Plastikkirurger mener silikon i rumpen kan føre til kreft

Titusener har valgt å legge seg under kniven for å få større rumpe. Nå har amerikanske plastikkirurger oppdaget det første tilfellet av kreft som har oppstått rundt implantatet.

Implantat for å forstørre rumpen kan legges inn på følgende måter: i underhudsvevet, inne i muskelen eller under muskelen.

I fjor høst omtalte Aftenposten en sjelden krefttype som kan oppstå hos pasienter med brystimplantater. 615 pasienter over hele verden var på det tidspunktet diagnostisert, og plastikkirurger mente at bare personer med silikon i brystene ble rammet.

Nå har amerikanske plastikkirurger også satt en lignende diagnose på en kvinne med silikonimplantat i rumpen. I en såkalt kasusstudie i tidsskriftet Aesthetic Surgery Journal skriver kirurgene at kvinnen er et unikt tilfelle og den første som får denne kreftformen.

Les også

Aftenposten avslører: Sviktende implantater skader tusenvis av pasienter

Gjøres ikke i Norge, men flere reiser til utlandet

Den amerikanske kvinnen la inn silikonimplantat i rumpen et år før hun ble diagnostisert med kreft. Plastikkirurgene skriver i studien at deres funn demonstrerer at pasienter som legger inn silikon, risikerer å utvikle kreft.

Norske plastikkirurger tilbyr også rumpeforstørring, men bruker ikke lenger silikonimplantater på grunn av større risiko for komplikasjoner og infeksjoner.

I stedet sprøytes fettceller fra andre områder på kroppen direkte inn under huden på rumpeballene.

Til tross for at rumpeimplantater ikke lenger brukes i Norge, finnes det flere selskaper som driver markedsføring mot norske pasienter for å skaffe kunder til utenlandske klinikker som legger inn implantater.

Rumpeforstørring i Norge er langt mer kostbart enn i utlandet, og norske plastikkirurger har tidligere advart mot å dra ut for billigere behandling.

– Vi vet at mange klinikker i verden lokker med lave priser og spaturer, men å dra til utlandet for å operere seg fraråder vi på det sterkeste, sa overlege Amin Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi til Dagbladet i 2016.

Det er uvisst hvor mange nordmenn som har rumpeimplantat. På verdensbasis fikk nesten 37.000 personer operert inn slike implantater i 2017, ifølge International Society of Aesthetic Plastic Surgery.

Rundt 350 nordmenn har de siste årene forstørret rumpen ved å flytte fett fra andre steder på kroppen, ifølge TV 2.

Første tilfelle som ikke er ved brystet

Kasusstudien av den kreftsyke kvinnen er skrevet av plastikkirurger ved Universitetet i Sør-California. Den kommer i kjølvannet av artikkelserien Implantert, som blant annet førte til at en modell brystimplantater ble trukket fra det europeiske markedet fordi den kunne kobles til kreft.

– Det har vært en økende antall publikasjoner med fokus på kreft som er relatert til brystimplantat det siste tiåret, men det har inntil nå ikke vært rapportert om tilfeller av kreft andre steder enn i brystet, skriver kirurgene i studien.