Norge

Blogger går hardt ut mot Aftenposten

Anniken Englund Jørgensen, som deltok i Aftenpostens Sweatshop-serie, beskylder Aftenposten for å legge munnkurv på henne i intervjuer. - Ikke riktig, sier nyhetsredaktør Håkon Borud.

Anniken Englund Jørgensen (17) var en av tre ungdommer som reiste med Aftenposten til Kambodsja, for å jobbe som tekstilarbeidere. Foto: Pål Karlsen/Aftenposten

 • Ragnhild Stenvaagnes

Bloggeren Anniken Englund Jørgensen (17) var én av tre deltakere i Aftenpostens dokumentarserie «Sweatshop». De tre ungdommene reiste til Kambodsja for å dokumentere forholdene i tekstilindustrien. Der arbeidet de sammen med tekstilarbeidere på en fabrikk.

I et blogginnlegg fredag retter Englund Jørgensen nå krass kritikk mot Aftenposten. Der hevder hun at Aftenposten ba henne om ikke å nevne kleskjeden Hennes & Mauriz (H&M) i intervjuer med norske medier.

— Fikk streng beskjed

Englund skriver at hun i et radiointervju med NRK ble spurt om hvilken kleskjede hun mente var verst.

«Jeg sa bestemt, H&M. I det sendingen var over og vi møtte på Aftenposten igjen, fikk jeg streng beskjed. H&M skulle IKKE nevnes i noen flere sammenhenger», skriver hun.

— Jeg registrerer at Englund Jørgensen føler at vi har gitt henne munnkurv. Det er trist at hun føler det, men det er feil, sier Aftenpostens nyhetsredaktør Håkon Borud.

Les også:

Les også

Hva kan vi lære av «Sweatshop»?

Borud forteller at da de tre ungdommene var i gang med TV-seriens promoturné, ble de oppfordret til å snakke om hva serien handler om.

— Den handler om norske ungdommers møte med hverdagen til fabrikkarbeiderne som lager moteklærne de selv kjøper i Norge. Serien handler ikke om H&M eller andre spesifikke kjeder. Hva ungdommene har lyst til å debattere utover denne promoturneen, har de selvfølgelig ytringsfrihet til å gjøre som alle andre. Aftenposten er en varm forsvarer av ytringsfrihet, sier Borud.

Se siste episode av Sweatshop: - Hva slags liv er dette?

— Skrek i telefonen

Englund Jørgensen skriver i blogginnlegget at Aftenposten ikke ble med på å dekke et møte mellom henne og H&M, som hun hadde blitt invitert til.

«Jeg husker jeg skrek: Så fortell med en ting? Hvorfor i helvette ble jeg med på denne serien da? Om dere bare skal gi opp når vi har fått det vi har ventet på?» , skriver Englund at hun svarte Aftenposten på telefon.

Les også:

Les også

Vil vite hvor klærne lages

— Skulle vi gått etter enkeltmerker, slik jeg opplever at hun ville vi skulle, måtte vi drevet en annen type journalistikk, som vi ikke har gjort i denne omgang, sier Borud.

Englund Jørgensen skriver i blogginnlegget at hun oppfatter at Aftenposten ikke turte å rette kritikk mot H&M. «Det er utrolig frustrerende at en stor kleskjede har så mye makt at de kan skremme Norges største avis til å backe ut» , skriver hun.

- Ble debatt om hele industrien

Borud sier at han ikke forstår hva Englund Jørgensen mener når hun antyder at Aftenposten ikke tør å fremme kritikk mot kleskjeden. Han sier at i etterkant av serien ble det stor debatt i norske medier om tekstilarbeidernes vilkår.

- Debatten handlet om H&M og hele industrien. At debatten ble stor, er mye takket være innsatsen fra disse ungdommene, og det er bra, sier han.

Han forteller at H&M i etterkant av serien har klaget Aftenposten inn til Pressens Faglige Utvalg.

— Det tilsier at det er fremmet kritikk mot H&M. Vi har vært i møte med kleskjeden, slik som vi er med alle som er sinte på oss for noe vi har skrevet om dem. Men H&M har ikke presset oss på noe vis eller forsøkt å presse oss til å la være å skrive om noe. Vi har selvfølgelig heller aldri latt oss presse. Det er ikke slik det fungerer, sier nyhetsredaktøren.

Les kommentaren:

Les også

Stadig flere innser at billige klær har en menneskelig pris

Englund Jørgensen skriver på bloggen at hun føler seg utnyttet av Aftenposten. Hun skriver at for henne ble ikke denne serien laget for Aftenposten, men for arbeiderne på tekstilfabrikkene.

«I stedet endte jeg opp med å føle meg som ett eller annet brukt objekt. Var jeg med på dette for at Aftenposten skulle få gode seertall? Fordi de hadde haugevis å skrive om i flere uker?» , skriver hun.

— Trist å høre

— Det er trist å høre at hun føler seg brukt. Hun var satt godt inn i dette på forhånd, og vi har hatt mye kontakt med henne i etterkant. Jeg er usikker på hvorfor hun føler seg brukt, men dersom det er fordi hun mener denne serien handler om H&M, så gjør den ikke det. Den handler om å få frem under hvilke vilkår menneskene på tekstilfabrikkene lever under, og det handler om møtet mellom dem om ungdommene som konsumerer det de lager, sier Borud.

Les også:

Les også

- Jeg vil provosere, få noen sinna

Han legger til at han er imponert over engasjementet til Englund Jørgensen og de to andre deltakerne i TV-serien.

— Jeg har alltid vært imponert og stolt over de tre ungdommenes engasjement. De er uredde ungdommer som har lyst til å redde verden, og et slikt engasjement trenger Norge, sier han.

- Er veldig skuffet

Englund Jørgensen sier at hun er skuffet over at Aftenposten sier at det hun skriver på bloggen sin ikke er riktig.

— Jeg er kjempeskuffet og sint. Jeg har møtt mennesker som ikke har råd til dopapir fordi de har dårlig lønn. Jeg har møtt jenter som har mistet mødrene sine på grunn av sult. Jeg føler at Aftenposten sviktet helt til slutt, sier hun.

Mest opprørt er hun over at Aftenposten ikke takket ja til muligheten om å reise med henne til H&Ms hovedkvarter i Stockholm.

— Der kunne jeg stilt spørsmål og vist videoer fra Kambodsja, og Aftenposten kunne dekket det. Det var en gullbillett som ingen tok. Det er ufattelig trist, sier hun.

Sweatshop-deltakeren understreker imidlertid at hun ikke angrer på å ha vært med på TV-serien.

— Den turen gjorde mye med meg som person. Jeg tror alle i Norge, både unge og voksne, hadde hatt godt av en slik tur, sier hun.

Les også:

Les også

For lite, for sent

Les også

Stormberg: - Det er egentlig veldig enkelt. Man må bry seg

Her kan du se de fire første episodene av Sweatshop:

Episode 1: — Det var mye verre enn jeg trodde det skulle være

Episode 2: — Denne jakken hadde kostet henne en årslønn

Episode 3: — Jeg er helt nedbrutt fysisk

Episode 4: — De store kleskjedene sulter arbeiderne sine

Relevante artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Forbrukerne må presse på for bedre vilkår i klesindustrien

 2. SID
  Publisert:

  Sweatshop: Tårer redder ikke verden | Håvard Norli Rensvold

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Folk kaller oss bortskjemte barn og synes det er mye grining. Da blir jeg så provosert»

 4. KULTUR
  Publisert:

  Dette sier de som var nær terroren, om NRKs 22. juli-serie

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Jeg skammet meg over meg selv»

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Mari Magnus (27) har styrt nettlivet til «Skam»-karakterene