Norge

De er tilbake, større enn før

Snegleforskere som saumfarer et jorde i Åsane i Bergen er overrasket. De finner flere feite snegler som har overlevd vinteren.

Førsteamanuensis Torstein Solhøy ved UiB er overrasket over av iberiasneglene ser ut til å ha overvintret og er større og feitere enn i fjor.
  • Jo Hjelle

Se video av de nye og fete iberiasneglene her

Tre forskere fra Institutt for biologi ligger med nesen i bakken og graver seg ned i mosen. De er på et jorde ved Haukedalen i Åsane. I sju år har de holdt øye med iberiasneglen på akkurat dette jordet.

Les også:

Les også

- Mordersneglen er en helsefare

En rute, 50 centimeter hver vei, blir nøye undersøkt. Alle snegler blir veid og talt opp. Ti ruter blir saumfart — seks ganger i året.

Større enn før

Denne kvelden finner de noe nytt og overraskende: Store snegler som vanligvis dør etter egglegging om høsten, er i full sving og klare for en ny sesong.

— Noen slike er det hvert år, men ikke på langt nær så mange som i år, sier stipendiat Bjørn Arild Hatteland.

— Nå må vi sette oss ned og tenke litt, sier førsteamanuensis Torstein Solhøy.

— Jeg vet ikke om det er temperaturene i vinter som er grunnen eller om det er sneglen som er blitt mer hardfør. Det er i alle fall synd. Nå gjør de mer skade tidlig på året.

Har ikke snegl i hagen

— Her har vi en skikkelig feit en. Solhøy plukker opp en 15 gram tung brunsnegl fra en flekk han undersøkte tidligere på kvelden.

— Her fant vi 50 stykker på mellom 2 og 15 gram. Det har vært svært sjelden å se disse toåringene.

— I hagen graver jeg ikke etter snegler, sier Solhøy.

— Der har jeg bare planter som de ikke liker. Roser og litt annet. Men det er klart at hageeiere med større ambisjoner enn meg må ut og plukke og kjempe mot snegleplagen.

Se video fre forskningsfeltet i Bergen.