Faten Mahdi Al-Hussaini (19) vil bruke millionpris på skoleturné mot ekstremisme

Faten Mahdi Al-Hussaini (19), mottar nå pris for sitt arbeid mot ekstremister. Hun har selv venner som har IS-flagget på rommet sitt.

Faten Mahdi Al-Hussaini (19) tildeles Bergensenprisen 2014, på 1 150 000 kroner for sin innsats mot ekstremisme. Hun har venner som er Is-tilhengere, og venner som nå våger å si at de tar avstand fra ekstremisme.
Faten Mahdi Al-Hussaini (19) mottar Bergensenprisen 2014, på 1 150 000 kroner for sin innsats mot ekstremisme.

Faren til de to søstrene fra Bærum som reiste til Syria, og Faten Mahdi Al-Hussaini kjemper begge mot ekstremisme.

Han har ikke gitt opp å få døtrene sine trygt hjem igjen fra Syria. Hun mottar pris for sitt mot, blant annet for å snakke ekstremistene midt imot under en demonstrasjon mot ekstremisme den 25. august.

Ett år i Syria

Nå har de to Bærumsjentene med somalisk bakgrunn vært i Syria i ett år. Fredag den 18. oktober i fjor ble de to søstrene på 16 år og 19 år meldt savnet. I en mail til familien opplyste de å ha reist til Syria for å hjelpe muslimer.

Faren deres, Abdallah Juma Sadiq, sier til Aftenposten at han ikke har gitt opp håpet om å få døtrene sine hjem igjen.

— Har det bra

— Døtrene mine har det bra. Det vet jeg. Jeg jobber med saken, sier han.

Faren avviser å gå mer i detalj om døtrenes situasjon i Syria på grunn av deres sikkerhet.

— Det er mye spekulasjoner om døtrene mine i mediene og i det somaliske miljøet, men fakta kommer, sier han.

Tirsdag ble det kjent at nok en ung mann med tilknytning til Norge, trolig er blitt drept i kamp for Den islamske staten (IS) i Syria. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har 60 personer fra Norge reist til Syria, det er en dobling på ett år.

Pris på over en million kroner

Faten Mahdi Al-Hussaini (19) ga Norge et nytt ansikt i kampen mot ekstremisme med sin appell under demonstrasjonen mot ekstremisme den 25. august.

Hun var en av flere initiativtagere, men gjorde seg bemerket seg med sin appell som talte ekstremistene midt imot. Hun kalte Profetens Ummah for "djevelens ummah". Nå blir hun prisbelønnet for innsatsen.

Hun tildeles Bergesenprisen 2014 på 1 150 000 kroner. Prisen deles ut av Bergensenstiftelsen, og gis til "personer eller institusjoner som har utført fremragende arbeid innen almennyttig virksomhet".

Tidligere prisvinnere er blant andre Karpe Diem, Wenche Foss, Shabana Rehman, Kadra Yusuf, Fredric Hauge og Simon Flem Devold.

Skoleturné mot ekstremisme

Bergesenstiftelsen tildeler Faten Mahdi Al-Hussaini æresprisen for hennes store mot, "men først og fremst fordi Bergesenstiftelsen ønsker at hun skal fortsette arbeidet sitt mot ekstremisme". Prisutdeler påpeker at hun bare er nitten år, uten noen organisasjon eller finansiering i ryggen.

En million kroner av prispengene skal Faten Mahdi Al-Hussaini bruke på en skoleturné rundt om i landet. Hun ønsker å reise til videregående skoler for å snakke med ungdom om islam og ekstremisme.

Kunnskap om islam

— Kunnskap er vårt viktigste våpen mot ekstremisme. De som blir ekstreme, blir det fordi de mangler kunnskap om religionen. Dermed blir de hjernevasket, sier Al-Hussaini som opplever prisen som en stor inspirasjon til å fortsette innsatsen mot ekstremisme.

Hun forteller at hun har flere muslimske venner som nå tør å tale ekstremistene imot. Men hun har også venner som er IS-tilhengere. I stedet for å bryte med disse vennene, prøver hun å diskutere med dem. Hennes budskap er at islam står for fred.

Snapschat: IS-flagg på rommet

— En venninne sendte meg en snapschat (fotomelding på mobil som synes i bare noen sekunder red.anm.) av IS-flagget på rommet hennes. Jeg ble helt satt ut.

Hun er overbevist om at flere venner har hengt opp IS-flagget på veggen hjemme hos seg.

— Søsteren til en venninne reiste til Syria, hun er gravid, mannen er drept, sier Al-Hussaini.

Hun vet om flere ungdommer som konverterer til islam, hun er bekymret for at de ikke får den rette kunnskapen.

— De blir matet med hat, sier hun.

Kritiserer moskéene

Hun er kritisk til imamer og moskéer som ikke i større grad har gått offentlig ut mot ekstremisme. I juni, et par måneder før hun ble landskjent for sin flammende appell mot ekstremisme og Profetens Ummah, arrangerte hun sammen med tre venner en demonstrasjon mot IS utenfor Stortinget.

— Da kom det nesten ingen, kanskje rundt 100 personer.

A-Hussaini forteller at foreldrene hennes er stolte av henne, men også bekymret. Hun har fått mye positiv respons etter den store demonstrasjonen som fikk flere tusen ut i gatene. Hun velger ikke å bry seg om trusler og hets som hun har fått.

-Jeg er ikke bekymret, jeg føler meg fri nå. Jeg vil heller være litt utrygg og bruke ytringsfriheten enn å være trygg og taus.

Hun har tro på at det går an å snu ekstremister, hun innrømmer at hun selv har vært om ikke ekstrem, så fordomsfull.

— Før demonstrasjonen følte jeg meg ikke godtatt i det norske samfunnet. Jeg opplevde at folk hatet meg på grunn av navnet mitt, fordi jeg bruker hijab, fordi jeg er muslim. Jeg ville hate tilbake. Men så søkte jeg kunnskap om islam, og fant at islam betyr fred. Jeg klarte å finne min veg.

Vil ha kontakt med Syriafareres familier

Samtidig, i Bærum, holder en far motet oppe fordi døtrene hans nå er trygge, selv om de fortsatt befinner seg i Syria. Selv om stadig flere foreldre i Norge fortviler over at barna deres reiser til Syria, føler Abdallah Juma Sadiq seg alene i denne svært krevende situasjonen.

— Jeg oppfordrer foreldre som er i samme situasjon som meg, om å ta kontakt. Jeg kan tilby hjelp som kan spare dem for mye tid, krefter og penger. Jeg skulle ønske at myndighetene kunne etablere en kontaktkanal mellom foreldre som er kommet i denne situasjonen, sier han.

Han ser for seg at familier kunne støtte hverandre, utveksle erfaringer og for eksempel ha samme advokat.

Utvikle og prøve ut

Regjeringen viser til at handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme 2014 har et tiltak om veiledning til foreldre og foresatte. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har fått i oppdrag å "utvikle og prøve ut opplegg for veiledning av foreldre som har en bekymring overfor sine barn knyttet til radikalisering og voldelig ekstremisme."

— Det er viktig at foreldrene kan treffe hverandre og utveksle erfaringer, gjerne med veiledere. Vi må gjøre hva vi kan for å hindre at flere pakker sekken og drar til Syria, sier Ronny Røste (frp), politisk rådgiver i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.