Norge

Den nye barneministeren angrer på at hun selv ikke sa fra da hun så et barn bli ristet

- Vi er i en veldig alvorlig situasjon. Jeg er veldig bekymret, sier Linda Hofstad Helleland. Stadig flere barn opplever vold og overgrep.

- Jeg så en gang en forelder ta kraftig tak og riste barnet sitt i en butikk. “Det der er ikke greit”, tenkte jeg, men gjorde ingenting, innrømmer barneminister Linda Hofstad Helleland. Hun vil at flere varsler når de tror barn er utsatt for vold eller overgrep Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

 • Helle Aarnes
  Journalist

Per Byhring

– Barns rettssikkerhet er altfor svak. Det er dokumentert. Fremover vil jeg vurdere alt som styrker barns rettssikkerhet, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.

Hun er «veldig bekymret» etter å ha lest Aftenpostens artikkelserie «Nettovergriperne». Nå lover også den nye barneministeren å prioritere arbeidet mot vold og seksuelle overgrep mot barn. Justisminister Sylvi Listhaug lovet som å ha feltet som prioritet nummer én da hun tiltrådte i januar.

Fire statsråder inn på teppet

I forrige uke måtte imidlertid både justisminister Listhaug og barneminister Helleland inn på teppet i Stortinget. Et samlet storting vedtok nemlig i 2016 Opptrappingsplanen mot vold og overgrep. Hele fire statsråder - justisminister, barne- og likestillingsminister, helse- og omsorgsminister og kunnskapsminister - skulle følge opp og sørge for økonomiske forpliktelser og øremerkede midler. Forrige tirsdag måtte statsrådene svare for seg i Stortinget; KrF mente Regjeringen Solberg ikke har gjort jobben sin. Det er svært sjelden at fire statsråder samles for å svare på ett tema.

 • Mange har lest A-magasinets sak om de norske nettovergriperne - nå reagerer statsrådene.

Barneministeren har ansvaret for å koordinere statsrådenes arbeid.

– Hvilke konkrete penger og planer har du for feltet?

– Jeg er veldig glad for KrFs initiativ. Vi fikk synliggjort hvor viktig dette er for oss. En rekke tiltak er satt i gang, men ikke nok. Vi må bli bedre på forebygging, og vi på toppen må se helhetlig på barnets liv. Nå skal vi jobbe tettere enn tidligere. At vi fire statsrådene - ikke bare embetsverk og rådgivere - setter oss ned og snakker sammen, er avgjørende. Det sier litt om hvor viktig dette er for oss.

– Vi må gå inn i dette med full kraft og bredde for å oppnå gode resultater, sier Helleland.

Statsråden påpeker at planen innebærer at rundt 800 millioner kroner i 2018 skal brukes til blant annet å bedre behandlingstilbudet til overgripere, styrke Statens barnehus og etterforskningen av vold og overgrep mot barn.

Nye statsråder i Regjeringen Solberg da den tiltrådte i januar. I forrige uke måtte både justisminister Sylvi Listhaug og barneminister Linda Hofstad Helleland møte på Stortinget for å snakke om vold og overgrep mot barn. Junge, Heiko / NTB scanpix

Angrer på at hun selv ikke varslet

Statsråden mener vi alle må bli flinkere til å varsle om barn vi frykter er utsatt for vold eller overgrep.

– Jeg vil ha flere varslere. De fleste av oss har nok tenkt “her er det noe som ikke stemmer” i møte med et barn, men latt være å gjøre noe, fordi vi tenkte på konsekvensene for foreldrene, istedenfor på konsekvensene for barnet av å ikke varsle.

– Du har tenkt sånn selv?

– Jeg skal være ærlig og fortelle at jeg fremdeles tenker på en episode for flere år siden- jeg så en forelder ta kraftig tak og riste barnet sitt i en butikk. “Det der er ikke greit”, tenkte jeg, men gjorde ingenting. Etterpå angret jeg, og har siden tenkt på hvorfor jeg ikke sa fra. Slike barn kan måtte leve i årevis med vold og overgrep fordi vi ikke sier fra.

– Har du noensinne varslet eller sendt bekymringsmelding om barn selv?

– Nei, det har jeg ikke. Men jeg oppfordrer folk til å stole på instinktene sine og si fra, sier statsråden. Hun er selv mor, og kaller det “hjerteskjærende” å lese om den grove kriminaliteten norske overgripere utsetter barn for.

– Det gjør vondt å få dokumentert at voksne kan utføre så mye ondskap mot små barn. Den mentale terskelen for å varsle er for høy, vi skal ikke være så redde for at varslene ikke er reelt begrunnet. Det er profesjonelle folk som skal følge opp varslene.

Manglende rutiner for oppfølging av dømte barneovergripere et nasjonalt svik, mener leder av det regjeringsoppnevnte Barnevoldsutvalget, Ann-Kristin Olsen. Tor Stenersen

Ann-Kristin Olsen, leder for regjeringens Barnevoldutvalg, sa nylig til Aftenposten at meldeplikt og fotlenke for dømte barneovergripere bør vurderes, fordi barns sikkerhet er viktigere enn overgriperes personvern. Høringsfristen på utvalgets rapport er over, og Helleland skal nå vurdere høringsuttalelsene.

– Hva mener du som ny barneminister om forslagene?

– Barnevoldutvalgets utredning er svært viktig, og vi skal følge opp arbeidet og forslagene hun trakk frem hos dere.

– Men hva tenker du om forslagene?

– At vi har en lang vei å gå for å beskytte barn mot vold og overgrep. Utredningen viser at vi er i en veldig alvorlig situasjon. Jeg er veldig bekymret. Det er for tidlig å si hva vi kommer til å støtte, sier Helleland.

– Antall anmeldelser av vold og overgrep mot barn har økt voldsomt de siste årene. Hva tenker du om det?

– Omfanget er skremmende stort, og vi vet at det er mange flere enn disse. Vi må intensivere arbeidet. Innføring av opplysningsplikten og økt kompetanse og kunnskap hos dem som jobber med barn, har ført til flere varslinger. Tallet vil nok fortsette å øke.

Vil vurdere hjelpelinje

Barneministeren sier Aftenpostens artikkelserie er “veldig vond å lese”, men viktig fordi den viser at overgrep kan skje i helt vanlige nabolag og vennekretser. Redd Barna har i serien påpekt at Norge ligger langt bak nabolandene våre i forebygging av overgrep mot barn. De mener erfaringer fra andre land viser at en hjelpelinje for personer med seksuelle følelser for barn vil forebygge overgrep.

– Det er absolutt noe vi må vurdere. Når vi bruker så masse ressurser på dem som ikke ønsker det, må vi i alle fall ha et apparat til dem som selv ønsker hjelp. Men dette ligger ikke i mitt ansvarsområde, understreker statsråden, og viser til at det ligger under Helsedepartementet.

Statens Barnehus finnes over hele landet. De er tilrettelagt for avhør av barn som har vært utsatt for overgrep eller annen vold. Bildet viser et dukkehus på avhørsrommet på Barnehuset i Oslo. Anette Karlsen

Barneministerens råd

- til barn som opplever vold eller overgrep:

– Si fra til en voksen. Det kan ikke være en hemmelighet hvis noen er slem mot barn. Da må du si fra til en voksen i barnehagen, eller en lærer, helsesøster, venn, nabo eller andre. Alle skal si fra, og man har rett på hjelp når man gjør det.

… og til foreldre som vil snakke med barn om det.

– Lær barna grensesetting tidlig. Vi må lære dem å si fra når noen går over grensen. Fortell barna at de skal føle seg trygge. Men at uansett hvor glad man er i personen som gjør slemme ting, er det riktig av barnet å si fra. Da kan den voksne som gjør det også få hjelp til å ikke gjøre det mer.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Nettovergriperne
 2. Linda Hofstad Helleland
 3. Sylvi Listhaug
 4. Overgrep
 5. Overgrepssaken «Dark Room»

Relevante artikler

 1. NORGE

  Barneministeren: – Norsk barnevern går foran. Andre land vil komme etter oss.

 2. DEBATT

  Meninger: «Helleland bommer i sitt forsøk på forsvar og forklaring»

 3. NORGE

  Sjekk din kommune: Barnevernet i 75 kommuner får rødt lys av barneministeren

 4. NORGE

  Barneministeren støtter mobilfrie skoler

 5. SPORT

  Regjeringen nominerer Helleland som ny WADA-president

 6. NORGE

  Barneministeren: Saken om 18-åring i Bergen bør leses av alle voksne