Norge

Ikea vil åpne nytt varehus på Østlandet

Møbelgiganten har bestemt seg for ønsketomt i Follo-regionen.

Vestby kan få nytt Ikea-varehus.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Etter å ha vurdert åtte tomter og to tettsteder i Follo-området, har Ikea falt ned på Delijordet i Vestby som best egnet til nytt varehus.

— Vi er glade for å ha kommet et skritt videre i prosessen vedrørende et nytt varehus i Follo-regionen, og ser frem til en konstruktiv dialog med lokale og regionale myndigheter i det videre arbeidet, sier eiendomssjef Bård Stang-Lund Valasjø i Ikea Norge i en pressemelding.

I Ski fantes det ikke tilstrekkelig ledig tomteareal, og andre aktuelle tomter hadde for dårlig infrastruktur, eller ville bli for kostbart.

Utfordringer

Delijordet i Vestby ble valgt fordi tomten ligger i et område hvor regional vei og jernbane krysser hverandre, og i nær tilknytning til Vestby sentrum.

Les også

Ikea bygger hundre lavprishoteller

Fra før er «Norges største merkevareby», Norwegian Outlet, lokalisert i Vestby, og et nytt Ikea-varehus vil bidra ytterligere til at stedet vil vokse som handelssentrum. Men det finnes noen utfordringer med tomten før møbelkjeden kan få grønt lys.

Tomten på Delijordet benyttes i dag til dyrking av korn, og spørsmålet om en Ikea-etablering her har engasjert mange lokalt.

— Debatten om jordvern i forhold til Delijordet er en noe vi tar på det største alvor, og det var viktig for oss å få gjennomført en analyse for å undersøke om det fantes andre alternativer som var bedre egnet, sier Valasjø.

Les også

Kan Vestby virkelig være Norges nye motemekka?

Flytte matjord

Ikea ønsker derfor, i samarbeid med Vestby kommune, å innlede en dialog med Landbrukskontoret i Follo og Universitetet for Miljø— og Biovitenskap i Ås for å utrede hvordan en eventuell flytting av matjord kan gjøres på en best mulig måte.

Møbelgiganten anslår at 20 prosent av kundene som i dag handler på Furuset og seks prosent av kundene på Slependen kommer fra Follo-regionen.

Planene for et IKEA-varehus på Delijordet må nå innarbeides i kommunedelplan for Vestby nord. Videre må det utarbeides reguleringsplan med konsekvensutredning.

Les også

  1. Spanske Ikea fikk 55.000 jobbsøknader

  2. Én av tre kjøper Ikea-kjøkken