller teknisk utstyr å avse.

Les mer om EUs toppmøte i april: Kranglet om 5000 flyktninger.

Det er The Bureau of Investigating journalism ved City University London som står bak undersøkelsen, som ble offentliggjort i tirsdag.

Les her om EUs strid om flyktninger: Disse landene sier nei til kvoter.

Desperat behov

Nettstedet EUobserver skriver med kilder i Frontex' at det er grenseområder som de greske øyer, grensene mellom Tyrkia og Hellas, Bulgaria og Tyrkia og Ungarns grenser mot Serbia en trenger ekstra vakter og utstyr. Det er her noen av de mest dramatiske scenene med desperate mennesker på flukt utspiller seg.

Blant de ting det er sterkt behov for er utstyr til å registrere flyktninger.

Ikke bønnhørt

Sist måned kom det en bønn fra EU-kommissæren med ansvar for innvandring, Dimitris Avramopoulos til alle innenriks/justisministerne i EU om å hjelpe Frontex med grensevakter og utstyr.

Det hjalp ikke.

Lederen av justiskomiteen i Europaparlamentet, Claude Morales, kaller det som har skjedd skandaløst, ifølge EUobvserver.com.

Selv om det formelt er nasjonalstatene som vokter yttergrensene, trår Frontex til ved ekstraordinære situasjoner. Det ar blant annet beredskapsteam som kan hjelpe til. Det norske hjelpebidraget i Middelhavet skjer etter oppfordring fra Frontex.

Statsminister Erna Solberg varslet for kort tid siden at Norge setter at mer penger på neste statsbudsjett for å hjelpe til ved å vokte EUs yttergrense i Middelhavet og hjelpe flyktninger, slik en nå gjør med skipet Siem Pilot.

På EU-toppmøtet 23. april ble det besluttet å tredoble budsjettene til operasjonene Triton og Poseidon. Tredoblingen av budsjettene medfører til at Norges innbetaling til Frontex øker med anslagsvis 6 millioner kroner, skriver Justisdepartementet i en e-post til Aftenposten.

 1. Les også

  Tyskland innfører grensekontroll

 2. Les også

  EU utsetter diskusjonen om flyktningfordeling

 3. Les også

  Solberg tror Norge må bosette 15.000 nye asylsøkere i år

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  EU vil ha milliarder fra Norge til ny grensestyrke

 2. A-MAGASINET

  Den greske kirkegården er overfylt av druknede migranter. Greske Efi Latsoudi hjelper etterlatte som leter etter sine.

 3. VERDEN

  Nå skal også norske pass sjekkes grundig på grensen. Her er tiltakene som skal gjøre Europa tryggere.

 4. POLITIKK

  Søreide: Uaktuelt å gi etter for Tyrkias press

 5. VERDEN

  Syriske regjeringsstyrker tar tilbake kontrollen over strategisk viktig by i Idlib

 6. VERDEN

  Sultkrisene kan sende strømmen av mennesker mot Europa til værs igjen