Retten avgjør om Valdres-saken skal utsettes

Den såkalte Valdres-saken er fortsatt i sin første rettsuke, men kan få nok en stans allerede fredag. Da behandler retten spørsmålet om utsettelse.

Kvinnens forsvarere Aasmund Sandland og Ann Turid Bugge i retten torsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • og NTB

Begjæringen kom fra forsvarerne til den 46-årige kvinnen helt mot slutten av dagen torsdag, og retten tar først stilling til spørsmålet fredag formiddag.

Advokat Aasmund Sandland viste til en høyesterettsavgjørelse der en drapsdom i lagmannsretten ble opphevet fordi den ene av de tiltalte ikke var i stand til å forklare seg i retten. I stedet brukte påtalemyndigheten opplesning av tidligere forklaringer, slik aktoratet har varslet i den såkalte Valdres-saken.

– Tiltaltes rett til å forklare seg står sterkere enn retten til å lese opp forklaringer, konkluderte Sandland, som mener kvinnen vil kunne forklare seg etter å ha vært gjennom terapi.

Aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, sa til NTB at han var forberedt på situasjonen som oppsto.

– Jeg mener jo at saken skal kunne fortsette, så får vi bare avvente rettens avgjørelse på det. Og hvis vi fortsetter, så får vi ta de utfordringene som kommer i morgen – hvis det kommer noen utfordringer på det, sa aktoren etter at retten var hevet torsdag.

Den 46 år gamle kvinnen er tiltalt for grov mishandling etter at datteren Angelica Heggelund (13) ble funnet død av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling – i familiens hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Saken er allerede blitt utsatt en gang, etter at kvinnen ble innlagt på sykehus på grunn av et fall i blodsukkernivået 25. april i fjor.