Ser du forskjell på diamantene? Bare én er ekte.

Det er ikke gull, alt om glitrer, heter det. Men problemet i diamantbransjen er at det glitrer akkurat like mye fra diamanter som er syntetiske. Det gjør det fristende å jukse.

Fasit: Diamanten til venstre er ekte, altså naturskapt, mens den til høyre er syntetisk. Det er ikke mulig å avgjøre det ved bare å se på dem.

Det 127 år gamle gruveselskapet Element Six Unit, som har navn etter karbonets plass i det periodiske system, lager edelstener like perfekte som dem man finner hos den flotteste juvelér. Likevel holder de til i en kontorbygning fra 80-tallet i utkanten av London. Her er det 62 ansatte som finstuderer det de har skapt – og utvikler maskiner til diamantkjøpere som forsøker å skille syntetiske diamanter fra ekte vare.

De er fortsatt en liten del av markedet, men menneskeskapte diamanter blir nå masseprodusert, og flere store butikkjeder selger dem til kunder som ønsker billigere glitter. Men fordi de kunstige er nesten umulige å skille fra dem som er skapt av naturen, er det selvsagt noen som prøver å gjøre penger på kopiene.

Teknisk rådgiver Samantha Sibley i De Beers vurderer en diamant i forskningslaboratoriet. Etter en runde med visuell vurdering, maskinell sjekk og behandling, vil en naturskapt diamant glitre annerledes enn en syntetisk.

For selskapet De Beers, som tidligere nesten hadde monopol på distribusjonen av diamanter, utgjør juksemakerne en stor risiko når det gjelder kundenes tillit i den verdensomspennende industrien verdt 80 milliarder dollar (ca. 670 milliarder kroner).– Vi er veldig opptatt av å avsløre dem, sier Simon Lawson, som er sjef for den engelske teknologiavdelingen i De Beers. – Det støtter opp om integriteten til naturlige diamanter og sikrer at kjøperne ikke blir lurt til å kjøpe en kunstig diamant.

Hva handler det om?

Før saken fortsetter, her er noen nyttige stikkord:

Ekte diamanter: Består av rent karbon. Det er det hardeste av alle stoffer, men er ikke uknuselig. De dannes under høyt trykk på 150 til 200 kilometers dyp og kommer til jordoverflaten gjennom vulkanske eksplosjonsrør. Over halvparten av verdensproduksjonen kommer fra land i Afrika. En uslepen diamant er bare et lite, uanselig krystall.

Syntetiske diamanter: Selges for bortimot 40 prosent lavere pris enn naturskapte. De lages ved at man varmer opp litt karbon sammen med metan eller annen karbonholdig gass. Partiklene som oppstår, krystalliserer seg til en diamant i løpet av ti uker. De har vært laget siden 1955.

Diamanter i Norge: Diamanter er oppdaget flere steder i Norge, men stort sett bare mikrodiamanter. Den største er funnet i elvegrus i Pasvikelva i Finnmark.

Verdens største diamant: Den største kjente diamanten er Cullinan-diamanten, opprinnelig på 3106 karat, funnet i Sør-Afrika 1905. Det betyr at den veier drøyt 600 gram. Den er senere delt opp, blant annet finnes én del i spiret til de britiske kronjuvelene. Golden Jubilee er i dag verdens største slipte diamant. Stenen på 545,67 karat, litt over 109 gram.

Karat: Karat er en masseenhet. 1 karat (også kalt metrisk karat) tilsvarer 0,2 gram – det vil si 200 milligram.

Bloddiamanter: Refererer opprinnelig til diamanter som ble utvunnet for å finansiere en borgerkrig, som for eksempel i Liberia og Sierra Leone på 1990-tallet. I mer utvidet forstand omfatter det diamanter som blir utvunnet på ulovlig vis og under brudd på menneskerettighetene.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia

Både industri og smykkekjøpere vil ha syntetisk

Den ulovlige kunsten å blande ekte og uekte diamanter, kjent som peppering på engelsk (kan oversettes med krydring), er en trussel mot produsentenes forsøk på å forsvare og promotere naturlige diamanters image som bedre enn menneskeskapte.

Peppering, krydring, kalles det når man blander naturskapte og menneskeskapte diamanter i et forsøk på å lure kundene. Etterspørselen etter ekte diamanter har gått ned, og samtidig er de blitt stadig dyrere å utvinne. Alt dette skal imidlertid være ekte vare. Diamantene i boksen som blir undersøkt er 0,20 karat.

Selv om De Beers lager sine egne syntetiske stener, brukes 99 prosent av dem i industrien, som for eksempel til borekroner i oljebransjen og til sager – mens de som har edelstenskvalitet bare går til forbedring av jakten på juks.De syntetiske diamantene appellerer til yngre kjøpere og er selvsagt langt billigere. samtidig er etterspørselen etter de originale synkende, og forrige måned nådde prisene for polerte, ekte diamanter den laveste prisen på fem år.

Perfeksjonerer jukset

Diamonds are forever, diamanter varer evig, sang Shirley Bassey i en James Bond-film. Og kampen mot jukset i diamantbransjen er ikke noe kortere. De Beers' mål er å skape edelstener som lurer de kontrollmaskinene de også produserer, slik at man bedre skjønner hva man faktisk slåss mot.

Med denne maskinen leter De Beers bokstavelig talt etter gull blant gråstein. Det er ikke ulovlig å lage syntetiske diamanter, og de kan se nøyaktig ut som naturskapte, men fordi de er mye mindre verdt, fristes endel til å late som om det er ekte vare.

Forskerne har utviklet tre ulike maskiner som selges for 55.000 dollar pr. stk. (ca. 460.000 kroner), stort sett til børser rundt om i verden. Det tar ca. fire sekunder å sjekke en sten for urenheter. De 2 prosent av diamantene som ikke passerer testen, blir deretter badet i ultrafiolett lys og vurdert i en annen maskin. Inkonsistens i hvordan de skinner kan da vise om de er menneskeskapt.Også The Gemological Institute of America lager utstyr som kan oppdager juksediamantene og sier nå at de også vil begynne å lage syntetiske diamanter for å bli flinkere til å gjennomskue dem.

Dukker opp årlig

Store diamantsentre er blitt lurt flere ganger. I 2012 ble 600 fordekte syntetiske diamanter på mellom 0,3 og 0,7 karat funnet i Antwerpen og Mumbai, og flere har dukket opp både året etter og i år, ifølge The International Gemological Institute. Senest i februar ble en pakke som inneholdt 110 kunstige diamanter oppdaget i India, ifølge The Surat Diamond Association.

Innsatsen fra selskaper som De Beers og GIA gagner utsalgsstedene, sier Daniel Rosen, eieren av juvelbutikken 4Cs Diamonds i London.

– Det er en industri bygget på tillit, sier han. – Bryter du den tilliten, er du ute. Du trenger bare gjøre det én gang.

Mer lages — mer juks oppdages

Det finnes begrenset data om mengden av fordekte syntetiske diamanter, men man oppdager stadig mer. I India trues juksemakere med anmeldelse, og en diamantselger mistet nylig medlemskapet sitt i The Surat Diamond Association etter å ha blitt beskyldt for å presentere syntetiske diamanter som ekte, ifølge Times of India.

En ekspert i Antwerpen i Belgia vurderer en diamant. Byen er et europeisk sentrum for diamanthandel og -foredling. Her kan man gå på diamantmuseum, kjøpe så mye man kan bære med seg - eventuelt har råd til - eller spise på restauranter med diamantklingende navn.

Rundt 360.000 karat syntetiske diamanter ble produsert i fjor, mot 126 millioner karat naturlige. men det er anslått at produksjonen av syntetiske vil øke til 2 millioner karat i 2018 og 20 millioner karat i 2026, ifølge forskningsbyrået Frost & Sullivan. Men det er altså ikke ulovlig å lage eller selge syntetiske diamanter, det er først når man later som de er ekte, at det kan straffe seg.Tross den økende konkurransen har ikke De Beers noen planer om å selge de syntetiske diamantene de lager.

– De Beers' fokus er på naturlige diamanter, sier Lawson. – Vi vil ikke gjøre noe som kan ødelegge det markedet.

Norsk enerett: Aftenposten

Flere saker om de glitrende steinene: