Norge

Her er Norges svar på NATO-ønsket for Afghanistan

Norge sender ti ekstra soldater til Kabul i Afghanistan som svar på henvendelsen fra Donald Trump og NATO om mer europeisk støtte.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og regjeringen har besluttet å trappe opp det norske militære bidraget til Afghanistan i 2018.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Beslutningen kommer samme uke som NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister Jim Mattis har vært i Kabul.

Overfor Aftenposten bekrefter Forsvarsdepartementet at utvidelsen av det norske bidraget er en følge av at USA, Storbritannia og NATO har bedt allierte om å vurdere å styrke sine bidrag i Afghanistan.

I juni besluttet Regjeringen å videreføre Norges militære bidrag i Afghanistan, som er en del av NATO-operasjonen «Resolute Support Mission».

Da tellet det norske bidraget 50 personer, en styrke som skal være i Afghanistan gjennom hele 2018.

Torsdag besluttet Regjeringen å øke med ytterligere ti personer, som blir en del av spesialsoldatstyrken i hovedstaden Kabul.

– Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er presset. At IS har etablert seg i landet de siste årene har økt både alvorlighetsgraden og kompleksiteten. De afghanske sikkerhetsstyrkene vil trenge støtte i lang tid fremover. Det at NATO og USA nå styrker sitt militære nærvær i landet, bekrefter behovet for fortsatt støtte til de afghanske styrkene, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding fra Forsvarsdepartement.

  • Afghanistan vil samarbeide med Pakistan om å bekjempe ekstremisme.
Statsminister Jens Stoltenberg på besøk hos norske soldater i den norske ISAF leiren Camp Invictia ved Kabul i Afghanistan. Besøket fant sted i 2015, da Stoltenberg var statsminister i Norge for Ap.

15 NATO-land skal bidra med flere soldater

Under en pressekonferanse med den afghanske presidenten Ashraf Ghani lovet både Mattis og Stoltenberg at de vil fortsette å hjelpe Afghanistan militært.
– Bistand fra utlandet har som mål å gi de afghanske styrkene en overveldende fordel på slagmarken, sa Mattis.

– Desto mer stabilt Afghanistan er, desto tryggere vil vi være, sa Stoltenberg, som la til at over 15 NATO-land er enige om å bidra med flere soldater for å støtte afghanske myndigheters kamp mot Taliban.

Sivile rammet av amerikansk luftangrep onsdag

Jens Stoltenberg og Jim Mattis var i et møte med president Ghani da et amerikansk luftangrep i Kabul onsdag rammet også sivile.

Det bekrefter NATO. Alliansen opplyste at en rakett ikke fungerte som den skulle. USA beklaget onsdag kveld at sivile ble rammet, men hverken USA eller NATO har uttalt seg om hvor mange som ble rammet, og hvorvidt ofrene ble såret eller drept.

– En etterforskning av angrepet er i gang for å finne ut hva som skjedde, sier NATO i en uttalelse.

Luftangrepet kom etter at Taliban-opprørere angrep den internasjonale flyplassen i Kabul med flere raketter mens Mattis og Stoltenberg besøkte den afghanske hovedstaden.

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Forsvarsdepartementet
  3. Jens Stoltenberg