Norge

Alene sammen

Trude Sletteberg oppdaget hvor isolert livet kan være når man blir alene med barn. - Gjennom arbeidet i enestående familier håper jeg at alle aleneforeldre skal kunne glede seg til helgene, sier hun.
  • Hanne Brønmo
    Journalist
  • Å bli alene med barn ga meg helt nye sosiale utfordringer, sier Trude Sletteberg. Hennes aktivitetstilbud "Enestående familier" sørger for at aleneforeldre skal kunne glede seg til helgene.

En vever og blid dame byr på kaffe i Torggata. Trude Sletteberg er kledd i sort og grått, men gløder om kapp med juletrepynten på kontoret.

— Jeg ser nok yngre ut nå enn for fem år siden, ler hun.

I 2007 hadde Sletteberg selv blitt alene med barn. Som regionkonsulent i organisasjonen IOGT ble hun utfordret på å gjøre noe for mennesker med udekte sosiale behov.

Et sjokk

— For mange som blir aleneforeldre kan det være et sjokk å ikke ha tid til de aktivitetene man har vært med på tidligere. Vi ønsket å skape gode rusfrie arenaer for både foreldre og barn, sier Sletteberg.

Organisasjonen tilbyr helgeaktiviteter for alle familier hvor de voksne helt eller delvis er alene med barn. I adventstiden er juletrehogst og pynting av pepperkakehus på planen i flere lokallag, på nyåret arrangeres det hyttetur og aking. Virksomheten startet i det små, men traff raskt en nerve. Nå står 550 personer på mailingliste for å motta informasjon om aktiviteter over hele landet.

Arbeidet finansieres gjennom statlige storbymidler fra Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet, midler fra Gjensidigestiftelsen og gaver fra lokale sponsorer.

— Vi oppdaget at det er lite som skal til for å gi folk en enklere hverdag, sier Sletteberg.

Hun mener selv hun har drømmejobben.

Bygger eget nettverk

— Plutselig kan håndballtrening eller vennetreff etter barnets leggetid bli umulig. Å klare seg på en lønning kan føre til en trang økonomi, og begrenser muligheten til å ta med barna på aktiviteter, sier hun.

Enestående familier er opptatt av at tilbudet skal være for alle, uavhengig av inntekt og bakgrunn. Derfor sponser de også aktivitetene som koster penger.

— I Enestående familier er det ikke forskjell på direktører og uføretrygdede, her har det ingenting å si hva slags bakgrunn du har, sier hun.

For noen familier går det en måned mellom hver gang de treffes, andre treffes oftere. Målet er de skal ha muligheten til å bygge seg et nettverk på egen hånd. Hun blir oppriktig glad hvis hun hører at foreldrene har facebooket hverandre.

Frivillig innsats

Som den eneste som jobber fulltid med tiltaket, har hun for rundt 20 frivillige ledere i de lokale gruppene. Her stiller hun bare ett formelt krav:

— De må kunne fremlegge politiattest. Ut over dette er det personlig egnethet, og det at de har gjort egne erfaringer med å leve alene med barn, som er avgjørende. Mammaer og pappaer som kommer til oss er flinke til å ta ansvar når vi møtes, nettopp fordi de er alene om ansvaret hjemme hver dag, sier hun. Dermed går de fleste arrangement helt av seg selv.

Hun har en drøm om at tiltaket skal vokse seg enda større.

— Alle foreldre som er alene med barn skal kunne sjekke nettsiden vår, og finne ut om det skjer noe hyggelig hos oss i helga. Uavhengig av penger og overskudd.

Enestående familier arrangerer kurs for nye ledere i januar. Se enestaaendefamilier.no.