Norge

Paven godtar kondom i visse tilfeller

Pave Benedikt XVI sier bruk av kondom er greit i visse tilfeller, når formålet er å redusere risikoen for hivsmitte, ifølge en ny bok.

Paven sier, ifølge ny bok, at det i visse tilfeller er greit å bruke kondom.
 • Ntb
 • Knut A. Nygaard

Pave Benedikt XVI snur helt, og sier bruk av kondom er greit i visse tilfeller, når formålet er å redusere risikoen for hivsmitte , ifølge en ny bok.

I en serie intervjuer som publiseres på tysk tirsdag blir den 83 år gamle paven spurt om den katolske kirken er grunnleggende imot bruken av kondomer.

— Den ser det selvfølgelig ikke som en riktig og moralsk løsning, sier paven, men legger til:

- Mer human seksualitet

- I visse tilfeller, hvor intensjonen er å redusere risikoen for smitte, kan det likevel være det første skrittet på veien til en annen, mer human seksualitet, sier katolikkenes overhode.

Den nye boken, som har tittelen «Verdens lys: Paven, Kirken og Tidens tegn», er basert på 20 timer med intervjuer gjort av den tyske journalisten Peter Seewald.

Pave Benedikt XVI uttalte i mars 2009 at kondomer ikke hjelper mot aids-epidemien, men tvert imot gjør situasjonen verre i afrikanske land hvor sykdommen er utbredt.

- Vennskap hjelper

I stedet mente han den gang at løsningen forutsetter «en åndelig og menneskelig oppvåkning» , og vennskap med dem som lider av sykdommen.

– Aids er en tragedie som ikke kan overvinnes med penger alene, sa han.

- Verre med kondomer

- Den kan ikke overvinnes ved å dele ut kondomer, som til og med forverrer problemet, sa paven da han ankom Kamerun under en reise.

Den romersk-katolske kirken har lenge vært motstander av kondomer og andre prevensjonsmidler, og 2009 var første gang Pave Bendict XVI uttalte seg om kondombruk.

Avholdenhet

Frem til nå har Vatikanet forbudt bruk av enhver form for prevensjon - unntatt avholdenhet - også når det brukes for å forebygge spredningen av seksuelt overførbare sykdommer.

For å illustrere det som nå later til å være en oppmyking av pavens harde kondommotstand, brukte Benedikt en mannlig prostituert som bruker kondom som eksempel.

— Det kan være at enkelttilfeller kan rettferdiggjøres. For eksempel når en mannlig prostituert bruker en kondom kan det være et lite tegn på ansvarlighet. Det kan videreutvikle forståelsen av at ikke alt er lov, og at man kanskje ikke kan gjøre alt man har lyst til, sier Benedikt ifølge boka.

Kondom ikke nok

- Men det er ikke en passende måte å hanskes med hivsmittens grusomheter på, legger han til, og understreker at kondomer alene ikke kan løse problemene med hiv og aids.

— Mer må skje. Å være fiksert på kondomspørsmålet gjør seksualitet mer banalt. Akkurat det er grunnen til at så mange mennesker ikke forbinder seksualitet med et uttrykk for kjærlighet, men heller et slags selvkontrollert dop .

Foruten kondomer tar den nye boka opp flere ømtålige temaer, inkludert pedofiliskandalen i den katolske kirken, sølibat og kvinnelige prester. Paven nevnte også muligheten for å innlede en «oppriktig» dialog med islam.

 1. Les også

  Paven advarer unge briter mot fristelser

 2. Les også

  - Vanskelig å forstå hvordan denne perversjonen i presteskapet er mulig

 3. Les også

  Briter skeptiske til pavebesøk

 4. Les også

  Paven ut mot abort i Brasil

 5. Les også

  – Ekteskapet er ingen aidsfri sone

 6. Les også

  Antyder katolsk åpning for kondombruk