Ekstremvær meldt i vest. Folk bes om å finne frem ved og stearinlys.

Fjelloverganger er stengt, og ferger er innstilt. Ekstremværet «Aina» ruller inn over Vestlandet. Også norpå herjer uværet.

Vannet stiger godt inn på parkeringsplassen ved Øyrane Torg i Arna.

Folk på Vestlandet blir nå bedt om å hente frem lommelykter, gjøre klar stearinlys og lade mobiltelefonene sine.

Ifølge Bergens Tidende har det største energiselskapet på Vestlandet, BKK, sendt ut melding til alle sine private nettkunder med varsel om mulig strømbrudd som følge av uværet.

Totalt er 161.000 varslet av BKK, som også oppfordrer folk om å hente frem ved dersom de har ovn å fyre i.

Sør for Sognefjorden

Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høy vannstand gir potensial for store ødeleggelser, opplyser Meteorologisk institutt.

Torsdag kveld ventes full og til dels sterk storm, med vindkast opp mot 30 meter pr. sekund utsatte steder sør for Sognefjorden. Det ventes vindkast på 35–40 meter pr. sekund inn over land.

Vinden kommer vestfra, og ifølge yr.no. er det den farligste vindretningen på Vestlandet.

Frykter store ødeleggelser

– Det er kombinasjonen av flere dårlige værforhold, noe som gjør at vi frykter store ødeleggelser, sier vakthavende meteorolog Reidun Holmøy til Bergens Tidende.

Været vil være på sitt verste sent torsdag kveld og tidlig på natt til fredag, spår Holmøy.

– I tillegg vil det blåse sterk vind i hele morgen. Det er sør for Sognefjorden og til Rogaland som får det verste, sier hun.

Bølgehøyde på åtte til elleve meter

Fredag morgen ventes det full storm, som vil gå over i liten storm fredag kveld. Natt til fredag er det ventet høy vannstand, 35–45 centimeter over høydene oppgitt i tidevannstabellen. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, mellom åtte og elleve meter.

Det dårlige været kommer av et lavtrykk fra Skottland, der britiske meteorologer har døpt uværet «Caroline». Både i Rogaland og Hordaland var det kraftig nedbør og tiltagende vind torsdag ettermiddag.

Advarer mot alt fra flom og jordskred til snøskred

Etter flere dager med kraftig regn, er det i Hordaland og Rogaland betydelig fare for flom flere steder, mens farenivået for jordskred er moderat over hele Vestlandet. NVE oppfordrer folk til å holde seg borte fra flomstore elver og bekker, og å unngå bratte skråninger.

Også snøskredfaren er betydelig, både på Vestlandet og i Nord-Norge, og det har allerede gått noen mindre snøskred. Det ventes betydelig snøskredfare mange steder også i dagene som kommer, opplyser NVE.

Stengte baner og veier

Flere fylkesveier, blant annet fylkesvei 250 mot Sauda er stengt, noe som gjør at bygda er uten veiforbindelse. Riksvei 7 over Hardangervidda er også stengt. Det samme er Riksvei 13 over Vikafjellet.
NSB og Bane Nor sliter også med værforholdene. Bergensbanen hadde flere stengninger i løpet av torsdagen og var torsdag ettermiddag stengt mellom Bulken og Evanger på grunn av rasfare. Dette berører lokaltoget mellom Bergen og Myrdal og regionstoget mellom Oslo og Bergen.

NVE: krevende vær også i nord

Ekstremværet som er varslet på Vestlandet bringer med seg sterk vind, store nedbørsmengder og lyn. I tillegg er det også problemer med ising flere steder, og uværet kan føre til strømbrudd, melder NVE.

Også Nord-Norge og Østlandet kan forvente strømbrudd på grunn av sterk vind og ising. Ifølge NVE har nettselskapene mobilisert, og er godt forberedt på å måtte reparere eventuelle feil i strømnettet.

I nord er Bodø Lufthavn stengt på grunn av uvær. Passasjerer må overnatte i terminalen. I Nordland meldes det også om stengte veier og innstilt fergesamband mellom Fauske og Narvik.

Mistet strømmen torsdag kveld

Hele Lavangen kommune i Sør-Troms mistet torsdag kveld strømmen, melder NRK. Tre kommuner i Troms er rammet av strømbruddet.
Strømmen gikk mens kommunen satt i krisemøte. Også andre steder i fylket er strømmen borte torsdag kveld.

– Området fra Bardu mot Fossbakken, Spansdalen og fram til Tennevoll, Bardu mot Salangen helt fram til Elvebakken er fri for strøm på grunn av feil. Montører er ute på feilsøking. Vi vil komme tilbake med mer informasjon når vi vet noe, opplyser Troms Kraft.