Norge

Et halvt år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Her er de ubesvarte spørsmålene.

Hva skjedde dagen Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra familiens hjem? Hvem er de to ukjente mennene? Et halvt år har gått, og det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål i forsvinningssaken.

Kripos gikk mandag i gang med nye søk i Langvannet. Svenske kriminalsøkshunder og polititjenestemenn fra Sverige bidro under undersøkelsene, som ble gjort med en båt som tilhører svensk politi. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Etter seks måneder forsøker politiet fortsatt å tette hullene i etterforskningen. Mandag var kriminalteknikere tilbake i Sloraveien 4.

Les også

Sikkerhetsekspert om forsvinningssaken: – Kidnapperne må skifte strategi

Nye undersøkelser – seks måneder etter bortføringen

Det at politiet fortsatt, et halvt år etter den antatte bortføringen, gjennomfører undersøkelser i og rundt boligen, er et resultat av et valg som ble gjort 31. oktober i fjor. Da valgte politiet å legge lokk på etterforskningen i ti uker, frem til offentligheten fikk vite om saken 9. januar.

Et kumlokk på eiendommen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen ble mandag åpnet og undersøkt av kriminalteknikere fra Kripos. Foto: Torgeir Strandberg

De neste to-tre dagene skal politiet blant annet gjennomføre undersøkelser ved eiendommen i Sloraveien, i Langvannet og Vesletjern – og i terrenget rundt.

Både eiendommen og Langvannet er tidligere blitt gjennomsøkt av politiet og dykkere, men ikke Vesletjern.

Vesletjern ligger en kort spasertur unna boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen. Da Aftenposten gikk rundt tjernet mandag, var det flere barn som lekte og badet der. Foto: Torgeir Strandberg

Les også

Politimester om Lørenskog-forsvinningen: Den massive etterforskningen går ut over andre alvorlige saker

Privatetterforsker: – Har mistet verdifull tid

– Alle de grepene politiet varsler nå, burde ha skjedd ganske raskt etter en melding om at en kvinne var forsvunnet fra sitt hjem. I alle fall innen et par uker, sier privatetterforsker Tore Sandberg.

– Da politiet valgte å holde etterforskningen hemmelig i ti uker, mistet de dessverre mange verdifulle tekniske spor. Blant annet blir både vitnebeskrivelser og DNA-materiale mindre presist jo lengre tid som går, påpeker han.

Politiinspektør og etterforskningsleder Tommy Brøske er så å si den eneste som uttaler seg i forsvinningssaken fra Øst politidistrikt. Ofte er han svært sparsom med opplysninger om saken. Foto: Olav Olsen

Les også

Politiet lette etter antatte kidnappere blant leserne av Dagens Næringsliv

1. Hvor er 69-åringen, og er hun fortsatt er i live?

Mangelen på livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er familiens og politiets største bekymring. Lever hun? Hvor befinner hun seg, og har de antatte kidnapperne behandlet henne bra? Kan noe galt ha skjedd da bortføringen skjedde, eller står politiet overfor noe helt annet enn en kidnapping?

Anne-Elisabeth Hagen har vært borte i seks måneder 30. april. Fortsatt er det mange ubesvarte spørsmål både for politiet og offentligheten. Foto: Privat/Politiet

2. Hvem er mennene på overvåkingsvideoen?

Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to overvåkingsvideoer som er tatt utenfor næringsbygget Futurum, arbeidsplassen til Tom Hagen. Begge videoene er fra 31. oktober, dagen da Hagen skal ha blitt bortført. De viser to personer som går utenfor næringsbygget. Den ene klokken 07.36, den andre 24 minutter senere.

De har begge status som vitner, men politiet vet ikke hvem de to er.

3. Hva fant politiet i Sloraveien 4?

I ti uker ble det gjennomført flere hundre timer med kriminaltekniske undersøkelser av hvitkledte politimenn i sivil som lot som at de var håndverkere.

Politiet har ikke ønsket å svare utdypende på hva som ble funnet inne i boligen. Var det tegn som tyder på at Anne-Elisabeth Hagen kjempet mot gjerningspersonen(e)? Ble det funnet andre personers DNA inne i boligen?

Politiet gikk denne uken i gang med nye undersøkelser i Sloraveien 4. Foto: Torgeir Strandberg

4. Hva sto i dokumentet?

Lite er kjent om dokumentet som ble funnet i boligen samme dag som kvinnen forsvant. Det ble fremsatt trusler og krav om løsepenger. Etterforskningsleder Brøske har sagt at brevet var lengre enn han ventet.

Løsepengekravet ble fremsatt i monero, og summen skal ifølge Aftenpostens opplysninger tilsvare 9 millioner euro eller 88 millioner kroner.

Det er gjennomført en rekke undersøkelser av brevet, blant annet analyser av en språkekspert.

Les også

Kl. 16.06 gikk alarmen. Da ble grensene varslet om «kidnapping Fjellhamar».

5. Hvem snakket med Anne-Elisabeth Hagen?

Siste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen var klokken 9.14 onsdag 31. oktober. Da snakket hun på telefonen med et familiemedlem.

Men hvem snakket hun med? Hvor lenge varte samtalen?

Dette er informasjon politiet og familiens bistandsadvokat kjenner til, men ikke ønsker at offentligheten skal vite svaret på.

6. Hvordan har kontakten vært med de antatte kidnapperne?

Siste kontakt var en gang mellom 16. januar og 11. februar. Den første kommunikasjonsplattformen ble omtalt som «krevende». Da kommuniserte de via en kryptovaluta. Senere har de gått over til en annen plattform.

Men hvor ofte har det faktisk vært kontakt med de antatte kidnapperne? Politiet har opplyst at det også har kommet meldinger fra åpenbart falske kidnappere som har forsøkt å utnytte familien.

Ved flere anledninger har politiet gjennomført undersøkelser i og rundt boligen i Sloraveien. Som her da politiet gjennomførte lydtester inne i og utenfor boligen. Foto: Olav Olsen

7. Hvilke andre hypoteser jobber politiet etter?

Politiet har flere hypoteser i saken og har ved flere anledninger påpekt at de etterforsker saken bredt. Det vektlegges likevel at hovedhypotesen er at kvinnen er bortført fra sitt hjem mot sin vilje, og at motivet er økonomisk.

Men hva er de andre hypotesene?

Dette er spørsmål politiet ikke har ønsket å kommentere. De gangene Aftenposten har stilt politiet dette spørsmålet, har politiet sagt at de ikke kommenterer mer på enkelthypoteser.

Les mer om

  1. Forsvinningssaken på Lørenskog
  2. Anne-Elisabeth Hagen
  3. Tom Hagen
  4. Etterforskning
  5. Politiet