Årets nyord er «falske nyheter»

Språkrådet mener årets nyord er begrepet «falske nyheter». Ordet gikk av med seieren i konkurranse med «svenske tilstander», «oktoberbarn» og «lillavelger».

USAs president Donald Trump er ivrig i å omtale nyhetssaker med begrepet «falske nyheter».
  • og NTB

Hvert år kårer Språkrådet og Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole (NHH), årets ord. Det kan være et nyord eller ord av nyere dato som har preget året. Årets liste preges særlig av ord og fraser fra ordskiftet i politikk og medier. Samtidig viser listen at språket vårt får påfyll av nyord fra ny teknologi og andre nyvinninger.

Ti på topp i 2017:

1. falske nyheter

2. lillavelger

3. plasthval

4. imamsleiking

5. spinner

6. svenske tilstander

7. lynlader

8. ekkokammer

9. datarulling

10. oktoberbarn

– Bruken av frasen falske nyheter har eksplodert det siste året, og det er det mest brukte nyordet blant årets kandidater. Frasen speiler kampen om sannferdige nyheter i den offentlige debatten på en helt ny måte, både i Norge og ellers i verden, sier Ole Våge.

Politisk debatt i høyere gir

– Listen er ellers preget av stortingsvalgkampen, og flere av ordene, som imamsleiking og svenske tilstander, viser at norsk politisk debatt har gått over i et høyere gir, hvor spissformuleringer og negative karakteristikker blir stadig vanligere, sier Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole (NHH).

I kåringen av årets ord har Språkrådet blant annet brukt dataverktøy som fanger opp nye ord fra mange store riks- og regionaviser.
Kriteriene for å velge ut årets ord er at de skal være aktuelle og mye brukt i år. Ordene skal helst være levedyktige, kreative og ha gode språklige kvaliteter.

Årets ord 2017: falske nyheter