DET SOM STARTET DET HELE: Salman Rushdie besøker Aschehougs hagefest. Det var en stor overraskelse at Rushdie kom på festen, siden det ikke var varslet på forhånd på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Her omkranset av statsråd Gudmund Hernes (tv) og forlagsdirektør i Aschehoug William Nygaard.

Derfor er Nygaard-saken fortsatt viktig

Høsten 1993 ble forlegger William Nygaard forsøkt drept. Saken er fortsatt viktig.

  • Hans-Kristian Rangnes

William Nygaard var forlagssjef da Aschehoug ga ut Salman Rushdies bok «Sataniske vers» i april 1989. To måneder tidligere hadde Irans leder ayatollah Khomeini utstedt en fatwa som krevde at Rushdie måtte henrettes fordi boken ble oppfattet som blasfemisk mot islam.

Attentatsaken har preget Nygaard, hans omgivelser og hele det norske samfunnet siden 1993.

Dette skrev Aftenposten i en reportasje nøyaktig ti år etter attentatet, fra Dagaliveien:

«Eiendommen bærer preg av hendelsen. Overvåkingskameraer titter frem overalt, og mye av det hemmelighetsfulle og viltvoksende som tidligere pakket inn den store, svarte tomannsboligen er beskåret for å gi fri sikt. Ingen skal kunne oppholde seg her i skjul. Likevel er rammen rundt åstedet den samme. Luften er klar. Grusen og det høststive gresset er bestrødd med gule blader. Dagaliveien er et boligstrøk som kler en fargerik høst i helt usedvanlig forstand. Her er en forunderlig ro. Når man er inne på eiendommen, nr. 22, er det liksom ingen å se.»

Den daglige podkasten «Forklart» gikk i dybden på Nygaard-attentatet. Kulturjournalist Kaja Korsvold og redaktør Harald Stanghelle tar deg gjennom historien.

Se igjennom bildene fra saken under:

Politietterforsker på stedet etter drapsforsøket.
Politiet etterforsker på stedet. I bakgrunnen er Nygaards hus.
Det gikk nesten en time fra drapsforsøket skjedde til politiet fikk beskjed om at det var skutt mot forlagsdirektør William Nygaard i Dagaliveien.
Politietterforskere har foreløpig få spor å gå etter. Her pressekonferanse med en dyster etterforskningsleder Leif A. Lier (fra v) kriminalsjef Truls Fyhn, Per Jarle Hellevik og politimester Willy Haugli.
Her står bevæpnet politi som holder vakt utenfor avdelingen på Ullevål sykehus der Nygaard blir behandlet.
STORT FORSPRANG PÅ POLITIET: Bevæpnet grensevakt ved Svinesund var på plass kort tid etter at telefaks om saken nådde Halden politikammer ved 12-tiden. Politiet hadde imidlertid intet mistenkelig å rapportere etter timene ved grensen
Her er William Nygaard på Sunnaas sykehus to måneder etter at han ble skutt utenfor sitt hjem i Dagaliveien. Han sier på pressekonferansen at han ikke er i tvil om at boken er bakgrunnen for angrepet.