Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Studie: Britisk virusvariant er ikke like alvorlig som fryktet

  Den britiske varianten av covid-19, B117, forårsaker ikke mer alvorlig sykdom hos sykehusinnlagte pasienter enn andre varianter, ifølge en studie.

  Studien er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, skriver Reuters.

  Varianten ble først oppdaget i den engelske byen Kent på tampen av fjoråret. Siden er den blitt påvist i over 100 land og er nå blant annet den dominerende varianten i USA, ifølge det amerikanske smitteverninstituttet CDC.

  Studien er av 496 koronapasienter, som ble innlagt i britiske sykehus i november og desember i fjor. Forskerne har sammenlignet forløpet til dem med B117 og andre varianter av viruset. De fant ingen forskjeller i risikoen for alvorlig sykdom, dødsfall eller andre kliniske utfall.

  I en annen studie, som også er publisert i The Lancet, heter det at koronavaksiner sannsynligvis er effektive mot den britiske varianten, siden det ikke ser ut til å være noen forhøyet risiko for reinfeksjoner, når den sammenlignes med andre varianter.

  Det antas at den britiske varianten er mellom 40–70 prosent mer smittsom enn tidligere dominerende varianter.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 105.000 vaksinert på én dag i Danmark
  En person får koronavaksine på et vaksinasjonssenter i Arena Nord i Frederikshavn mandag. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix via AP / NTB
  En person får koronavaksine på et vaksinasjonssenter i Arena Nord i Frederikshavn mandag. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Mandag ble det satt 104.824 koronavaksiner i Danmark i det som var en stresstest for å forbedre utrulling av vaksiner i stor skala.

  – Nå evalueres resultatet, så vi er klare til fortsatt effektiv utrulling. Stor ros til alle involverte i storskalaforsøket. Takk for innsatsen. Vi fortsetter arbeidet, skriver helseminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  68 vaksinasjonssentre deltok i stresstesten, som skulle sørge for at Danmarks fem regioner og alle nødvendige IT- og logistikksystemer innen kort tid er klare til massevaksinering i stor skala. Målet er å være godt forberedt når det snart skal begynne å komme større leveranser fra vaksineprodusentene.

  De fleste regionene meldte at dagen gikk bra. Men noen steder var det i perioder kø og ventetid, mens det andre steder var problemer med IT-systemet som registrerer hvem som har fått vaksinene.

  I København var det ventetid på over én time ved et vaksinasjonssenter. Ifølge Region Hovedstaden oppsto problemet fordi folk dukket opp i for god tid.

  Dette var andre gang at Danmark har testet storskalavaksinasjon. I februar var landets regioner gjennom en lignende prøve. Da ble 30.000 vaksinert på én dag.

  Når Statens Serum Institut legger fram tall tirsdag ettermiddag, vil de 104.824 vaksinedosene som ble satt mandag, være medregnet i statistikken. Dermed vil antallet personer som har fått minst én dose, nærme seg 1 million.

  Så langt har 15,1 prosent av befolkningen fått minst én dose, mens 7,7 prosent er ferdigvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Muslimer bes unngå ramadan-samlinger
  Abdirahman Diriye er leder for Islamsk Råd Norge. Dialogen er tett både med lokale og nasjonale myndigheter angående en trygg og smittevernpreget ramadan, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Abdirahman Diriye er leder for Islamsk Råd Norge. Dialogen er tett både med lokale og nasjonale myndigheter angående en trygg og smittevernpreget ramadan, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Høytiden ramadan starter tirsdag. Norske muslimer er bedt om å unngå samlinger på vanlig vis, og FHI har utarbeidet en egen smittevernveileder.

  Ramadan er regnet som den helligste muslimske måneden. Ifølge troen var det under ramadan at profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring.

  Vanligvis preges høytiden av at familier og venner samles etter solnedgang for å kunne bryte fasten med gode og store måltider.

  – Vi har en veldig tett og god dialog, ikke bare med kommunene, men også med de nasjonale helsemyndighetene, sier styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge (IRN) til NTB.

  Folkehelseinstituttet (FHI) har utarbeidet egne smittevernråd for høytiden.

  Der ber de muslimer om å unngå mange nærkontakter. FHI understreker også at samlinger i moské regnes som arrangement – og at det derfor er i strid med de nasjonale smitteverntiltakene. I tillegg fremheves oppfordringen om å ikke ha flere enn to gjester på besøk hjemme.

  • Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  180 nye koronasmittede registrert i Oslo - 648 i Norge
  Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det er registrert 180 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 39 under snittet de sju foregående dagene.

  180 tilfeller er 74 flere enn på søndag, men 13 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 226 smittede per dag.

  I Norge som helhet ble det registrert 648 nye smittetilfeller siste døgn. Det er 227 flere enn dagen før, og 75 flere enn for en uke siden.

  I Oslo er smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 906 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert elleve nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (899) og Alna (791).

  Bydelen Vestre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 181 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert åtte nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 31.125 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Europa har passert en million koronadødsfall
  Mandag passerte Europa en million koronadødsfall, ifølge nyhetsbyrået AFP. I gamlebyen i Tsjekkias hovedstad Praha har folk samlet seg for å minnes de døde. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
  Mandag passerte Europa en million koronadødsfall, ifølge nyhetsbyrået AFP. I gamlebyen i Tsjekkias hovedstad Praha har folk samlet seg for å minnes de døde. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

  Europeiske helsemyndigheter har til sammen registrert mer enn en million koronadødsfall, ifølge en opptelling AFP har gjort.

  Opptellingen baserer seg på offisielle kilder fra de 52 landene og territoriene i verdensdelen. Mandag kveld var minst 1.000.288 dødsfall registrert, ifølge nyhetsbyrået.

  Seks land står for nesten 60 prosent av dødsfallene. Storbritannia har flest med drøyt 127.000, fulgt av Italia (114.000), Russland (103.000), Frankrike (99.000), Tyskland (78.000) og Spania (76.000).

  Mens smittetallene går nedover i Storbritannia, som ligger lengst framme i vaksineringen av befolkningen, er Frankrike, Italia og Russland inne i en tredje smittebølge, mens vaksineringen går tregere.

 • av NTB
  DEL
  Pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag
  Statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB
  Statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB

  Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag. Der er det ventet at de vil presentere hvilke nasjonale tiltak som videreføres.

  De nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars, går ut ved midnatt natt til onsdag. Tiltakene innebærer blant annet skjenkeforbud, karantenehotell etter unødvendige utenlandsreiser, råd om maks to på besøk og en tometersregel på nasjonalt plan.

  Statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Guri Melby (V), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) vil delta på pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  648 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 648 koronasmittede i Norge. Det er 227 flere enn dagen før og 75 flere enn samme dag i forrige uke.

  Gjennomsnittet av nye daglige smittetilfeller i løpet av de siste syv dagene er 687,4 (sist oppdatert 11. april).

  Ved midnatt natt til tirsdag var det registrert 104.269 koronasmittede personer her i landet siden februar i fjor. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Britisk vaksinemål er nådd
  Foto: Jacob King, AP / NTB scanpix

  Målet om å tilby alle briter som er eldre enn 50 år, i risikogrupper eller i helse- og sosialtjenesten første vaksinedose innen 15. april, er nådd.

  – Vi har nå nådd nok en svært viktig milepæl i vaksineprogrammet vårt, ved å tilby doser til alle i de ni mest utsatte gruppene, sier statsminister Boris Johnson i en uttalelse.

  Etter å ha vært hardt rammet av koronapandemien, tok Storbritannia et stort steg mot gjenåpning mandag. Da fikk butikker, frisører, treningssentre, biblioteker og uteserveringer i England igjen åpne dørene.

  Britiske helsemyndigheter har registrert mer enn 4,3 millioner smittetilfeller og 127.000 dødsfall siden pandemien nådde landet.

 • av NTB
  DEL
  24 positive koronatester i Brønnøy – stenger ned fra midnatt

  Til sammen 24 personer har testet positivt for koronaviruset i Brønnøy. Kommunen blir helt stengt ned fra midnatt natt til tirsdag, sier ordføreren til NRK.

  Ifølge kommunedirektør Frank Nilssen har utviklingen gått så raskt at innstillingen han kom med på ettermiddagens møte, ikke var streng nok.

  Derfor startet et nytt ekstraordinært kommunestyremøte klokken 20 mandag kveld. Der skal kommunestyret vurdere om tiltaksnivå 5A, det strengeste nivået, skal innføres, ifølge Brønnøysund Avis. Møtet pågikk fremdeles i 21-tiden, men ordfører Eilif Trælnes (Sp) sier til NRK at kommunen stenger ned fra natt til tirsdag.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Australia vil ikke kjøpe Johnson & Johnson-vaksinen

  Australias regjering ønsker ikke å bruke Johnson & Johnsons korona-vaksine, fordi den ligner for mye på Astra Zeneca-vaksinen. Det melder ABC News.

  Ifølge avisen Sydney Morning Herald krevde Johnson & Johnson også en egen erstatningsordning fra australske myndigheter ved eventuelle søksmål, kalt en «no-fault compensation scheme». Dette skal ikke australske myndigheter ha gått med på.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronadødsfall ved Oslo universitetssykehus

  En koronapasient innlagt ved Oslo universitetssykehus (OUS) døde søndag. Det er det 63. koronarelaterte dødsfallet ved sykehuset under pandemien.

  På sine nettsider opplyser OUS at de ikke kan gi ytterligere informasjon om avdøde av hensyn til personvernet.

  Dette er det 63. dødsfallet ved sykehuset relatert til pandemien. Sju av dødsfallene skjedde sist uke.

 • av NTB
  DEL
  WHO advarer om smitteeksplosjon
  Arbeidere setter opp et feltsykehus for covid-19-pasienter i Bangkok mandag. Myndighetene i Thailand har varslet nye smitteverntiltak etter at smittespredningen har økt. Foto: Somchai Chanjirakitti / AP / NTB
  Arbeidere setter opp et feltsykehus for covid-19-pasienter i Bangkok mandag. Myndighetene i Thailand har varslet nye smitteverntiltak etter at smittespredningen har økt. Foto: Somchai Chanjirakitti / AP / NTB

  WHO advarer om at pandemien er i en kritisk fase, der smittetallet globalt øker kraftig til tross for at det finnes velprøvde tiltak for å begrense spredning.

  Advarselen kom i nye uttalelser fra Verdens helseorganisasjons fagfolk mandag. Særlig er veksten i smittespredning sterk i Sør-Asia.

  – Det vokser eksponentielt. Dette er ikke situasjonen vi ønsker å være i 16 måneder inne i en pandemi, når vi har velprøvde kontrolltiltak, sier Maria Van Kerkhove i WHO.

  India gikk mandag forbi Brasil som landet med det nest høyeste antallet smittetilfeller globalt, etter å ha registrert 168.000 nye smittede på en dag. India har imidlertid langt flere innbyggere enn Brasil – og regnet pr. million innbyggere er smittesituasjonen fortsatt langt mer dyster i Brasil.

  Landet har registrert over 63.000 koronasmittede pr. million innbyggere, mot 9.755 smittede pr. million i India.

  Tsjekkia med noe under 11 millioner innbyggere har registrert 147.000 smittede pr. million innbyggere, og USA med 332 millioner innbyggere har registrert 96.000, ifølge Worldometers oversikt.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag kl. 16

  Helse- og omsorgsdepartementet holder nasjonal pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag 13. april kl. 16.

  De nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars går ut ved midnatt natt til onsdag, og det er ventet at regjeringen vil presentere hvilke nasjonale tiltak som videreføres.

  Statsminister Erna Solberg (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (Krf), helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet vil delta på pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  Johnson & Johnson-vaksinen på vei til Europa
  Den amerikanske Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson er nå på vei til Europa. Foto: AP / NTB
  Den amerikanske Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson er nå på vei til Europa. Foto: AP / NTB

  Den første forsendelsen med koronavaksine fra amerikanske Johnson & Johnson er nå på vei til Europa, opplyser en talsmann for EU-kommisjonen.

  EU, Norge og Island skal etter planen motta 200 millioner vaksinedoser fra den amerikanske legemiddelgiganten i løpet av året, 55 millioner innen utgangen av juni.

  – De første dosene til medlemslandene gikk ut fra lager i dag, sa EU-kommisjonens talsmann Stefan De Keersmaecker mandag.

  Det er ikke kjent hvor mange doser av den såkalte Janssen-vaksinen som er i den første forsendelsen, men ifølge Folkehelseinstituttet regner Norge med å motta de første 60.000 dosene denne uken.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronadødsfall på Ringerike sykehus
  Ringerike sykehus bekrefter mandag at det fredag døde en person med covid-19 på sykehuset. Det er det sjette dødsfallet på Ringerike sykehus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB
  Ringerike sykehus bekrefter mandag at det fredag døde en person med covid-19 på sykehuset. Det er det sjette dødsfallet på Ringerike sykehus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB

  Mandag bekrefter Ringerike sykehus at det fredag døde en person med covid-19. Det er det sjette dødsfallet på sykehuset.

  Sykehuset bekrefter dødsfallet til Ringerikes Blad mandag, men er tilbakeholdne med mer informasjon.

  – Vi kan dessverre ikke av personvern opplyse om alder, kjønn eller hjemkommune, skriver pressevakt Torfinn Frostad i en epost.

  Det har nå til sammen vært seks koronadødsfall på sykehuset.

 • av NTB
  DEL
  Rakkestad fikk ikke medhold i klage på smittevernnivå

  Rakkestad kommune var en av kommunene i Viken som fikk forlenget smittevernnivået på strengeste nivå. Kommunen klaget, men har fått avslag.

  Da regjeringen lørdag forlenget 5A-tiltakene – det høyeste tiltaksnivået – til 25. april for 20 kommuner i Viken, klagde Rakkestad kommune på vedtaket.

  De ønsket en nedjustering til tiltaksnivå 5B, men ble ikke hørt av Helsedirektoratet, som i et brev mandag opprettholder vedtaket, opplyser kommunen.

  – Det er sterkt beklagelig og jeg er ikke enig i avgjørelsen, sier ordfører Karoline Fjeldstad (Sp) til Rakkestad Avis.

  Hun regner med at begrunnelsen ligger i det høye smittetallet i Rakkestad.

  Fjeldstad setter sin lit til at det kanskje kommer noen lettelser på nasjonalt nivå onsdag, som også kan få betydning for Rakkestad.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd på folkehøyskole i Hedmark

  Hele skolen er i karantene etter at det er påvist 13 smittetilfeller på Hedmarkstoppen folkehøyskole i Hamar.

  Det første tilfellet kom i helgen, og mandag meldes det om ytterligere tolv tilfeller, skriver Hamar Arbeiderblad.

  Etter det første tilfellet ble registrert kom et mobilt testteam til skolen søndag for å teste alle de 178 elevene samt lærerne.

  Ti av tilfellene er knyttet til den samme linjen som det ble meldt om et tilfelle lørdag, mens de to siste er på en annen linje.

  Smitteutbruddet er etter alt å dømme et resultat av påskeferien ettersom elevene kom tilbake fra ferie i helgen. Skolen ba alle som kom fra påskeferie i områder med mye smitte, om å teste seg ved ankomst. Slik det første tilfellet ble avdekket.

 • av NTB
  DEL
  Smittesporing i flere kommuner etter arrangement i Gran

  Smitte fra et arrangement i Gran kommune 26. mars har spredd seg, og det pågår nå sporingen i seks kommuner. To personer som var til stede er funnet døde.

  Til NRK sier Gran-ordfører Randi Eek Thoresen (Ap) at de er i ferd med å finne ut hvor mange som var til stede på arrangementet, men at de vet at deltakerne var fra flere Viken-kommuner.

  Ifølge kanalen drives det smittesporing i seks kommuner etter arrangementet. Foruten Gran kommune drives det sporing i Jevnaker, Oslo, Asker, Våler og Moss.

  To personer som var på arrangementet er døde. Begge har fått påvist koronasmitte etter sin død. Det dreier seg om en mann i 60-årene, som sto bak arrangementet, og en kvinne i 70-årene, bosatt i Gran.

  Thoresen sier de vet at det er 14 smittede i kommunen, tre med ukjent smittevei. Ordføreren sier hun ikke vet hvor mange koronatilfeller som kan spores tilbake til arrangementet.

  I en pressemelding søndag skrev kommunen at de har fått bekreftet at flere nærkontakter til personer som var til stede under arrangementet 26. mars, er smittet med covid-19.

  «Dette er noe vi har fått bekreftet fra flere andre kommuner på Østlandet», skrev kommunen.

 • av NTB
  DEL
  To nye koronadødsfall i Danmark

  Det er registrert to koronarelaterte dødsfall og 514 nye smittetilfeller i Danmark det siste døgnet.

  Pandemien har så langt kostet 2.443 mennesker livet, og det er påvist 238.306 smittetilfeller i landet, viser tall fra Statens Serum Institut.

  207 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 40 av dem ligger på intensivavdeling, 28 med respirator.

 • av NTB
  DEL
  Dansk vaksinerekord skal stressteste logistikken
  100.000 doser av Pfizer/Biontechs og Modernas vaksine skal gis i Danmark mandag. Illustrasjonsfoto: Esteban Felix / AP / NTB
  100.000 doser av Pfizer/Biontechs og Modernas vaksine skal gis i Danmark mandag. Illustrasjonsfoto: Esteban Felix / AP / NTB

  Danmark prøver å sette over 100.000 covid-19-vaksiner mandag. Det er ny rekord og en stresstest for å forberede utrulling av vaksiner i stor skala.

  Dersom målet blir nådd, skal det settes over tre ganger så mange sprøyter som på den forrige rekorddagen i februar.

  Til sammen deltar 68 vaksinasjonssentre i stresstesten, som skal sørge for at Danmarks fem regioner og alle nødvendige IT- og logistikksystemer innen kort tid er klare til massevaksinering i stor skala. Målet er å være godt forberedt når det snart skal begynne å komme større leveranser fra vaksineprodusentene.

  Fordi bruken av AstraZenecas vaksine er satt på vent, er det bare vaksiner fra Pfizer/Biontech og Moderna som skal gis mandag.

  Så langt har rundt 870.000 dansker – nesten 15 prosent av landets befolkning – fått den første vaksinedosen. Rundt 445.000 også har fått den andre.

Les mer om

 1. Koronaviruset