— Jeg er fornøyd med at vi nå ser ut til å få bedre kontroll over yttergrensene våre. Det er helt avgjørende for at vi i det hele tatt skal ha et Schengen i fremtiden, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB etter å ha representert Norge på EU-møtet i Brussel fredag der tiltak for å sikre grensene ble diskutert.
Innen nyttår skal EU-kommisjonen komme med forslag til hvordan denne utvidede ytre grensekontrollen kan gjøres permanent.
Schengen består av 22 EU-land og de fire EFTA-landene. Innenfor området er det i utgangspunktet passfrihet – noe som skaper utfordringer om ikke yttergrensene fungerer skikkelig.
Vakthold på Gare du Nord
På Gare du Nord går tungt væpnet militære rundt sammen med store grupper av politi. Nå og da stanser de folk og ber dem vise ID.
Herfra går direktetog fra Paris til London, Brussel og Amsterdam. Reisende til og fra London skal inn eller ut av Schengen-området og må derfor igjennom en passkontroll. Nå blir denne mer omfattende enn hittil om du er borger i et Schengen-land, deriblant Norge. Det har justisministerne i EU bestemt.
Hva er rett og hva er galt?
Dette er terrororganisasjonen IS
Justisminister Anundsen sier at økt kontroll av også Schengen-borgere ved yttergrensene innebærer at vi i større grad kan avdekke falske pass og personer som bruker andres pass for å komme inn.
Den voksende internasjonale togtrafikken i Europa skjer nesten helt uten sikkerhetskontroll, i kontrast til sikkerhetskontrollen i flytrafikken. Den franske miljøvernminister Ségolène Royal, som også har ansvar for transport, ønsker seg metalldetektorer ved togstasjonene. Tidligere denne uken ba hun togselskapet SNCF, som har ansvaret for 3000 stasjoner, å sette opp metalldetektorer.
Vanlig rutine
— Vi måtte igjennom de vanlige rutinene med skanning av bagasjen, forteller Thomas Daily og Lightner Dresden som kommer direkte fra London til Gare du Nord med tog.
De har fått med seg at ministrene i Brussel diskuterer styrket grensekontroll:
— Det er vanskelig å svare på om en bør øke grensekontrollen. Det kan vise seg nødvendig. Men det er både ulemper og fordele med det, forklarer de to.
— Vi er ikke engstelige for å komme hit til Paris. Selvsagt ser en seg mer over skulderen enn før. Men husk, vi er fra London – terror er noe vi er vokst opp med, sier de to.
Les kronikken:
Støtter kontroll
En som er glad for strengere kontroll er Sebastian Vaillant som jobber som servicepersonell på det franske internasjonale rutene. Denne dagen er han på vei til London.
— Jeg synes det er meget positivt at en tar sikkerheten mer alvorlig. Det blir mer kontroll og en ulempe for passasjerne, men hva er alternativet, er hans spørsmål.
Vaillant sier også at det er viktig å ikke bli for engstelig og fortsette livet mest mulig normalt.
Mer politi på jernbanen
Mer enn 300 ekstra politifolk er nå satt inn i vaktholdet ved togstasjoner i Frankrike. En av grunnen er at personalet på jernbaneselskapet SNCF nå ikke har rett til å kreve å få sjekke bagasjen til folk de mener det kan være grunn til å sjekke.
SNCF har innført en egen varslingstjeneste der passasjerene kan sende sms om de ser noe mistenkelig.
Folk som kom med tog fra Brussel denne fredagen, en uke etter terrorangrepet i Paris, er ikke blitt kontrollert i det hele tatt. Det står på lystavlene at de reisene må ha med ID-papirer, fordi det er grensekontroll.
— Det var ingen som spurte om pass eller sjekket min bagasje, forteller Tipauorn Supalau som er fra Bangkok, men ankom Paris med tog fra Brussel.
- Les også: Stormaktene støtter Frankrike Diskusjonen om grensekontroll har skutt fart etter at det ble kjent hvordan Abdelhamid Abaaoud, hjernen bak Paris-terroren, har lekt katt og mus med politiet. Reist til Syria og kommet inn igjen i Schengen via strømmen av flyktninger til Hellas og derfra hjem til Belgia og videre til Frankrike.
Samkjøre registrene
EU-landene styrker også presset mot EU-parlamentet om å vedta et samkjørt register for informasjon om flypassasjerer som drar til eller fra Europa eller innenfor Schengen.
Unionens folkevalgte har satt på bremsene av hensyn til personvernet, men de europeiske landene mener et slikt register vil gjøre det enklere å følge mistenkelige reisemønstre.
— Jeg har vanskelig å se for meg at et europeisk system uten at Norge skal være med på noe lignende. Men det er en diskusjon vi ikke er ferdig med i Norge, sier Anundsen til NTB.
Saken fortsetter under videoen
Se video om hvordan pariserne hyller politiet:
Støtter tiltakene
Flere av dem Aftenposten har snakket med de siste dagene er for mer kontroll. Regjeringen I Frankrike har da lagt opp til betydelige skjerpelser av personkontrollen. En fersk meningsmåling gjort for TV-stasjonen BFMTV viser at folket vil ha det.
Hele 98 prosent støtter at terrorister kan miste sitt franske statsborgerskap om de også er borgere i et annet land. Et forslag som Nasjonal Front har kjørt på lenge.
Hele 87 prosent sier ja til grunnlovsendringer som vil gi myndighetene mer makt til å sette i verk sikkerhetstiltak. Over 90 prosent er for å rekruttere 5000 politifolk for blant annet å styrke grensekontrollen.
Se videoen: Det blir tøffere for muslimer i Frankrike
Interessert i utenriksstoff? Da bør du følge utenriksredaksjonen påFacebookog høre på vår podkast. Du kan lytte til vår episode om kampen mot IS i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.