- Hun var blitt en god venninne
ELVERUM (Aftenposten.no): Karin Westum, venninne av hovedtiltalt mor og tidligere leder av barnevernet på Alvdal, synes rapportene om overgrep var for negative og pessimistiske.
I august 2007 fikk 61-åringen vite at det fantes en film som viste et barn som ble utsatt for groteske overgrep av sin stefar hjemme på Alvdal. Først da hun ble tatt inn til politiavhør i juni året etter, fortalte hun andre om kunnskapen hun satt på:
— Jeg stolte på at moren til barnet, som var min gode venninne, selv skulle anmelde saken. Dette er jeg veldig flau for. Jeg burde ha vært den første til å forstå. Egentlig skjønner jeg ikke så mye av det hele, sa Karin Westum da hun i formiddag forklarte seg for Nord-Østerdal tingrett.
Før den tidligere barnevernslederen skulle i politiavhør, sendte hun en healing-sms til den tiltalte moren (46).
«Så bra du er hjemme igjen. Har sendt deg og politiet healing for at dette skal gå best mulig. Jeg skal forklare meg på tirsdag, kommer innom etterpå», skrev kvinnen i tekstmeldingen, som ble lest opp i retten.
- Nektet å tro
Westum ble leder for barnevernet i Alvdal i 2000, og gjennom en felles interesse for healing kom hun i kontakt med den hovedtiltalte kvinnen.
Da det kom inn flere bekymringsmeldinger om omsorgssvikt og overgrep sjekket hun disse, men henla sakene:
— Min livsoppgave har vært å ta vare på de unge, men jeg synes meldingene var for pessimistiske og negative. Hun var blitt en god venninne, men jeg har aldri følt meg inhabil, sa kvinnen, som sluttet i barnevernet før nyttår 2004.
- God mor
Westum beskrev venninnen som en god mor, som tok i mot tilbudet om hjelp fra barnevernet:
— Da datteren skulle begynne på skolen brukte hun fortsatt bleier, som hun fikk på blå resept. Dette skjønte hun var uheldig, sa Westum, som beskrev hjemmet som ryddig og pent.
Etterpå var Westum tydelig sliten:
— Dere kan godt bruke navn og bilde, men jeg har sagt det jeg hadde å si i retten, og vil ikke gi noe intervju nå, sa kvinnen, som nå driver som healer på heltid.
— Hadde gransking i bakhodet
Barnevernet har fått kraftig kritikk av Fylkesmannen for sin håndtering av tre bekymringsmeldinger i perioden 2000 og 2001: Uryddig, mangelfull og faglig svak med lite vekt på barnas beste, heter det i rapporten.
Det har også vært stilt spørsmål ved habiliteten til 61-åringen, som var sosialleder og barnevernsleder i Alvdal samtidig som hun var venn med kvinnen. Hun leide selv inn en ekstern person for å gjøre undersøkelser i familien etter bekymringsmeldingene.
— Jeg hadde i bakhodet at jeg selv skulle granskes, for jeg var jo venninne av henne.
- Følte du deg inhabil, spurte forsvarer Sverre Næss
— Nei, jeg har faktisk aldri gjort det. For jeg har aldri unnlatt å gjøre noe fordi jeg var venninne, svarte hun.
— Hørte du om grunnlag for overgrep eller slike ting, spurte Næss videre.
— Nei det gjorde jeg ikke. Jeg har gransket meg selv rundt dette. Jeg så ingenting som tydet på seksuell atferd, sa hun.
- Advarte mot overgriper
Den tidligere barnevernslederen sa i retten at hun visste om stefarens tidligere overgrepsdom, og at hun advarte moren om det før hun tok kontakt med mannen høsten 2003.
— Hun sa hun ikke trodde på meg, fordi hun var forelsket, og hun var forelsket i ham en stund før hun tok kontakt, sa Westum.
- Systemsvikt
Dagens leder av barnevernssamarbeidet mellom Alvdal, Tynset og Tolga kommuner, Linda Granrud, gikk langt i å innrømme grov systemsvikt hos barnevernet på Alvdal i årene rundt tusenårsskiftet:
— Vi har sett at bekymringsmeldinger sendt til barnevernet ble arkivert hos barnevernet, sosial eller skole. Og da Alvdal kommune ba barnevernet i Gjerdrum om å følge opp en bekymringsmelding fra den eldste datteren, henla de saken uten en gang å ha snakket med henne, sa Granrud i sin vitneforklaring.
Alvdal kommune har måttet tåle røff kritikk fra Fylkesmannen i Hedmark for sin håndtering av saken.
Dette fikk konstituert sorenskriver Tom L. Urdahl til å utbryte:
— I denne saken er det så utrolig mange muligheter underveis til at ting kunne ha gått annerledes. Dette er min vondte tanke oppi alt dette, sa dommeren.
- Hjelp, skrek barnet
Ett av barna som er pekt ut som offer i overgrepssaken skrek «hjelp, hjelp» når faren kom for å hente ham i barnehagen, og etter samværet var han full av blåmerker.
I to-tre-årsalderen heter det også i en bekymringsmelding at gutten var i ferd med å miste stadig mer språk.
Barnevernet undersøkte saken et par måneder senere, og konkluderte tre måneder senere med at det ikke var noen grunn til å ta meldingene på alvor:
Dagens barnevernsleder Granrud måtte tåle nærgående spørsmål fra dommer Urdahl om dette:
— Dette ligger jo langt forut for min tid, men i dag ville vi nok gått raskere inn i saken med større ressurser, sa 35-åringen.
Granrud fortalte at barnevernet sendte en bekymringsmelding til Alvdal lensmannskontor i 2006 etter at et av barna i overgrepssaken hadde fortalt om overgrep til en barnevernsansatt.
— Saken ble anmeldt som overgrep, og det ble gjennomført ett avhør. Så vidt jeg kjenner til, skjedde det ingenting etter dette, forklarte hun i retten.
- Lukker dørene
Nord-Østerdal tingrett hørte onsdag ettermiddag flere av fosterforeldrene som i nå tar hånd om barna.
I tråd med en anmodning fra Fylkesmannen i Hedmark, ble dørene lukket også for pressen.