Norge

Eldre holdt de unge og sinte tilbake

–Det norske folk våkner ikke før det kommet et 11. september eller et 7. juli. Dette er ikke en trussel. Det er en advarsel.

Med hodet vendt mot Mekka innledet noen av deltagerne demonstrasjonen med bønn på Universitetsplassen i Oslo.
  • John Hultgren
    Utenrikssjef

Les også:

– Allah Akbar! Allah Akbar!

Ropene gjaller på Universitetsplassen midt i Oslo sentrum.

Nesten på dagen fire år etter forrige gang norske muslimer marsjerte i Oslo mot trykkingen av Muhammed-karikaturer, er de tilbake i gatene. Denne gangen er de dobbelt så mange, 3000.

– I dag er vi enda mer såret. Vi føler oss krenket. Når skal norske myndigheter våkne? Kanskje ikke før vi får ett 11. september eller en 7. juli. Dette er ikke en trussel. Det er en advarsel, roper Mohyelden Mohammed, talsmann for initiativtakerene i gruppen De frivillige i mikrofonen. Han henvisning til terrorangrepene mot New York og London.

Rett fra bønn

Mange av demonstrantene kommer rett fra fredagsbønnen og bærer på skilt med slagord. «Karikaturtegningene er psykisk tortur mot muslimer», står det på et. «Slutt med hetsingen av muslimer», står det på et annet. «Islam er en del av Norge» på et tredje.

De protesterer mot Dagbladets trykking av en tegning som viser Profeten som en gris, og mot Politiets sikkerhetstjeneste som hadde en lenke til denne tegningen på sin Facebook-side.

De 17-årige venninnene Tazmeen og Marian står og lytter med matchende hvite sjal på hodet og en plakat høyt hevet hvor det står: «JA til blasfemiparagrafen». Den sovende § 142 i straffeloven er på vei ut av norsk lovgivning, men var allestedsværende i Oslo sentrum i går ettermiddag. Tazmeen mener det bør gå en grense for ytringsfriheten.

– Man kan trykke hva man vil, men man må ta hensyn. Det er galt å fremstille Muhammed som en gris og som en terrorist. Trykkingen gikk dypt inn på meg, fordi jeg er veldig glad i profeten, sier hun.

Til tross for at Islamsk Råd har anbefalt muslimer ikke å delta i demonstrasjonen, er det mellom 2500 og 3000 mennesker som begynner å marsjere ned Karl Johan. Mange roper.

– Allah Akbar! Allah Akbar!

Bhatti i refleks

Allerede lenge før de er kommet ned til Jernbanetorget, er stemningen i ferd med å bli mer amper. I folkemassen er det eldre kvinner godt innpakket i sjal og kåper, barnevogner, eldre menn, jenter på høye støvletter og unge gutter med palestinaskjerf trukket godt over nesen.

– Jeg har det på fordi det er kaldt, bedyrer Temor Sadiqi (19).

Flesteparten av demonstrantene er menn mellom 20 og 40 år, og flere av dem er sinte.

– Hvorfor skal ikke Dagbladet eller andre medier kunne trykke hva de vil i et land som har ytringsfrihet?

– Det er mobbing. De mobber 1,5 milliarder mennesker, sier Raja Usman (27).

Langs veien står et par hundre frivillige med gule refleksvester som det står «vakt» på. En av dem er Arfan Bhatti, mannen som i fjor ble frikjent for terrorvirksomhet i en svært høyt profilert sak for Politiets sikkerhetstjeneste.

De reflekskledte er rekruttert i moskeer og andre steder, og skal hjelpe til å sørge for at demonstrasjonen går fredelig for seg.

– Vi har hørt at det skal komme noen for å lage bråk, og det er vår oppgave å ta dem ut, sier en av vaktene. En annen vakt rett ved siden av skyter inn:

– Tegningene er en provokasjon mot muslimer. De vet at det er vårt svake punkt, sier vakten, som sier han heter Walid (29).

– Hvorfor skulle norske medier ønske det?

– Det skjønner ikke vi heller, svarer han.

Så smeller det

Med høye rop går demonstrantene ned Karl Johan. Ved ankomst Jernbanetorget er det åpenbar nøling. Det virker som om demonstrantene er litt usikre på hvor de skal, og dermed blir de stående. Etter nye rop om at Allah er stor, går de mot handlesentret Byporten.

Og da smeller det!

Kanskje var det en kraftig kinaputt. Kanskje var det et militært knallskudd. Eller kanskje var det en ledning som sprakk, slik arrangøren av demonstrasjonen sier. Det er i alle fall nok til at stemningen blir enda mørkere. En ung man hopper opp på en overbygning over T-banenedgangen, og slår i stykker T-baneskiltet. En annen roper Allah Akbar med knyttet neve. Eldre demonstranter baner seg vei inn til ungdommen, og ber dem roe seg ned. Også blant de yngre reageres det på hærverket.

– Gå hjem, gutta! Når vi har klart oss så bra hele veien, er det urettferdig å ødelegge på slutten, sier Zeeshan (20).

Maner til ro

Muhammed Muhammed, som jobber med ungdom i Rabita-moskeen i Oslo, bryter inn. Han stiller seg på et betonggjerde og roper til forsamlingen:

– Se på alle kameraene. De bare venter på at noen skal begynne å kaste stein. Nå må vi avslutte. Vi må gå rolig hjem, roper han.

– Gå hjem? Det går ikke, svarer en ung mann som nekter å gi fra seg skiltet sitt. Han roper i stedet bare høyere:

– Allah Akbar!

Men oppbruddet kommer, og etterpå forteller Muhammed Muhammed til Aftenposten hvorfor han grep inn.

– Det var veldig fredelig, og vi er veldig fornøyd. Men så skjedde det noe på Egon (i Byporten), og da syntes vi det var riktig å avslutte. Nå skal vi hjem og be, sier han.

– Hvorfor skal ikke norske medier publisere tegninger av profeten Muhammed i et land hvor det er ytringsfrihet?

–Tenk deg hvis jeg tegnet et bilde av din datter, din kone eller din mor som prostituert. Er det ytringsfrihet?

Les også

  1. 3000 protesterte mot Dagbladet-karikaturene

  2. Gruppe mot karikaturtegningene sensurert av Facebook

Det hele gikk fredelig for seg.