Norge

Stjerneøkonom Thomas Piketty med advarsel til Norge

Fjerningen av arveavgiften var en veldig dårlig idé, mener Thomas Piketty.

Økonom Thomas Piketty på norsk jord.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Kjendisøkonomen turnerer hele verden for å promotere boken sin. Fredag tilbrakte Piketty ni hektiske timer på norsk jord. Aftenposten fikk ti minutter alene med franskmannen.

I intervjuet avslører han at han ikke er særlig imponert over norsk skattepolitikk de siste årene.

– Du har sagt at den nordiske modellen er mer sårbar enn vi tror og at skatteendringer som gjøres nå, kan få betydelige konsekvenser i fremtiden. I løpet av de siste årene har Norge fjernet arveavgiften og kuttet kraftig i formuesskatten. Var det feil?

– Vel, det eneste store landet i Europa som har gjort dette før, er Italia under Berlusconi. Land som Tyskland, Storbritannia og USA har skatt på arv — for de største formuene er den faktisk på over 40 prosent. For meg er det merkelig at en person som tjener 100.000 euro (900.000 kr) på å jobbe, skal betale masse skatt, mens en person som mottar én eller ti millioner fra familien, ikke skal betale noen ting i skatt. Dette er jo stikk i strid med de nordiske verdiene om at arbeid og prestasjoner skal belønnes.

Overrasket over Norden

– Så du synes det er en dårlig idé?

– Ja, det er en veldig dårlig idé. Noe av det jeg viser i boken min er at privat formue betyr mer og mer sammenlignet med inntekt. Da bør vi beskatte formue og arv mer og inntekt mindre for å hindre at ulikheten øker. Jeg er veldig overrasket over å se at de nordiske landene gjør det motsatte.

– Et sentralt argument i den norske debatten er at skatt på formue bremser den økonomiske veksten. Er ikke det et viktig poeng?

– Jeg har ikke sett noe som tyder på at land uten en slik skatt har høyere vekst, og faktum er at nesten alle land har en skatt på formue på en eller annen måte. I USA og Storbritannia er det store skatter på eiendom. Jeg mener det er enda bedre å ha en skatt på alle typer formue og hvor gjeld er trukket fra.

- Norge kan ta ansvar

– Boken din har satt økonomisk ulikhet på agendaen. Samtidig fortsetter forskjellene å øke i mange land, skatten på bedrifter er på vei ned og store internasjonale selskaper tilpasser seg slik at de nesten ikke betaler skatt. Går det ikke feil vei?

– Jo, og det som gjør dette til en stor utfordring er at internasjonalt samarbeid er løsningen. Norge kan ta seg av mange oppgaver alene, men når det kommer bekjempelse av skatteparadiser og å få til et mer gjennomsiktig skattesystem for multinasjonale selskaper, trengs mye større politiske enheter. Det er vanskelig, men jeg tror det er mulig.

– For at Norge skal fortsette å være et attraktivt sted å investere, vurderes det å kutte selskapsskatten fra 27 til 20 prosent. Bør vi gjøre det?

– Nei, jeg mener det vil være galt av Norge å være med på å øke farten på denne nedadgående spiralen med lavere og lavere selskapsskatt.

– Så vi bør holde igjen?

– Ja. 20 prosent i selskapsskatt vil være mindre enn i store land som Tyskland, Frankrike og Storbritannia. I stedet for å være en av pådriverne for enda lavere skatter, har Norge muligheten til å ta litt ansvar. Dere har store reserver og er ikke i en situasjon hvor så store kutt presser seg frem.

– Det produseres tusenvis av bøker om økonomi hvert år, men de færreste blir trykket i 1,5 millioner eksemplarer på 37 språk. Kunne du forestilt deg hvor stort dette skulle bli?

– Nei, det er blitt ganske vanvittig. Men det viser at det er en stor etterspørsel etter økonomikunnskap som er gjort tilgjengelig. Folk er lei av å høre at dette er for komplisert for dem. De vil gjøre seg opp sin egen mening.

Selger mye, leses lite?

– "Kapitalen i det 21. århundre" er blitt trukket frem som en av bøkene som er mest solgt, men minst lest på nettbutikken Amazon. Hvorfor tror du det er sånn?

– (Smiler) Jeg tror ikke det stemmer, jeg tror de fleste faktisk leser den.

– Og nå finnes boken også på norsk. Hva vil du si til nordmenn som får den til jul og som synes 700 sider om økonomisk ulikhet er utfordrende å gå i gang med?

– Rådet mitt er: Ta deg god tid. Du klarer ikke å lese den på en uke, men du bør prøve å få lest alt.

Les også

  1. Familiens formue gjorde drømmen mulig

  2. Frykter at kapitalistene tar mer av kaken