Norge

Tåke på Østlandet kan gjøre det vanskelig å se fyrverkeri

Tåke øst, regn i vest, skyet i sør og vind i nord. Slik blir nyttårsværet.

Det var tåke på Rådhusplassen i Oslo da fyrverkeriet ble sendt opp på nyttårsaften i fjor.
  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit

Den siste dagen i 2017 blir preget av en skyet værtype og nedbør på Øst- og Sørlandet. I Oslo vil temperaturen ligge på rundt null grader.

– Det ser ut til at nedbøren gir seg mot midnatt, men det kan komme noe sludd og regn. Vi får en del lave skyer og det kan komme lokal tåke, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologiske institutt.

– Det er med andre ord ikke de mest ideelle forholdene for å se fyrverkeri, forsetter han.

På Sørlandet kan skydekket komme til å sprekke opp mot kvelden.

– Så det er på Østlandet det blir mest spennende. Hvis tåken legger seg, er det en fare for at man nesten ikke kan se noe fyrverkeri, sier Gislefoss.

For dem som feirer nyttår på fjellet i østlandsområdet blir det snøvær og perioder med nedbør.

  • Sender du opp fyrverkeri i Oslo sentrum kan det koste deg dyrt

«Dystert» i vest

På Vestlandet har det lenge sett ut til at nyttårsværet ikke kom til å bli så verst, men meteorologen forteller at det har skjedd en del endringer det siste døgnet.

– Nå ser det dystert ut. Det blir perioder med regn, sludd og snøbyger, sørøst stiv kuling og det kan bli sterk kuling på kysten av Rogaland. Det er leit å si, men Vestlandet sør for Stadt blir nok værtaperen i år, sier statsmeteorologen.

I Møre og Romsdal og Trøndelag ser det bedre ut.

– Nord for Stadt blir det oppholdsvær og bare delvis skyet. Men det blir en del vind i Trøndelag og vil kunne blåse helt opp i sørøstlig stiv kulig på utsatte steder langs kysten, sier Gislefoss.

Troms blir værvinner

Det beste været på nyttårskvelden er det Nord-Norge som får.

– Jeg holder en knapp på Troms som det fylket som får best vær. Nordland får stiv kuling utsatte steder, men det bli oppholdsvær og lite skyer i både Troms, Nordland og Finnmark, sier Gislefoss.

Vinden vil trolig avta noe mot midnatt.

Tromsø får fint nyttårsvær, slik det også var ved inngangen til 2016.

Gode kjøreforhold på fjellovergangene

Første nyttårsdag er siste feriedag for mange, og dagen der mange kjører ned fra fjellet etter romjulsdager på hytten.

– Det ser ikke ut til at det blir så «gærent» på fjellovergangene i Sør-Norge. Det blir litt snø i fjellet først på dagen, men dette vil gi seg etter hvert. Det ser heller ikke ut til at det blir så mye vind, så det å komme seg ned burde gå ganske bra, sier Gislefoss.

For dem som skal kjøre ned til Vestlandet via Haukelifjell eller Hardangervidda vil det kunne komme litt nedblør, som snø i fjellet og regn ved kysten.

– Skal du ned fra fjellet og vestover kan det være lurt å bergene god tid, og å sjekke føremeldingene hos Veivesenet, avslutter meteorologen.

Les mer om

  1. Vær
  2. Snø
  3. Fyrverkeri
  4. Nyttår