Norge

La bygda ut til salgs - nektet å gi opp

Bugøynes blir kalt lille-Finland. Er det finsk sisu som gjør at bygda lever i beste velgående?

  • Øyvind Nordli
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Halvannen time i bil, drøyt 100 km: Kirkenes — Bugøynes.

Veiene snor seg gjennom viddelandskap, men etter én drøy time tar vi av E6, veien smalner og Varangerfjorden ligger som en følgesvenn på siden av oss.

Bugøynes, kommunen Sør-Varangers eneste fiskevær, ble norgeskjent, faktisk verdenskjent, da folket her ute averterte hele bygda til salgs.

I protest.

Til salgs

I en annonse i Dagbladet 1989:

"Finnes det et sted i Sør-Norge som kunne tenke seg en befolkningsøkning på ca. 300 mennesker?"

Innbyggerne i Bugøynes mente den kommunale fiskeripolitikken var feilslått og resultatløs. Ingen klarte å redde fiskebruket, selve livsnerven til de rundt 250 innbyggerne. Rundt 60 arbeidsplasser bare forsvant. Nesten alt raste.

Før noen ildsjeler kom på ideen om annonsen. Hele bygda sto bak flytteplanene "til et sted sør for Trondheim".

Annonsen i Dagbladet for 24 år siden, da hele Bugøynes-folket ville flytte fra hjemstedet i protest. Aksjonen vakte internasjonale reaksjoner.

— Året etter annonsen, i 1990, begynte vi å se at det kom turister hit, sier Wenche Ebeltoft, født og oppvokst på Bugøynes.- De lurte på hvordan det gikk med oss etter at vi hadde ropt om hjelp. Et turistkontor ble åpnet og det kom 2500 mennesker innom bare i løpet av et år, sier hun.

Flere kommuner sørover i Norge tilbød seg å ta imot folket fra Bugøynes.

Også fra utlandet.

— Ja, noen fra Canada ringte oss, men vi takket nei. Ingen dro, alle ble igjen for å ta opp kampen, sier hun.

Finske aner

På Nesse Handel er navnet på matvarene skrevet på finsk. På 1800-tallet slo finske innvandrere seg ned her. Kanskje er det en iboende finsk sisu? En indre kraft og et pågangsmot som driver folk videre uansett om det blåser motvind eller snør vannrett.

— Vi har måttet klare oss selv. Sånn har det alltid vært her ute, sier Øyvind Seipæjærvi, av mange bare kalt "Mr. Bugøynes".

I dag vokser barnehagekullet igjen. Flere enn på lenge går på stedets eneste skole. Befolkningsnedgangen er stoppet. Arbeidskraft må stort sett hentes til bygda.

Og gründerånden lever.

Isbadere lokkes i tusenvis til stranden Costa del Bugøynes.

Kongen av Bugøynes

Kongen på Bugøynes er imidlertid kongekrabben. Den har pumpet optimismen inn i den lille grenda.

To bedrifter jobber med "sjøens plage". Norway King Crab eksporterer levende kongekrabbe til store deler av verden. Siden 90-tallet er "rovdyret" blitt produsert som en delikatesse.

Kongekrabben legges i store tanker før den fraktes levende ut i store deler av verden. En ID-brikke skal følge den helt til restaurantbordet.

Der skal kunden få hele historikken.

Også den om Bugøynes.

En historie verd å huske.

"Mr. Bugøynes", Øyvind Seipæjærvi, har noe å juble for etter at folk på det lille fiskeværet har fått arbeid og optimisme.
Levende kongekrabbe eksporteres til hele verden. Her er det Gentjan Kryeziu på Norway King Crab som behandler dagens fangst.