Norge

Ny varmerekord i Bergen

Onsdag ettermiddag satte Bergen ny varmerekord for mai med 30,5 grader. Det er bare 1,3 grader under den høyeste temperaturen som noensinne er målt i byen.

Onsdag ble det satt ny varmerekord i Bergen. Foto: Cornelius Poppe / NTB SCANPIX

På forhånd var det varslet at onsdag ville bli en svært varm dag over hele Sør-Norge, og meteorologene knyttet spenning til om det skulle bli Oslo eller Bergen som først brøt 30-gradersmålet.

– Ny varmerekord for mai er satt i Bergen, foreløpig 30,5 grader. Varmeste noen gang i Bergen er 31,8 grader i juli 2003, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Lavtrykket deler fortsatt landet på midten

Værskillet går fortsatt sør i Nordland. Nordover blir det regn og lite sol. I sør har høytrykket klort seg fast, og trolig blir det enda flere varmerekorder.

Det ligger an til høye middeltemperaturer for mai flere steder. Samtidig er det ved innspurten av måneden spenning knyttet til hvilken by i Sør-Norge som vil sikre seg rekorden for makstemperatur i mai.

Rekorder

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl hos Meteorologisk institutt følger temperaturene og rekordene.

Det var inntil onsdag fortsatt ikke notert en eneste tropenatt landet i år. Tropenatt blir det når gradestokken ikke synker under 20 grader i løpet av et døgn.

Fram til tidlig i neste uke vil vi fortsatt få samme været som vi har hatt forrige uke i hele landet.

Spennende

Værmessig er det mest spennende for dem som bor sør i Nordland. Helgeland ligger nærmere høytrykket i sør og kan dermed få veldig pent vær.

-Det blir tidvis litt lettere perioder lengst i sør i Nordland. Men mot slutten av helgen blir det pålandsvind med regnbyger, sier Løvdahl.

Lenger nord blir det fortsatt pålandsvind med lavtrykk og temperaturer på mellom 5 og 12 grader gjennom helgen.

– Som en bekk

I sør ligger det an til at det varme været varer og varer med tørt vær og høye temperaturer.

Skillet mellom høytrykket og lavtrykket har på en måte satt seg litt i atmosfæren, forklarer statsmeteorologen og bruker et kjent bilde:

-Det blir som en liten bekk som regnet har gravd. Vannet vil fortsette å renne i det samme løpet helt til det kommer et voldsomt regnskyll som møblerer om på alt sammen.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Varmerekorder i Oslo og Bergen knust

 2. NORGE
  Publisert:

  Her var det tropenatt i natt: – Det er gode muligheter for flere, sier meteorologen

 3. NORGE
  Publisert:

  Over 20 grader på Svalbard

 4. NORGE
  Publisert:

  Det har vært tropenatt i alle fylker fra Nordland og sørover

 5. NORGE
  Publisert:

  Oslo kan bli varmest i Europa

 6. NORGE
  Publisert:

  Varmeste mai noensinne