Norge

Maria Amelie sendes ut i dag

Maria Amelie har ankommet Gardermoen.

  • Stine Barstad
    Journalist

Artikkelen oppdateres.

Madina Salamova, kjent under forfatterpesudonymet Maria Amelie, har i flere dager sagt at hun

Les også

Maria Amelie venter utsendelse mandag

, og rett etter klokken 09.00 i dag kom den endelige beskjeden.

25-åringen begynte å gråte i skranken på politistasjonen og var tydelig nedbrutt.

Maria Amelie har de siste dagene fremstått som svært preget av situasjonen, og har sagt at hun er livredd for å bli sendt til Russland. I helgen uttrykte legen hennes bekymring for hennes

Les også

Lege: – Maria Amelies tilstand er alvorlig

.

Se videoreportasjen over der Maria Amelie får beskjeden hun fryktet.

Maria Amelie brøt ut i gråt da hun fikk beskjed om at hun sendes til Russland mandag. FOTO: FRED GJESTAD

Hadde med bagasje

Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal var tydelig forberedt og hadde med seg mer bagasje enn de hatt tidligere når de har meldt seg for politiet.

Kjæresten hennes gikk ut og hentet sin koffert, før de ble kjørt bort fra politistasjonen i en minibuss.

Trædal har fått visum til Russland og planlegger å følge etter Maria Amelie til Russland, enten med samme fly eller flyet etter.

– Uttransporten skal skje så skånsomt som mulig og vi har lagt til rette for at samboeren følger med fram til avreise, sa leder Ingrid Wirum i Politiets Utlendingsenhet under en improvisert pressekonferanse ved lokalene til PU.

– Dersom det er behov for medisinsk hjelp eller støtte, har vi det i rutinemessig beredskap, sa Wirum videre.

Sendes til Russland i dag

Politiets utlendingsenhet bekrefter at de i dag starter utsendingen til Russland, med følge av norske polititjenestemenn, men ville ikke opplyse nærmere om på hvilket tidspunkt uttransporteringen skjer.

Ifølge Aftenposten.nos reporter på Gardermoen har hun allerede ankommet Gardermoen rundt klokken 10.30 mandag formiddag.

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes opplyser via sin assistent at han har fått beskjed fra politiet om at hun er pågrepet mandag morgen. Han har foreløpig ikke noen kommentarer ut over det.

Får søke arbeidstilltatelse

Regjeringen kom før helgen etter intense forhandlinger frem til enighet om at regler skal endres, slik at Maria Amelie, etter uttransportering til Russland, skal kunne søke om arbeidstillatelse i Norge. Hvordan dette skal gjøres, er til utredning i Justisdepartementet.

Sist uke takket hun ja til et jobbtilbud fra Teknisk Ukeblad, men det er uvisst hvor lang tid det vil ta for henne å skaffe de nødvendige papirene hun trenger i Russland.

Flyktet fra mafia

Det har vært mye uklarheter rundt hvorfor familien til Maria Amelie flyktet fra Russland. Aftenposten skrev fredag at Khetag Salamov, Maria Amelies far, havnet i

Les også

På flukt fra brutal mafia

da han drev forretninger i Nord-Ossetia i annen halvdel av 1990-tallet.

Familien gjorde alt den kunne for å betale pengene tilbake, men klarte ikke å tilfredsstille kreditorene, som etter hvert ble mer og mer truende. Til slutt gikk også kreditorene på Khetag Salamovs bror i Moskva, den berømte kirurgen Kaurbek Salamov. Da bestemte familien seg for å forlate landet.

Maria Amelie bekreftet store deler av denne historien overfor Aftenposten. En journalist fra det russiske telegrambyrået TASS skrev også et blogginnlegg torsdag der mange av de samme opplysningene fremkom. Journalisten skrev at hun antok det fortsatt var farlig for Maria Amelie i Russland.

Flere nordmenn bosatt i Moskva har tilbudt seg å hjelpe Amelie med husly og å få papirene hun trenger når hun kommer til Moskva.

Les også

  1. Maria Amelie venter utsendelse mandag

  2. - Jeg er så sliten av å være redd

  3. På flukt fra brutal mafia

  4. Flere støtter utsendelse av Maria Amelie

Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal ble fraktet ut til en ventende minibuss utenfor politistasjonen mandag morgen.