Norge

Russefeiring fører til halvtomme klasserom

  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Slik så klasserommet ut klokken 9, ikke en av 30 elever var til stede. I timen kom det ti elever, senere på dagen ytterligere ti.

Et bilde som norsklærer Kari Hauge tok av et tomt klasserom på skolen klokken ni onsdag morgen, har satt ny fart i diskusjonen om russ, festing og fravær fra skolen.

Bildet viste et tomt klasserom hvor det onsdag klokken ni egentlig skulle ha vært 30 elever. Mellom ni og ti dukket det opp ti elever, og noe senere ytterligere ti.

En kollega av Hauge twitret bildet av det tomme klasserommet videre til kunnskapsministeren med kommentaren: Hei @konservativ tenkte det kunne være av interesse å se et klasserom i russetiden. Disse 30 har norskundervisning.

Sterkere fokus på russefeiringen

Rektor Arne F. Opsahl ved Sandvika videregående skole sier at et stadig sterkere fokus på russetiden også har andre konsekvenser, før festingen starter for alvor og varer i 3-4 uker før 17. mai.

— Det som tiltar er ekstrajobbingen for å finansiere russetiden, for å delta i bygging og drift av en russebuss og alt rundt, som store fester og arrangementer som det stadig blir flere av, sier Opsahl.

-Festing og fravær kan få store konsekvenser og føre til mye ekstra arbeid og ekstra utgifter i år fremover, sier rektor Arne F. Opsahl på Sandvika videregående skole.

Han sier at problemet ikke er typisk for Sandvika videregående skole, og at mange skoler opplever de samme problemene.

Mange møter ikke opp til undervisningen

Han understreker at mange greier å finne en balanse mellom festing og skolegang og flere velger også helt bort å være med på en russebuss med alt det krever av tid og kostander.

Men daglig ser lærerne at mange av russen ikke greier å finne en slik balanse og dermed ikke møter opp til undervisningen.

Russepresident advarer mot overdreven feiring:

Les også

Russetiden er på vei i feil retning: Kjære neste års russ, ikke gjør som oss!

— Vi er oppgitt. Vi ønsker ikke elever i bakrus i klassen, men vi bryr oss om elevene og synes det er synd at overdreven festing kan føre til at elevene får dårligere karakterer eller ikke karakterer i fag eller at de stryker til eksamen og må gå opp som privatister senere. Festing og fravær kan dermed få store konsekvenser og føre til mye ekstra arbeid og ekstra utgifter i år fremover, sier Opsahl.

Rektoren på Sandvika videregående skole advarte i fjor høst i et innlegg i Budstikka om utestenging av enkelte elever fra russebusser, og at en nådeløs utvelgelse kunne føre til at noen ble satt helt utenfor fellesskapet.

Er russefeiringen skadelig? Aftenposten tester formen til russen før og etter feiringen.

— Mange blir syke

— Da fikk jeg mange henvendelser fra foreldre som også er bekymret for hva russefeiringen betyr for de unge og skolegangen. Jeg skjønner at det kan være moro å feste, men det er ille at mange må slite i år fremover fordi de får dårligere skoleresultater enn de kunne ha oppnådd og kanskje ikke kommer inn på det de ønsker på høgskole eller universitet. Mange blir også syke som følge av festingen og er faktisk merkbart svekket når de skal opp til eksamen. sier Opsahl.

Russefeiring på helsen løs;

Les også

Hvordan reagerer kroppen på tre uker med fest, alkohol og lite søvn?

Statistikken viser;

Les også

Antibiotikabruken skyter i været etter russetiden

Strengere regler for fravær

Fra neste skoleår vil det bli innført nye regler om at fravær på over ti prosent i et fag gjør at det ikke vil bli satt noen halvårskarakter eller standpunktkarakter. Det kan bety at overdreven russefeiring og stort fravær får større konsekvenser.

– Det å stille krav til elevene er å bry seg om elevene. Det er valgfritt å begynne på videregående skole, men når man har valgt å gå på videregående skole er det ikke valgfritt om man møter opp til undervisningen, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Aftenposten da forslaget ble presentert i fjor høst.

Les også

  1. Én ble avskiltet, over 30 ble bortvist

  2. Russen trosser snøen - full fest på Tryvann i kveld