Norge

- Tåler ikke flere utsettelser

<strong>ELVERUM (Aftenposten.no):</strong> Selv om Den rettsmedisinske kommisjon i romjulen anbefalte at nye sakkyndige må vurdere hvor skadet ofrene for de seksuelle overgrepene er blitt, vil saken starte tirsdag om én uke i Tinghuset på Elverum.

Konstituert sorenskriver Tom L. Urdahl i Nord-Østerdal tingrett.
  • Ntb
  • Per Annar Holm

Les også:

— Denne saken bærer ikke flere utsettelser. Vi har to tiltalte som har sittet lenge i varetekt, det er mange ofre i saken, og vitner som skal forklare seg. Derfor skal det veldig mye til at vi ikke begynner som planlagt, sier konstituert sorenskriver Tom L. Urdahl i Nord-Østerdal tingrett, som låner Tinghuset på Elverum de 19 rettsdagene som er satt av til saken.

I rapporten, som nå er forkastet, slo psykolog Jannike Willoch fast at to av barna hadde fått livsvarige skader etter å ha blitt misbrukt av mor og stefar.

— Grunnen til at vi har oppnevnt nye sakkyndige er at den rettsmedisinske kommisjonen ikke har godtatt rapporten. Derfor kan heller ikke retten legge denne til grunn, sier Urdahl til Aftenposten.no.

Jannike Willoch avviser overfor Aftenposten.no å kommentere saken.

- Knapp tid

Tiltalen var først klar 22. desember, noe som fikk flere av forsvarerne til å klage på for dårlig tid til å kunne gjøre grundige nok forberedelser.

I romjulen ble det også kjent at psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon anbefalte at rapporten fra sakkyndige Willoch ble underkjent og at retten burde oppnevne nye sakkyndige:

- Det er sjeldent at man anbefaler at nye sakkyndige skal oppnevnes. Av 503 erklæringer som ble vurdert i 2009, kom man til dette resultatet i bare to tilfeller, sier psykiater Karl Henrik Melle, som før jul ble oppnevnt som ny leder av psykiatrisk gruppe, til Aftenposten.no.

- Ikke utsettelse

Statsadvokat Iris Storås sier at de nye rettsmedisinske sakkyndige nå er i gang med observasjoner og samtaler med ofrene for å kunne skrive en ny rapport:

Statsadvokat Iris Storås sitter på bilder og filmer de tiltalte selv har tatt som dokumentrerer overgrepene. FOTO: PER ANNAR HOLM

— Denne rapporten skal danne grunnlag for en eventuell erstatning til ofrene i saken. Blir den ikke ferdig, er dette forhold man kan komme tilbake til etter at straffesaken er over, sier aktor Storås.

- Betydelig beløp

To av barnas bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad Hansen, sier at det ikke er riktig slik media har skrevet at hun vil kreve over to millioner kroner i erstatning til hver av barna til de hovedtiltalte i saken:

- Jeg har ikke tallfestet kravet, men det er selvsagt korrekt at vi her snakker om et betydelig beløp, sier hun til Aftenposten.no.

- Dokumenterte overgrepene

Politiet sitter på et unikt bevismateriale som de fem tiltalte i saken selv har dokumentert ved å ta bilder og video av de til dels massive seksuelle overgrepene to søskenpar er blitt utsatt for:

Overgrepene skal ha skjedd i det som karakteriseres som et lukket nabolag i en liten grend i Alvdal kommune. FOTO: PER ANNAR HOLM

— Jeg vil ikke karakterisere mengden av bilder og film vi sitter på, men kan bekrefte at det er et betydelig bevismateriale. Som det fremgår av tiltalen er dette en meget alvorlig sak hvor barn er blitt utsatt for massive overgrep over flere år, og hvor to av barna også lider av psykisk utviklingshemning, sier Storås.

Totalt er det innstevnet 33 vitner. Det er varslet påstand om forvaringsdommer på 14 og 13 års fengsel for to tidligere samboere på 64 og 46 år, mens deres naboer midt i 40-årene kan vente seg påstand om lange fengselsstraffer etter at de ifølge tiltalen skal ha misbrukt både egne og naboens barn.

I tillegg er en femte mann fra Nord-Østerdal tiltalt for voldtekt av de to parenes barn.

Les også

  1. Fem tiltalt i overgrepssaken i Alvdal