Denne saken ble publisert første gang i januar 2015.

— Jeg lovte moren deres at jeg skulle passe godt på dere. Det er det jeg har vært opptatt av.

Henning Kristiansen (52) sitter i en liten stue i Hokksund med de tre døtrene Charlotte (25), Veronica "Vikki" (24) og Jeanette (22) rundt seg.

Det er en sjelden treningsfri kveld for de tre håndballspillerne på eliteserielaget Glassverket. Samtlige har vært landslagsspillere. Vikki toppet nylig karrièren med EM-gull, og har nettopp vært i forhandlinger med en utenlandsk klubb. Og ingen av dem er i tvil om hvem de skal takke for suksessen: Pappa Henning.

  • Etter at jeg fikk barn, har jeg plutselig skjønt hva som går foran alt annet. Og er enda viktigere enn håndballen, sier Charlotte.

— Sånn tror jeg det har vært for deg også, pappa. Kjærligheten til oss har vært størst.

Henning Kristiansen blir taus. Øynene blanke.

Plutselig alenepappa

De siste ukene har vi hørt mye om pappa Ødegaard, som nå flytter med fotballsønnen til Madrid. Vi kjenner pappa Carlsen og pappa og mamma Northug. For ikke å snakke om pappa Aamodt. Men det er mange mammaer og pappaer der ute som har stått som klipper for barna. Uten å havne i rampelyset.

Som alenepappa Kristiansen.

I 1999 døde moren til de tre små jentene. Hun og Henning var skilt. Men han flyttet inn på sykehuset sammen med døtrene den siste måneden hun levde. Noe av det siste han sa til henne var at hun måtte være stolt av det hun hadde fått til med jentene. Så tok han hånden hennes og lovte å gjøre alt for at de skulle få en god oppvekst.

— Det har alltid ligget i bakhodet, sier han.

Han flyttet dem fra Egersund til Mjøndalen og så at de forsiktig slo rot. De prøvde seg på flere idretter. Og da storesøster Charlotte begynte å spille håndball i Mjøndalen, fulgte søstrene etter.

Pappa ble med i hallen, og fikk etter hvert ansvar for litt leketrening med de minste.

— Så bare utviklet det seg videre, sier han nøkternt.

Nærmere bestemt tok han full trenerutdannelse, trente flere lag, etter hvert døtrenes. Han har uansett vært til stede på hver bidige trening, og mange lurte på om han ikke like gjerne burde få seng i hallen.

— Du var der fra 16 til minst 22. Og du var der når vi ville være igjen for å skyte ekstra, minnes Jeanette.

Ett år kjørte han 60.000 kilometer for å få med seg døtrenes kamper.

— Jeg hadde aldri nådd så langt uten din støtte, sier Vikki. Hun glemmer aldri da hun 18 år gammel skulle spille sin aller første eliteseriekamp for Vipers Kristiansand. Kampen gikk på en onsdag. Men faren kjørte tur – retur Drammen for å se henne.

— Det betydde så uendelig mye for meg at du var så interessert.

Faren smiler nesten sjenert.

— Men jeg har aldri presset dere. Jeg har bare sagt at jeg stiller opp og bidrar med det jeg kan.

Vil for mye

Og dermed berører han punktet der mange foreldre trår feil, ifølge mentaltrener Erik Bertrand Larssen: Den hårfine balansen mellom å pushe barna opp og frem og å gi fruktbar støtte.

Mentaltrener Erik Bertrand Larssen har sett mange som har rundet av karrieren fordi foreldrene har pusjet for mye.
Fartein Rudjord

Larssen har sjelden møtt folk som har gjort suksess uten å ha dedikerte foreldre. Men han har også sett mange eksempler på barn som er blitt dyttet for hardt og rundet av karrièren.— Det er farlig å mene noe generelt om hvor grensen går, det er individuelt, sier han, men mener uansett det er viktig at foreldrene er klar over sine egne intensjoner. Å leve gjennom barna blir alltid feil.

Samtidig har han liten sans for den norske holdningen om at absolutt alt skal være lystbetont.

— Det er lov å forvente noe av barna sine, bare man kommuniserer og viser uforbeholden kjærlighet. Mange takker foreldrene fordi de pushet dem da motivasjonen var dalende. Mens andre er bitre fordi de ikke fikk lov til å stake ut egen kurs.

Larssen får følge av Hans Richard Kraggerud ved Barratt Dues musikkinstitutt. Skolen har klekket ut utallige musikktalenter. Men Kraggerud har også sett foreldre som har villet altfor mye på sine barns vegne.

— Smarte foreldre nærer motivasjonen. Har ikke barnet en indre drivkraft, kan ikke foreldrene gjøre dem til verdensmestre, sier han.

Jobber for barna

Men mange foreldre strekker seg altså langt for at barna skal få følge drømmen. Grethe og Hallvard Sagbakken, for eksempel, sa opp jobbene i Gausdal og flyttet til Oslo for at barna Trond (16) og Ågot (13) skulle komme nærmere nettopp Barratt Due. I flere år ble de to trompet-talentene kjørt tre timer hver vei til spilletimene.

— Etter hvert måtte de si nei til spilleoppdrag fordi vi bodde for langt unna. Og musikk betyr så mye for ungene våre. Da var det ikke så vanskelig å flytte, forklarer mamma Grethe.

Foreldrene til kunstløphåpene Anne-Line og Camilla Gjersem solgte huset, sa opp jobbene og fyttet for at døtrene skulle få optimale treningsforhold.
Indrelid Trygve

Foreldrene til de to kunstløphåpene, tvillingene Camilla og Anne Line Gjersem, nøyde seg ikke med å flytte fra Raufoss til Asker for å gi døtrene optimale treningsforhold. De har i tillegg punget ut opp mot 300.000 kroner i året til treningsopphold, utstyr og konkurranser.— Det er lidenskapen deres. Og de vil bli best. Det er hardt, men en glede å kunne hjelpe dem, sier pappa Petter Gjersem. Han jobber i Forsvaret og har i stedet for å pensjonere seg reist to ganger til Afghanistan for å tjene ekstra. Til sommeren drar han til Sarajevo.

— Da er det vel viktig for deg at de faktisk blir best?

— Nei. Velger de å slutte, er det helt greit.

Kan ikke kjøpes

Så hva sier Lars Kristoffersen, pappaen til alpinesset Henrik Kristoffersen, som tok en sensasjonell bronse i OL i Sotsji i fjor? Pappaen som har trent ham, coachet ham, reist med ham og alltid vært der. Er det VM-medalje til uken som skal bli pappas belønning?

— Belønningen har ligget i å skape et godt miljø. Dugnadsånden. Å lære mer og lage et bra treningsopplegg. Alt det du ikke kan kjøpe for penger, sier han. Og tilføyer.

— Og å ha fått noenlunde veloppdragne unger som ikke finner på for mye surr.

Det er ikke medaljene som har vært drivkraften for pappaen til VM-aktuelle Henrik Kristoffersen.
ESPEN HANSEN

VM-ferie?

Tilbake i Hokksund bedyrer pappa Henning at han aldri hadde sett for seg hvor gode jentene hans skulle bli. Og at han tvert imot snakket mye med dem underveis om hva de ville gå glipp av ved å satse. Alle festene de ikke kunne gå på, for eksempel.

— Men det må jo ha vært fantastisk å se Vikki vinne EM?

Det blir taust rundt bordet. Vikki kremter.

— Akkurat da var det helt umulig å komme fra jobben, sier pappa.

— Men kommer du til VM, skal vi planlegge ferien etter det.

Vikki tar ordet:

— Men mamma så meg ta gull. Det er jeg helt sikker på.

Les om flere foreldre som "står bak" her:

Finn og Kjetil André Aamodt20 mesterskapsmedaljer i alpintPappa Finn har fulgt verdens mestvinnende alpinist gjennom tidene tett hele livet. Han var trener og mentor for sønnen fra starten, og har vært med ham på alt fra gutterenn til fire OL-gull. Han tok også noen avgjørende valg for sønnen, stanset blant annet en mulig hockeykarrière kontant.
Ørn E. Borgen

Finn og Kjetil André Aamodt

20 mesterskapsmedaljer i alpint

Pappa Finn har fulgt verdens mestvinnende alpinist gjennom tidene tett hele livet. Han var trener og mentor for sønnen fra starten, og har vært med ham på alt fra gutterenn til fire OL-gull. Han tok også noen avgjørende valg for sønnen, stanset blant annet en mulig hockeykarrière kontant.

Magnus og Henrik Carlsen

Henrik og Magnus Carlsen

Regjerende verdensmester i sjakk

Amatørspilleren Henrik Karlsen introduserte sønnen for sjakk, men måtte se seg slått da han nådde 11-årsalderen. Da Magnus var 12, leide familien ut huset og dro rundt på sjakkturneringer i et halvt år. Gjennom hele karrièren har faren reist verden rundt med sønnen. Han er nå medeier i sønnens firma Magnuschess og er stadig en sentral del av "team Carlsen".

Berit og John Arne RiiseFotballspiller, flest landskamper gjennom tidene.Norges utvilsomt mest kjente fotballmamma, tok fotballagenteksamen i 2000, og var agent for begge sine sønner. Både John Arne og moren måtte tåle mye kritikk da han inngikk sin første proffkontrakt med Monaco bare 17 år gammel. Men karrièren tok snart av – og både mor og sønn har siden trofast fôret pressen med oppslag.

Berit og John Arne Riise

Fotballspiller, flest landskamper gjennom tidene.

Norges utvilsomt mest kjente fotballmamma, tok fotballagenteksamen i 2000, og var agent for begge sine sønner Bjørn Helge og John Arne. Både John Arne og moren måtte tåle mye kritikk da han inngikk sin første proffkontrakt med Monaco bare 17 år gammel. Men karrièren tok snart av – og både mor og sønn har siden trofast fôret pressen med oppslag.

Mats Møller Dæhli
Ørn E. Borgen

Mette Møller og Mats Møller Dæhli

Fotballspiller, nå for Bundesligaklubben Freiburg

Da Mats Møller Dæhlie (20) dro til England for og satse alt på fotballen i 2010, sa mamma, fotojournalist og matskribent Mette Møller opp jobben for å hjelpe sønnen. Hun flyttet bl.a. med ham til Cardiff, og har også nå blitt med til Freiburg for å hjelpe ham å etablere seg der. I fjor ga hun ut boken Fotballmat med utgangspunkt i sønnens kosthold.

Bjørn Svindal og Aksel Lund SvindalAlpinist. En rekke OL- og VM-medaljer i alle fire alpine disipliner.Da Bjørn Svindal ble alenepappa, ga han alt for å hjelpe de to sønnene som alpinister. Han fulgte begge i trening og konkurranser, delvis som trener, og kjørte gjerne til Trysil for å finne snø. Farens firma var Aksels første sponsor, og han har vært til stede ved de fleste av sønnens triumfer.
Ørn E. Borgen

Bjørn Svindal og Aksel Lund Svindal

Alpinist. En rekke OL— og VM-medaljer i alle fire alpine disipliner.

Da Bjørn Svindal ble alenepappa, ga han alt for å hjelpe de to sønnene som alpinister. Han fulgte begge i trening og konkurranser, delvis som trener, og kjørte gjerne til Trysil for å finne snø. Farens firma var Aksels første sponsor, og han har vært til stede ved de fleste av sønnens triumfer.

Alexander Kristoff

Stein Ørn og Alexander Kristoff

Proffsyklist. Bronse i London OL og vinner av Milano-San Remo

Seks år gammel fikk Kristoff sykkeltrener og lege Stein Ørn til stefar. Han dro gutten inn i sykkelmiljøet og begynte å trene ham ni år gammel. Han så tidlig sønnens potensial og bygget opp ham opp over år med egne metoder. Har stadig treneransvar og følger ham tett.

John og Petter Northug
Ørn E. Borgen

John og Petter Northug

Skiløper. Bl.a. ni gull i VM og to i OL.

Pappa Northug har hatt de fleste hatter for sønnen: Kjørt løyper for Petter og brødrene Tomas og Even hjemme på gården. Vært trener, manager, smører, sponsorsjef, rådgiver, mentor, sekundant og styrt skiparken. Ikke minst har han vært pappa – og støttet sønnen i alle konflikter. Også mamma May har bidratt på familielaget.

LES OGSÅ:

Faren måtte stoppe Carlsen to dager før VM-åpningen

Svensk skistjerne takker Bjørgens mor for støtten

Northugs tidligere mentor hyller pappa Ødegaard

hilde.lundgaard@aftenposten.no