Ekstremværet Birk ga nedbørsrekord i Bergen

«Birk» har gitt Bergen ny døgnnedbørsrekord for desember. Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland.

Det er sendt ut ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland lille julaften. Brannvesenet jobbet fredag kveld for å redde flere hus som var rammet av oversvømmelse på Frekhaug i Hordaland.

Også i Sogn og Fjordane skaper nedbøren problemer:

Flere veier er stengt på grunn av ras, rasfare og flom, og lørdag ettermiddag gikk et steinras som isolerer bygda Østerbø i Høyanger, melder NRK.

Ekstremvarsel

Meteorologisk institutt sendte tidlig lørdag ut ekstremvarsel for lille julaften.

– Vi har valgt å sende ut ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland. Vi og NVE har også ute en del farevarsler. Det er farevarsel nivå fire for snøskred, og oransje varsel for flom og jordskred, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK klokken 06.

Rekord i Bergen

Det er ventet mellom 100 og 150 millimeter nedbør lokalt i løpet av de 24 timene fra fredag kveld til tidlig lørdag kveld. Enkelte steder kan det også komme mer enn 150 millimeter. Indre og midtre strøk i Sunnhordland, samt områdene nord og øst for Boknafjorden er mest utsatt.

Uværet har allerede satt ny døgnnedbørsrekord for desember i Bergen. Det er målt 93,9 millimeter regn ved målestasjonen Florida i løpet av 24 timer. Den forrige døgnrekorden i Bergen i desember ble målt til 89,7 millimeter i 2004, skriver Meteorologisk institutt på Twitter lørdag morgen.

Sivilforsvaret jobbet frem til lørdag formiddag med å pumpe ut vann fra parkeringsanlegget under Åsane senter.

Venter mye vind

Det er de indre strøkene i de to fylkene som kan vente seg mest nedbør, sammenlignet med normalen. Det er dermed også der skadepotensialet er størst, skriver meteorologene i sitt varsel. Nedbøren vil hovedsakelig komme som regn, også på fjellet.

– I tillegg er det ventet en god del vind, med opptil liten storm i Langfjella, sier Fagerlid, som anbefaler folk å følge med på vær- og føremeldinger.

Birk har flere likhetstrekk med tidligere ekstremvær i området. Det er ventet kraftig pålandsvind i høyden når den milde og fuktige luftstrømmen kommer mot Vestlandet. Været er et resultat av et høytrykk over Biscaya og et lavtrykk i Nordland.

Skred- og flomvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om stor snøskredfare i Rogaland lille julaften.

– Store nedbørmengder kombinert med kraftig vind bidrar til å øke snøskredfaren til grad 4 – stor i den nordøstlige delen av Rogaland. Kraftig regn til topps vil føre til gjennombløtt snødekke og fare for naturlig utløste skred, heter det i varselet.

Dessuten er det utstedt flomvarsel på oransje nivå, det nest høyeste nivået, for deler av Vestlandet grunnet de store nedbørsmengdene.

Fylkesvei 92 mellom Bjordalen og Ortnevik er stengt som følge av et jordras.