Norge

Dette er mannen som er siktet for overgrep mot barnehagebarna

Helt siden videregående skole har mannen tatt studie- og yrkesvalg for å kunne jobbe med barn. 30-åringen kan ha hatt kontakt med hundrevis av jenter og gutter i løpet av årene.

Mannen ble varetektsfengsel i ytterligere fire uker med brev- og besøkskontroll i går. Han har vært i flere avhør med politiet og avgitt en delvis forklaring.

 • Nina Selbo Torset

Journalist Nina Selbo Torset og fotograf Aleksander Andersen i Tromsø. Aleksander Andersen

Vennene beskriver ham som en helt vanlig mann med helt vanlige interesser innenfor idrett og musikk. De reagerte med sjokk og vantro når 30-åringen tidligere i mai ble pågrepet på jobb i den private barnehagen i Tromsø, bare timer etter at politiet hadde mottatt en bekymringsmelding fra ett av barnas foreldre.Innholdet i bekymringsmeldingen var så alvorlig at politiet nærmest gikk til umiddelbar pågripelse. Aldri før hadde mannen vært i politiets søkelys.

Tvert imot blir han beskrevet som en blid, hyggelig mann, som var opptatt av at andre skulle ha det bra. Nå frontes han på sosiale medier med fullt navn og bilde etter å ha blitt siktet for grove overgrep mot elleve barn.

Der er i og i området rundt denne barnehagen at overgrepene skal ha skjedd. Aleksander Andersen

Studerte for å jobbe med barnMannen ble født i Trøndelag på midten av 80-tallet. På videregående skole valgte han barne— og ungdomsarbeiderfag. Etterpå fortsatte han utdanningsløpet med spesialisering innenfor arbeid med barn.

All utdanning mannen har tatt, har gjort ham kvalifisert til å kunne jobbe med barn. Han fikk jobb i den private barnehagen i Tromsø for åtte år siden og har jobbet der siden.

Hadde kontakt med over hundre barn

Barnehagen opplyser å ha nærmere 60 plasser for barn mellom 0 til 6 år. Mannen har også vært fotballtrener for et lokalt lag med flere årskull i perioden 2009 til 2013. Ifølge VG har han også vært i praksis i en annen barnehage i Nord-Norge i løpet av studietiden.

Det vil si at mannen kan ha hatt kontakt med hundrevis av gutter og jenter i løpet av årene i Tromsø.

Til nå er elleve barn identifisert som mulige ofre, men politiet frykter flere. Politiet har tatt beslag i mannens datamaskin, mobiltelefon og eksterne harddisker.

Der har de funnet et stort billedmateriale av nakne barn i seksualiserte posisjoner. Noen av overgrepene han er siktet for, skal ha skjedd for flere år siden, men ingen vet for sikkert hvor lenge han kan ha holdt på.

Det vil ta lang tid for politiet å komme til bunns i materialet. Flere av barna på bildene er ennå ikke identifisert, og et av de sentrale punktene i etterforskningen vil være å finne ut om mannen var del av et pedofilt nettverk.

Godt likt av foreldre

— Dette er helt absurd. Da vi for to uker siden ble informert om at en ansatt var blitt varetektsfengslet for overgrep mot et av barna i barnehagen, skjønte vi ingenting. Nå forstår vi enda mindre, sier faren til et barn i barnehagen til TV 2.

Foreldre sier til TV-kanalen at 30-åringen var godt likt, både blant barn og foreldre. Da han søkte jobb i 2008, var flere barnehager på banen for å få ham ansatt hos seg.

— Jeg kan ikke skjønne at en person som har vært så viktig i arbeidet i barnehagen, viser seg å være en helt annen person. Han var en viktig person for barna, de så opp til ham og vi som foreldre stolte på ham. Og så skjer nå dette, sier han.

Anja Støback Bjørsvik er 30-åringens forsvarer. Hun har innsyn i alle politidokumentene og oppdaterer klienten sin jevnlig på utviklingen i saken. Aleksander Andersen

Har innrømmet flere overgrepMannen har innrømmet flere av overgrepene og har forklart seg i detalj om hvordan de skjedde i og området rundt barnehagen. Politiet vil ikke utdype hva «området rundt barnehagen» vil si. Etter det Aftenposten erfarer har barnehagen vært på flere turer der det kan ha skjedd overgrep.

Mannens forsvarer, Anja Støback Bjørsvik, vil ikke gå inn på detaljer om hva mannen har erkjent, men bekrefter at det dreier som forhold i begge punktene i siktelsen.

Overfor seks av barna er mannen siktet for overgrep som er sidestilt med samleie. Overfor fem barn er han siktet for uanstendig adferd.

— Han gjør det han kan for at etterforskningen skal gå så smidig som mulig. Det er ikke sånn at han bare svarer på spørsmål. Han er aktiv i å bidra med opplysninger, sier forsvarer Anja Støback Bjørsvik.

I går ble mannen varetektsfengslet i fire nye uker med brev- og besøkskontroll. På forhånd hadde han samtykket til videre fengsling. Retten påpeker at det er viktig at siktede ikke får muligheten til å kontakte fornærmede som politiet enda ikke har identifisert.

Har du tips i denne saken? Kontakt Aftenpostens journalist her.

Research i Oslo: Lene Li Dragland

 1. Les også

  Bistandsadvokat: - Barnehagesaken er svært belastende for foreldrene

 2. Les også

  Slik etterforsker politiet barnehagesaken

 3. Les også

  Her blir barna avhørt om hva som skjedde i barnehagen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Overgrepssiktet barnefar i Trøndelag kan ha forgrepet seg på 50 ofre

 2. NORGE

  Se politiets pressekonferanse om operasjon «Black room»

 3. NORGE

  «Dark Room»-siktet har jobbet i 11 barnehager i Bergen

 4. NORGE

  Mann siktet for grove nettovergrep mot barn på Filippinene

 5. DEBATT

  Vi varslet om mulige overgrep. Svarene bekymrer oss. | Anonyme foreldre

 6. NORGE

  Mann pågrepet for direkteoverførte overgrep mot barn