Norge

- Alle departementene er operative

Bombeangrepet fredag ettermiddag har gjort at flere departementer må inn i midlertidige lokaler.

Denne grafikken viser hvor landet styres fra i dag.

 • Martin Skjæraasen

Klokken 15.26 fredag ettermiddag smalt en stor bombe ved regjeringsbygget i Oslo. Bomben raserte store deler av Regjeringskvartalet og ført til at mange av departementene må finne seg midlertidige kontorer andre steder.

I morgentimene i dag har politiet fjernet flere av de såkalt ytre sperringene rundt det eksplosjonsrammede området i Oslo, men mange av bygningene er totalskadet.

Det er Fornyings-, administrasjons— og kirkedepartementet som, sammen med Statsbygg, har ansvaret for å finne midlertidige lokasjoner for departementene.

I grafikken øverst i saken kan du se hvor de ulike departementene har flyttet.

Snakker om år

Verst har det gått ut over høyblokka som huset Justisdepartementet og Statsministerens kontor.

— Der vil det være behov for mer langsiktige løsninger, forteller kommunikasjonssjef Frode Jacobsen ved Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, til Aftenposten.no.

— Snakker vi da om år?

- Ja, vi snakker om år, så vi må jo se på hvordan dette skal løses.

Operative departementer

På tross av det voldsomme bombeangrepet har departementene vært operative gjennom helgen, og de departementene som må finne seg midlertidige lokaler, vil være på plass i disse mandag morgen.

Det skal likevel ikke gå ut over arbeidet i departementene. En av grunnene er at det er ferietid, og dermed er det færre folk på jobb enn vanlig.

— I og med at vi er i en feriesituasjon så er det få planlagte aktiviteter. Arbeidet med budsjett pågår, så det stopper ikke opp på grunn av dette, sier Jacobsen.

— Alle departementene er operative.

I mange av departementene oppfordres folk til å holde seg hjemme. I Justisdepartementet, som flytter inn i politihøyskolens lokaler, er det kun den øverste ledelsen og nøkkelpersoner som skal møte på jobb i morgen.

— Jeg har ikke full oversikt over hvem som kommer på jobb i morgen, det er opp til hver enkelt avdeling å vurdere. De som skal møte er ledere og nøkkelpersonell. De som skal møte på jobb får beskjed om det, forteller kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet.

Planlegging i gang

Jacobsen forteller at planleggingen av fremtidige lokaler allerede er i gang.

— Men foreløpig må vi ta i bruk både møterom og kurslokaler, så det er av midlertidig karakter. Så skal vi finne ut hvordan vi kan løse dette på mellomlang og lang sikt, forteller Jacobsen.

Her er oversikten over hvor departementene som må flytte vil ha tilhold de nærmeste dagene:

I morgentimene i dag har politiet fjernet flere av de såkalt ytre sperringene rundt det eksplosjonsrammede området i Oslo. Det rødmerkede området på kartet er fortsatt sperret av. Foto: POLITIET

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Thailandsk politi jakter nye pågripelser etter bombeangrepene og brannene sør i landet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Fortsatt skyting etter tre bombeangrep i Kabul

 3. OSLO
  Publisert:

  Store forandringer i Oslo-politiet. På nyåret faller de første brikkene på plass.

 4. NORGE
  Publisert:

  TV 2 ble evakuert etter bombetrusler

 5. NORGE
  Publisert:

  PST tror statlig aktør kan ha stått bak dataangrep mot fylkesmenn

 6. OSLO
  Publisert:

  Flere departementer og Norges Bank går på nødstrøm etter strømbrudd