Norge

Nordmann har mottatt terrortrening

En jemenittisk man går forbi en bygning som ble ødelagt under kamper mot al-Qaida-militante i byen Jaar i den sørlige Abyan-provinsen i Yemen 15. juni i år.

En nordmann i 30-årene har mottatt terroristtrening av al-Qaida i Jemen og er klar til å angripe et mål i Vesten, melder AP.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

AP viser til tre forskjellige, anonyme «sikkerhets-tjenestemenn», som forteller at en norsk mann har fått denne treningen.

Vestlige sikkerhetstjenester har lenge fryktet et slikt scenario: At en person som er blitt omvendt til islam får terrorist-trening og kan reise fritt i Europa og til USA uten visa-restriksjonede, skriver nyhetsbyrået AP.

APs kilder i «tre forskjelige europeiske sikkerhetstjenester» bekreftet mandag at nordmannen er «operativ», noe som betyr at han skal være ferdig med treningen sin og klar til å motta beskjed om hvilket mål han skal angripe.

En av APs kilder beskriver vedkommende som en nordmann i 30-årene som ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008. Han har vært i Yemen i noen måneder og man tror at han fortsatt er der.

— Ikke innvandrerbakgrunn

Mannen har ikke innvandrerbakgrunn, ifølge tjenestemennene.

Han skal raskt ha blitt radikalisert etter å ha konvertert og reiste til Jemen for å få terrortrening. En tjenestemann sier at mannen ikke har noe kriminelt rulleblad, noe som gjør han til en ideel rekrutt for al-Qaida.

— Ikke engang en parkeringsbot, sier tjenestemannen.

— Han er helt ren og kan reise over alt.

Politiets sikkerhetstjeneste har mandag kveld ingen kommentar til saken.

PST: Flere har vært og trent

Politiets sikkerhetstjeneste har i sin åpne trusselvurdering for 2012 fortalt at det er flere personer som har reist fra Norge til utlandet for å få trening i kamperfaring:

«Personene i de ekstreme islamistiske nettverkene er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Flere av disse personene reiser til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og møte internasjonale kontakter. Slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge terrorhandlinger her i landet», skriver PST.

Samtidig advarer PST mot at det man kaller «trusselaktører» kan gjennomføre voldshandlinger uavhengig av slike reiser.

PST forteller at det er få personer i Norge som støtter ekstrem islamisme, men at det finnes flere nettverk med høyt aktivitetsnivå.

«Sentrale personer i nettverkene har utstrakt kontakt med hverandre, og har en stor kontaktflate både i Norge og internasjonalt», skriver PST.

Flere av nettverkene skal, ifølge PST, være multietniske.

Advarer mot soloterrorisme

Terrorangrepene 22. juli 2011 viste at det er mulig for en enkelt person å gjennomføre store, omfattende aksjoner.

PST advarer i sin trusselvurdering mot at ekstreme islamister i Norge trolig vil fokusere mer på soloterrorisme.

De som er interessert i dette, vil i det såkalte manifestet til Anders Behring Breivik kunne finne detaljerte instruksjoner for planlegging av terrorhandlinger.