Norge

- Jeg kjente varmen fra våpenet hans

Adrian Pracon overlevde skytedramaet på Utøya fredag ved å spille død. Dette bildet er tatt før hendelsen. FOTO: PRIVAT

Adrian Pracon (21) overlevde ved å spille død.

  • Jon Robin Halle

Les hva Aftenposten.no har skrevet om tragediene på Utøya og i Oslo:

Les også

Alt om tragedien

Mange av ungdommene på Utøya var redde og bekymrede etter at meldingene om bomben i Oslo kom fredag ettermiddag.

Da det som tilsynelatende var en politimann kom til øya for å informere om hendelsene, reagerte flere med lettelse. 21 år gamle Adrian Pracon, fylkessekretær i AUF Telemark, var på vei til kiosken på øya for å kjøpe sjokolade og potetgull da han hørte smellene.

— Jeg skjønte ikke at det var skudd først, men så begynte folk å løpe, sier Pracon til Aftenposten.no.

Pracon la også på sprang.

— Flere løp over sletta der teltleiren ligger og inn i teltene sine. Mannen med våpenet gikk systematisk rundt på sletta, åpnet teltene og henrettet de som hadde gjemt seg der. Han hadde et automatvåpen, men brukte enkeltskudd. Det var tydelig at alle skuddene skulle treffe, forteller Pracon.

Skuddet kjentes bare ut som et knips. Smertene kom først senere. Adrian Pracon
overlevende fra Utøya

La på svøm

Mange av de livredde ungdommene på Utøya løp deretter ned mot vannet. Flere kastet av seg klærne og la på svøm. Pracon svømte med klærne på, men ble nødt til å snu fordi klærne trakk ham ned.

Gjerningsmannen dukket opp ved vannkanten, men forsvant videre inn på øya. Pracon samlet seg sammen med en annen gruppe ved vannkanten, der de ventet i håp om at en båt ville dukke opp. Men så kom gjerningsmannen tilbake.

- Han skjøt alle i gruppen, en etter en. Jeg lå på bakken og spilte død. Han kom bort til oss for å sjekke at alle var døde, han var bare en eller to meter fra meg , så nærme at jeg kjente varmen fra våpenet hans, sier Pracon.

Det siste skuddet sneiet skulderen hans.

- Du beveget deg ikke og laget ikke lyd da du ble truffet?

— Nei, skuddet kjentes bare ut som et knips. Lyden var så høy at jeg ble midlertidig døv på det ene øret. Smertene kom først senere.

Pracon er sikker på at han overlevde fordi gjerningsmannen trodde han var død.

Kald og kontrollert

Adrian Pracon beskriver en gjerningsmann som opptrådte helt kaldt og kontrollert og som systematisk skjøt ned mennesker i telt og i vannet:

— Man tenkte at han måtte ha gjort slike ting tidligere, som at det å gå rundt og skyte mennesker var helt normalt for ham. Han sa: Dere skal alle dø.

Ekte politi

Etter hvert dukket tre politimenn opp. Pracon og ungdommene rundt ham fikk panikk, ettersom gjerningsmannen på Utøya hadde utgitt seg for å være politimann.

- De tre politimennene var bestemte og sa vi er ekte politi, nå skal vi hjelpe dere, sier Pracon.

Pracon ble fraktet til land av en privatperson som hadde kommet til med båten sin for å hjelpe.

Man tenkte at han måtte ha gjort slike ting tidligere, som at det å gå rundt og skyte mennesker var helt normalt for ham.
Adrian Pracon

Ikke tilbake

Pracon har tilbragt natten på Ringerike sykehus. Han beskriver seg selv som lettere såret, i forhold til mange av de ofrene.

Hva tenker du dagen etter det forferdelige som skjedde i går?

- Jeg tenker på hvem som har klart seg og ikke. Jeg vet at jeg har mistet venner og kolleger.

I likhet med statsminister Jens Stoltenberg og flere andre understreker Pracon viktigheten av å besvare vold med demokrati og å ikke gi etter for frykten. Men han tror ikke det blir flere turer til Utøya.

— Bortsett fra minnesmarkeringer vil jeg nok ikke dra tilbake til Utøya igjen.

- Ble skutt etter

Per Anders Langerød var på Utøya i går for å holde foredrag, og klarte seg så vidt å komme seg unna kulene til drapsmannen. Langerød har lang fartstid i AUF, og er blant annet tidligere sentralstyremedlem.

Sammen med flere andre løp han mot vannkanten da de skjønte hva som var i ferd med å skje. Da de gjemte seg ved en fjellvegg, så han at drapsmannen sto 40 meter unna og skjøt etter folk som hadde rømt ut i vannet litt lengre unna.

– Jeg var kjemperedd og tenkte egentlig at jeg skulle gjemme meg, men jeg ville bare vekk. Så da gikk jeg også ut i vannet. Da ble jeg siktet på og skutt etter to ganger. Han bommet begge gangene. Jeg svømte så fort jeg kunne og dukket for å unngå kulene, forteller Langerød.

Langerød svømte i en time utover vannet, og fant til slutt en bøye i vannet der syv andre AUFere klamret seg fast. Etter en halvtime ble de plukket opp av en båt som reddet dem i land.

– Det var lykkeligste øyeblikket i mitt liv. Det første jeg gjorde da var å låne en mobil for å ringe å si at det gikk bra med meg.

I videoen under forteller Jørgen til Aftenbladet.se om hvordan han opplevde dramaet på Utøya.