Norge

På vakt mot sulten isbjørn

<strong>LONGYEARBYEN (Aftenposten.no):</strong> Øgleforsker Jørn Hurum har sikret seg og sine 14 medarbeidere på Svalbard med væpnet isbjørnvakt døgnet rundt.

Denne isbjørnen ruslet lørdag langs stranden på andre siden fjorden for Longyearbyen. Isbjørn trenger mye mat, og slike bamser kan bli livsfarlige for mennesker i sin jakt på noe å spise.FOTO: OLE MAGNUS RAPP
 • Stine Barstad
  Journalist

Les også:

Den kjente paleontologen arbeider også denne sommeren i Janusfjellet, og akkurat nå er de ekstra på vakt mot isbjørn. I går ble en britisk student drept og fire skadet av isbjørn lenger inn i fjorden.

-Vi har vakt med signalpistol og rifle ved leiren døgnet rundt. I tillegg har vi snublebluss både rundt soveteltene og spiseteltene, sier Hurum.

Han er oppmerksom på at isbjørn kan dukke opp overalt.

-Ett år kom en bamse i land her etter å ha svømt over fjorden. En annen gang fikk en gruppe forskere som var høyt oppe i fjellet uventet isbjørnbesøk på et sted man aldri skulle tro at isbjørner oppsøkte, sier han.

Også de som bor i telt på campingplassen ved flyplassen i Longyearbyen er ekstra oppmerksomme på at den polare bamse kan dukke opp, og gå til angrep uten varsel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Paleontolog Jørn Hurum og 14 medhjelpere ligger i leir i Janusfjellet og graver frem 150 millioner år gamle og unike øglefossiler. Siden det er isbjørn i nærheten har øglegraverne væpnet vakt døgnet rundt. FOTO: OLE MAGNUS RAPP

— Desperat på jakt

Da Aftenposten i går var med en gruppe turister som skulle besøke Jørn Hurum og hans medarbeidere, fikk vi se en enslig isbjørn vandre langs stranden ikke langt fra Longyearbyen.

-Slike bamser skal normalt spise en sel i uken. Når de ikke er på isen der selen befinner seg, er de desperat på jakt etter mat, forklarte vår guide.

Isbjørnen var svart rundt snuten og på labbene etter å ha gravd i sanden. Det virket også som om den spiste tang i sjøkanten.

Fire menn i kajakk som passerte var også ekstra oppmerksomme på isbjørnen. Bamsen sto inne på land og snuste lystig mot de fargerike farkostene som padlet forbi på nært hold.

Flere konfrontasjoner

For tiden er det mer isbjørn langs Svalbards vestkyst enn det som er normalt. En av årsakene kan være at det har kommet mye drivis ytterst i Isfjorden, og med isen følger bjørnen.

Isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt mener at flere isbjørn har bosatt seg permanent på vestkysten, og at dette kan føre til flere konfrontasjoner mellom mennesker og bjørn.

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim ber alle som ferdes på Svalbard om å være forsiktige.

-Det virker som om isbjørn opptrer oftere på områder den ikke har vært tidligere. Vi kan bare minne om at isbjørn er livsfarlig, og vi ber alle som ferdes her om å ha sikkerhetsutstyr med seg, det må fungere og de må kunne bruke det, sier han.

 1. Les også

  Denne isbjørnen drepte 17-åring og skadet fire

 2. Les også

  Fem isbjørndrap siste førti år

 3. Les også

  Drept i isbjørnangrep