Norge

Rekordstor overproduksjon av svinekjøtt i Norge

Lageret av svinekjøtt i Norge har ikke vært større på 18 år. Årsaken er at produksjonen har økt, mens forbruket har sunket.

Det produseres for mye grisekjøtt i Norge. Ikke siden årtusenskiftet har lageret av svinekjøtt vært større hos markedsregulatoren Nortura.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Nortura hadde ved utgangen av uke 25 over 5.000 tonn svinekjøtt på reguleringslager. Dette er rekordmye og presser ned prisen bøndene får for kjøttet, melder Nationen. I Nortura forklares den spesielle situasjonen med mer effektiv svineproduksjon samtidig som salget har stagnert.

Lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sier til avisa at han nå ber norske svinebønder om å delta på en dugnad for å redusere produksjonen av svinekjøtt.

– Vi vil be alle svinebønder om å følge oppfordringen fra Nortura og redusere paringen av purker med 5 prosent. Det er et godt og nødvendig tiltak. Vi er nødt til å tilpasse produksjonen til markedet for å klare å hente ut høyere priser, sier Bartnes.

Tidligere har Konkurransetilsynet stanset en lignende dugnad som Bondelaget nå oppfordrer til. Argumentet var at det stred mot konkurranseloven. Bartnes mener denne gang å ha dekning i jordbruksavtalen for å oppfordre til en dugnad.

– Næringen merker den svake økonomien på egen lommebok. Dersom ikke situasjonen blir bedre, vil mange komme i en vanskelig økonomisk situasjon som for den enkelte vil være kritisk, sier Bartnes.

Les mer om

  1. Norges Bondelag