Norge

Lurer Kina oss trill rundt?

Kina har fått mye ros for sitt klimaløfte før toppmøtet i Paris neste uke. Men lurer de oss egentlig trill rundt?

olesklodekull2.jpg
  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

Kina har lovet å stanse veksten i CO2-utslippene innen 2030. Altså om 15 år.

Shanghai en vinterdag. Smoggen ligger tett over byen. Fourensningen er ekstrem.

Kina styrer klimatrusselen

Kinas mange kullkraftverk er viktigste årsak til at Kina slipper ut mest CO2 av alle land i verden – og at hver kineser står for større utslipp enn hver europeer.

  • Hele 90 prosent av Kinas karbonutslipp kommer fra fossil energienergiproduksjon – altså fra brenning av kull, olje og gass.
  • Hele 68 prosent av det igjen kommer fra brenning av kull. Kina bruker omtrent halvparten av alt kull som brennes i verden.

Det betyr at klimakrisen ikke kan løses uten at Kina reduserer bruken av kull. Det har vi visst lenge.

Hvis du har tid, sjekk denne artkkkelen:

Les også

Kina vurderer radikal klimalov som vil kunne ryste landets banker

Skapte global lykkebølge

En kvinne skuffer kull i et kulldepot i Jixi i Heilongjiang-provinsen i Kina. Kull har vært Kinas vei til industriell revolusjon. Nå skal sol og vind overta.

Derfor spredte det seg en global lykkebølge da Kina og USA i november 2014 underskrev en klimaavtale. President Barack Obama lovet at USAs utslipp skulle kuttes med 26 og 28 prosent innen 2025.

Kinas president Xi Jinping lovet å stanse utslippsveksten i løpet av 15 år, for deretter å redusere. Dette var første gang kineserne ville love noe som helst om sine klimagassutslipp.

Har Xi Jinping lurt oss?

Er president Xi Jinping en skikkelig luring - som allerede har oppfylt det han lover?

Men mye taler for at Xi Jinping lurte oss — i positivt forstand. Utslippsveksten i Kina kan nemlig ha stanset forlengst. Kullbruken i Kina kan ha nådd toppen allerede i 2013.

Kanskje har han allerede oppfylt løftet sitt.

En novembermorgen i Shenyang nordøst i Kina. En kvinne bruker ansiktsmaske for å beskytte hals og lunger. Ekstrem luftforurensning fra utallige kullkraftverk er kanskje den viktigste årsaken til Kinas store satsing på fornybar energi. Men klimahensyn nevnes også oftere av myndighetene.

Årsak?

En kombinasjon av stagnert økonomisk vekst og en massiv utbygging av fornybare energikilder.

Og den kinesiske fornybar-utbyggingen er bare så vidt i gang. Fra 2020 til 2030 har Kina bestemt å investere 6600 milliarder dollar i fornybar energi. Det tilsvarer 70 prosent av Kinas samlede bruttonasjonalprodukt i 2014.

Det er vanvittig mye penger. Det er mange, mange oljefond.

Når Kina satser så blir det ofte stort og omfattende. Mer enn halvparten av alle verdens investeringer i fornybar energi i fjor ble gjort i Kina.

Kullbruken faller som en stein

Australske Energy Economics and Financial Analysis følger verdens kullbruk tett. Forleden offentliggjorde instituttet tall som vil få enhver klimabekymret person til å trekke på smilebåndet.

Sjekk disse tallene:

Fjorårets nedgang i kullbruk fortsetter i både Kina og de fleste andre land. Hittil i år er Kinas kullbruk redusert med 5,7 prosent, nedgangen er 11 prosent i USA, 16 prosent i Storbritannia og tre prosent i Tyskland. De eneste store land som øker kullbruk for tiden er India og til en viss grad Australia.

India har svært store kullressurser og bygger nye kullkraftverk som aldri før. Men også India har levert inn klimapalner for toppmøtet i Paris, og skal satse stort påsolenergi.
Les også

India vil rammes hardt av klimaendringene - men øker utslippene

Men vi må holde an med jublingen

Ingen av de store byråene som følger verdens energibruk har klart å fange opp det som nå skjer i sine prognoser. Kullindustrien selv og Det internasjonale energibyrået (IEA) og andre har varslet fortsatt økt kullforbruk i flere tiår fremover.

Kinas solsatsing en enorm. Kinesiske selskaper har kjøpt opp solenergi-selskaper over hele verden og kontroll over store deler av verdensmarkedet. Her fra et stort anlegg i Dunhuang nordøst i Gansu-provinsen.

Seniorforsker Per Ove Eikeland ved Fridtjof Nansens Institutt er en av forfatterne bak en større rapport om Kinas omlegging fra kull til fornybar energi.

Han sier: -Mye tyder på at kulltoppen allerede er nådd i Kina, men det er for tidlig å trekke endelig konklusjon. Utviklingen de neste årene blir avgjørende , sier Eikeland.

Mens USA krangler om vitenskapen

Mens kineserne bare er i starten av sin gigantiske fornybar-utbygging – intensiveres klimadebatten i USA. Ikke om tiltak, men om hvorvidt klimaendringer er reelle eller ikke.

Det republikanske flertallet i Kongressen gjør hva de kan for å blokkere Obamas klimatiltak og de republikanske presidentkandidatene kappes om å latterliggjøre hele klimaproblemet. Frykt for tapte arbeidsplasser i kullindustrien er en viktig årsak for mange amerikanske politikere.

Det spennende blir hvem som vinner det grønne teknologiske kappløpet som er i gang. Kina eller USA?

De som satser eller de som benekter?

Les mer om

  1. Klimakrisen - Oles klode