Mistanke om salmonella i norsk storfekjøtt – Nordfjord Kjøtt tilbakekaller karbonadedeig

Nordfjord Kjøtt trekker tilbake karbonadedeig av både sitt eget merke og merket Prima etter mistanke om salmonella i et parti norsk storfekjøtt.

Nordfjord karbonadedeig 400 gram med siste forbruksdato 26. april 2021 trekkes tilbake.

Karbonadedeigen kan inneholde råvare fra et parti norsk storfekjøtt der det er mistanke om salmonella.

Flere kjøttprodukter har så langt i år blitt trukket fra butikkhyllene på grunn av salmonellautbrudd, men til nå har det vært snakk om importert kjøtt fra Tyskland.

Bakterier innen slekten Salmonella er årsaken til sykdommen salmonellose hos blant annet husdyr og mennesker. Det finnes over 2.500 varianter av salmonella, ifølge Veterinærinstituttet.

Undersøker

Bente Sande i Mattilsynet understreker overfor NTB at de fortsatt er på mistankenivå. Hun forteller at de samtidig undersøker hvilken type salmonella det er snakk om.

– Salmonella i norsk storfekjøtt ikke er så vanlig. De gangene det er oppdaget, har det ikke vært sykdom som kan smitte til folk. Den salmonella-arten finnes naturlig i miljøet. Den kan man få mange plasser, sier hun.

– Laboratoriet som undersøker, jobber for fullt, men det varierer fra salmonella til salmonella hvor lang tid det tar å få svar.

Varmebehandling

For begge Nordfjord Kjøtt-produktene er det pakker med siste forbruksdato 26. april 2021 som trekkes tilbake. Produktene har vært solgt i alle Rema 1000-butikker, utenom i Troms og Finnmark, Oslo, Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark fylker.

Forbrukere bes kaste eller returnere produktet til butikken det er kjøpt i for refusjon.

– Bakterien dør ved tilstrekkelig varmebehandling, og god kjøkkenhygiene og riktig varmebehandling gjør at man unngår å bli syk dersom man har spist av de aktuelle produktene, understreker selskapet i pressemeldingen.