SAS innstiller 709 avganger torsdag – fremdeles ingen løsning på konflikten
Sent onsdag kveld kom meldingen om at ytterligere 429 avganger torsdag er innstilt. Ifølge riksmegleren er det like før midnatt fortsatt «betydelig avstand» mellom partene i streiken.
SAS og pilotene møttes onsdag til megling etter seks dager med streik.
Flyselskapet hadde før samtalene startet innstilt 280 flyvninger frem til klokken 14 torsdag, men etter dette håpet de at en mulig løsning på den seks dager lange streiken skulle få flyene på vingene så raskt som mulig.
Slik gikk det ikke. Sent onsdag kveld kom meldingen om at ytterligere 429 avganger torsdag er innstilt- tilsammen innstilles 709 avganger denne dagen.
Konflikten om pilotenes arbeidstid, turnus og lønn har så langt rammet over 350.000 passasjerer.
– Ikke nær løsning
– Situasjonen er fortsatt veldig fastlåst, og det er betydelig avstand mellom partene, sier riksmegler Mats Wilhelm Ruland til NRK klokken 23.
Ifølge Ruland er det i all hovedsak de samme punktene fra forrige megling som går igjen. Han forteller at hovedutfordringen er at partene ikke i tilstrekkelig grad har kommet hverandre i møte.
– Det er vanskelig. Det er et profesjonelt klima med profesjonelle parter som har vært i megling tidligere, sier han til NRK.
1409 SAS-piloter har streiket siden fredag. Onsdag deltok flere hundre av dem i markeringen av 1. mai. De tre hovedkravene er forutsigbar arbeidstid, 13 prosent høyere lønn og gjeninnføring av avtaler om karriereutvikling og ansiennitet.
Her kan du se hvilke fly som går, og hvilke fly som er innstilt:
Taust før forhandlingene
Partene har sittet i samtaler i godt over 11 timer siden forhandlingene startet klokken 11 onsdag formiddag.
– Vi håper på det beste, sa informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB før partene gikk inn til megling.
Ifølge Ruland er det de samme temaene som ble brakt inn i meglingen sist, som diskuteres onsdag.
– Vi skal forsøke å finne en løsning på konflikten. Jeg har alltid tro på en løsning, men det er krevende, sa Ruland før meglingen startet.
– Konstruktiv fase
Da NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat møttes til megling før helgen, endte det med brudd, noe som førte til den omfattende pilotstreiken som fortsatt pågår.
Totalt er 3.306 avganger innstilt som følge av streiken, som omfatter piloter både i Norge, Sverige og Danmark.
– Vi ser positivt på at vi nå er over i en konstruktiv fase ved at Riksmekleren har funnet grunnlag for å gå i gang med en megling igjen. Vi håper på et godt utfall som gjør at vi snarest mulig får flyene på vingene igjen, sier Johansen i SAS.
Ifølge svenske Dagens Nyheter er også svenske og danske representanter fra SAS og berørte fagforeninger på plass i Oslo under meglingen.
Steile fronter
Et av hovedkravene til pilotene er en mer forutsigbar arbeidstid. I dag får flere piloter kjennskap til turnusen sin først 14 dager i forveien. I tillegg har pilotenes lønn har stått stille siden 2012, ifølge leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening.
SAS-ledelsen har på sin side beskyldt pilotene for å stille krav som truer selskapets lønnsomhet.
– De skyhøye kravene er helt uforenelig med videre satsing for SAS sin del for at vi skal være konkurransedyktige, har SAS hevdet.
Fra og med onsdag permitterer SAS rundt 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av streiken. Likevel har pilotene høstet støtte fra kolleger både på bakken og i kabinen.
«Ingen synes synd på streikende med en årslønn over én million. Det er pilotenes utfordring.»
Pilotene har støtte i befolkningen
To av tre nordmenn sier de støtter SAS-pilotenes krav. Det kommer frem i en spørreundersøkelse InFact har gjort for Parat.
Hele 65 prosent sier de støtter kravet om mer forutsigbar arbeidstid. 58 prosent av befolkningen sier også at de støtter kravet om å over tid komme opp på samme lønnsnivå som ansatte i sammenlignbare flyselskaper.
Parat-leder Vegard Einan sier tallene er gledelige og håper partene klarer å finne en løsning som gir bedre forutsigbarhet.
– Vi registrerer også stor støtte i kravet om at det ikke skal være mulig å pålegge arbeid syv helger på rad. Tallene viser at over 76 prosent av befolkningen viser sympati med et slikt krav, sier Einan til NTB.