Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
Festet innlegg
UD endrer reiserådene for fire land
i dag kl 16:04av Kristian Havnes Klemetzen
DEL

Flere steder i Frankrike er det nå påbudt med munnbind utendørs, som her ved Saint-Malo på atlanterhavskysten.
Flere steder i Frankrike er det nå påbudt med munnbind utendørs, som her ved Saint-Malo på atlanterhavskysten. Foto: AP Photo/David Vincent

Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia. Anbefalingene endres også for flere av regionene i Sverige.

I en pressemelding skriver Utenriksdepartementet:

«På bakgrunn av Folkehelseinstituttets vurdering av smittesituasjonen for korona har regjeringen besluttet at disse landene går fra grønt til rødt på smittekartet for Europa. Dermed endres også reiserådet. Alle reisende fra disse fire landene som kommer til Norge fra og med 8. august, blir ilagt ti dagers karantene. Fire nye regioner i Sverige åpner, men reisende fra Skåne og Kronoberg må igjen i karantene. Disse to regionene går altså fra grønt til rødt.»

Karanteneplikten trer i kraft ved midnatt, natt til lørdag 8. august.

De fire regionene i Sverige som nå blir grønne, er Dalarna, Södermanland, Uppsala og Västerbotten.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Statsministeren: Vil revurdere gjenåpningen

  Statsministeren på torsdagens møte med pressen.
  Statsministeren på torsdagens møte med pressen. Foto: Paal Audestad

  Statsminister Erna Solberg (H) varsler under møtet med pressen torsdag at Helse- og omsorgsdepartementet nå jobber med å utforme en strengere gjenåpningsplan. Den revurderte planen vil lanseres på fredagens pressekonferanse i regi av regjeringen.

  – Ingen vil tilbake til mars, sier Solberg.

  Les mer her.

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Økt smitte i Finland, går inn i andre fase

  Helsepersonell klare for testing på flyplassen i Helsingfors.
  Helsepersonell klare for testing på flyplassen i Helsingfors. Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP  Finland opplever økt spredning av koronaviruset, advarer helsemyndighetene. Karantenereglene utvides.

  Nøkkeltallet for spredning, det såkalte R-tallet, er nå over 1 i Finland. Det ligger mellom 1,1 og 1,4, opplyste direktør Liisa-Maria Voipio-Pulkki i helsedepartementet torsdag.

  Selv om tallene er på vei opp i Finland, har landet fortsatt Europas laveste smittetall, målt per 100.000 innbyggere. Til sammen har Finland registrert 7.532 smittetilfeller og 331 koronarelaterte dødsfall. I løpet av de to siste ukene er det to personer per 100.000 som er smittet.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Fra rederiets Facebook-side.
  Fra rederiets Facebook-side. Foto: Skjermdump / Facebook

  Innfører munnbind for ansatte

  DFDS Norges mannskap vil nå bruke munnbind i situasjoner med kundekontakt, opplyser rederiet på sin Facebook-side.

  Det gjelder ruten Oslo-Frederikshavn-København, og de oppfordrer reisende til å bruke munnbind ved på- og avstigning.

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Hittil denne uka er det registrert 40 nye smittede i Oslo, mot 41 i hele forrige uke

  De tre første dagene denne uka er det registrert 40 nye koronasmittede i Oslo, mot 41 i hele forrige uke. Folk må stramme inn igjen, sier smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo kommune.

  Smittesituasjonen i Oslo har holdt seg stabilt lav i sommer, men nå kommer en økning som skyldes flere separate saker, ifølge helsemyndighetene i hovedstaden.

  Blant de smittede har noen vært på Hurtigruten, mens noen har vært på fest i Oslo.

  Antallet smittede har ligget på omkring 20 per uke siden uke 27 i Oslo, mens det nå altså er oppe i det dobbelte på bare en halv uke.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Ingen har testet positivt på MS Fridtjof Nansen

  Ingen positive tester blant mannskap eller passasjerer på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Fridtjof Nansen, melder Hurtigruten i en pressemelding.

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  To nye oppdagede smittetilfeller etter festing i Oslo  Bærum kommune bekrefter overfor VG at to innbyggere har testet positivt for koronaviruset etter å ha deltatt på fest i Vestre Aker.

  – Bærum kommune har i dag fått meldt to positive deltagere, begge i 20-årene. I tillegg har vi så langt fått meldt en nærkontakt. Alle følges opp med tanke på isolasjon og smittesporing, sier kommunalsjef Grete Syrdal for helse- og sosialtjenester i Bærum.

  Totalt er syv registrert smittet etter flere fester i bydel Vestre Aker i Oslo forrige uke.

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Statsministeren møter pressen

  Klokken 17.30 vil statsminister Erna Solberg (H) kommentere koronautviklingen.

 • av Anders Veberg
  DEL

  Femte koronatilfelle etter fester på vestkanten i Oslo

  Nå er totalt fem personer bekreftet smittet av koronaviruset etter fire fester i Oslo, melder VG. Alle festene var i bydelen Vestre Aker.  Den femte personen, som ble bekreftet smittet torsdag ettermiddag, bor i bydelen Ullern. Nå driver flere bydeler i Oslo med smittesporing etter de fire festene.

 • av Anders Veberg
  DEL

  Tre passasjerer på MS Midnatsol testet negativt

  Etter mistanke om koronasmitte ble tre passasjerer på skipet MS Midnatsol testet for koronavirus i dag. Skipet ligger til kai i Trondheim. Nå har de tre testet negativt, melder NRK. Men én av dem testet igjen, for sikkerhets skyld.

 • av Anders Veberg
  DEL

  Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

  NRK: Myndighetene kommer trolig med munnbindanbefaling fredag

  Myndighetene kan komme med en anbefaling om munnbindbruk på kollektivtransport fredag, ifølge NRK. Torsdag møter helseministeren kollektivtransportselskapene.

  Aktører NRK har snakket med, har inntrykk av at det kommer en anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtrafikken, men ikke et påbud. Ifølge NRK vil myndighetene mest sannsynlig komme med anbefalingen på regjeringens pressekonferanse fredag.

  – Hvis vi kommer til at det blir riktig å anbefale munnbind i enkelte situasjoner i Norge, vil ikke dette kunne erstatte de generelle kravene om å holde minst en meters avstand, vaske hendene ofte og være hjemme hvis du er syk, skriver Høie i en epost til NRK.

 • av NTB
  DEL

  Seks nye smittede i Indre Østfold

  Ytterligere seks personer bosatt i Indre Østfold kommune er bekreftet smittet av koronaviruset, opplyser kommuneoverlegen til Dagbladet.

  – Arbeidet med å finne ut hva som har skjedd med de seks nye, starter nå. Foreløpig vet jeg ikke annet enn at alle er bosatt her i kommunen. Jeg har ikke fått noen informasjon om hvor de har vært eller hva som kan være kilden, sier smittevernlege Jan Børre Johansen til avisa.

  Onsdag gikk kommunen ut med at det var sju nye smittede. Nå er tallet altså oppe i 13.

  Flere smittede skal ha vært på utesteder i Askim.

 • av NTB
  DEL

  Color Line: – Små sjanser for at det har vært smitte om bord

  Fire passasjerer på to Color Line-seilinger fra Hirtshals til Kristiansand har fått covid-19. – Små sjanser for at det har vært smitte om bord, mener rederiet.

  – Alle passasjerene som var om bord på det to seilingene, blir nå kontaktet av oss. De må følge med på egen helse og om de får symptomer, men det er lite nå som tyder på at det har vært smitte om bord, sier kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line til NTB.

 • av NTB
  DEL

  Britene skroter 50 millioner munnbind

  Den britiske regjering skroter 50 millioner munnbind som ikke innfrir kvalitetskravene.

  Munnbindene ble anskaffet i all hast da koronapandemien var på sitt mest intense i april. En rekke land kjempet om beskyttelsesutstyr og kjøpte inn det som var å skaffe.

  I ettertid viser det seg at munnbindene festes bak ørene og ikke bak hodet og dermed ikke er tette nok, heter det. De vil dermed ikke bli distribuert. Munnbindene var en del av en kontrakt på 252 millioner pund som regjeringen inngikk med investeringsselskapet Ayanda Capital.

 • av Anders Veberg
  DEL

  Fire svenske regioner kan bli grønne

  Smittetallene i de svenske regionene endrer seg, og ifølge den ferske ukesrapporten kan fire nye regioner bli grønne denne uken. Det betyr at du kan reise dit uten å måtte gå i karantene når du kommer hjem. Det skriver NRK.

  De fire regionene er Västerbotten, Dalarna, Uppsala og Sörmland. De ligger øst i Sverige, rundt Stockholm.

  Samtidig kan Kronoberg, Skåne og Örebro bli røde. Kriteriet for at en region blir rød, er at det er mer enn 20 smittede personer per 100.000 innbyggere.

 • av NTB
  DEL

  Seks nye koronadødsfall i Sverige

  Siden onsdag er det registrert seks nye koronadødsfall i Sverige. Dermed har 5766 personer mistet livet som følge av covid-19 i landet.

  Det totale antallet smittede som er registrert, er torsdag oppe i 81.967, opplyser svenske myndigheter.

 • av NTB
  DEL

  Smitteøkning i Danmark: 121 nye tilfeller på ett døgn

  Torsdag ble det bekreftet 121 nye koronatilfeller i Danmark. Ikke siden mai er det meldt om flere smittede på ett døgn.

  Det viser nye tall fra Statens Serum Institut (SSI).

  Onsdag ble det meldt om 112 smittede, mens det tirsdag ble meldt om 77 nye tilfeller.

  Ikke siden 8. mai, da det ble rapportert om 135 tilfeller, har antallet nye smittede på ett døgn vært høyere.

  Blant de nye smittetilfellene er 41 tilknyttet Danish Crowns slakteri i Ringsted i Sjælland. Totalt har 120 medarbeidere på slakteriet testet positivt for viruset den siste tiden, opplyser slakteriet i en pressemelding.

  Alle ansatte skal nå testes for korona.

  Det totale antallet døde i Danmark er nå 617.

 • av Anders Veberg
  DEL
  Super Speed 1 legger ut fra Hirtshals i retning Kristiansand. Arkivfoto.
  Super Speed 1 legger ut fra Hirtshals i retning Kristiansand. Arkivfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  FHI: Smittede personer har reist med Color Line mellom Hirtshals og Kristiansand

  Det gjelder to turer med skipet Super Speed 1, opplyser FHI. Én overfart gikk 30. juli kl. 12.15. Den andre, med samme skip, gikk 29. juli kl. 20.45.

  En passasjer fra den første seilingen og tre personer fra den andre seilingen har i etterkant testet positivt for covid-19.

  – Risikoen for at andre passasjerer kan ha blitt smittet på de to seilingene, er liten, men vi ber alle følge med på egen helsetilstand og ta kontakt med helsetjenesten dersom de føler seg syke, sier forsker Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet.

  FHI opplyser videre at det er lite sannsynlig at smitten har skjedd på skipet, og at passasjerer som har bestilt sete i nærheten av de smittede passasjerenene, blir kontaktet og fulgt opp. 

 • DEL
  Hva skjer med smittestopp-appen? Kommer den til å fungere i hele landet, eller er den fortsatt i testfasen?
  MG

  Hei! Datatilsynet har lagt ned et forbud mot at Smittestopp får samle inn data, så akkurat nå er den heller ikke i testfasen. Men FHI har sagt at de jobber med tre ulike varianter av appen for en relansering. Du kan lese litt mer hos Dagens Medisin.

  Anders Veberg
 • av Karen R. Tjernshaugen
  DEL
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  DN: Bent Høie kaller inn til hastemøte om hjemmekontor og kollektivtrafikk

  Møtet skal finne sted torsdag ettermiddag, skriver avisen.

  I en e-post som DN har fått tilgang til går det frem at Helse- og omsorgsdepartementet torsdag har innkalt til et møte der den politiske ledelsen i Nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet også skal være representert.

  Også de ti største kommunene, fylkeskommunene, NHO og flere kollektivaktører skal være representert.

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa onsdag til TV 2 at det om kort tid vil komme nye råd for blant annet munnbind og reiser med kollektivtransport.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Bekymret helseminister: Viruset er like farlig som i mars

 2. NORGE

  Tillitsvalgt sendte karantenebekymring til Hurtigruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden.

 3. NORGE

  Økt pågang til koronatelefonene de siste dagene. Nå øker Helsedirektoratet kapasiteten.

 4. NORGE

  Alt mannskap på cruiseskipet Seadream 1 har testet negativt for korona

 5. NORGE

  Ukerapport fra FHI: Økende smittespredning siden midten av juli

 6. NORGE

  Allmennleger og sykepleierne vil ha munnbind i offentlige rom med mye folk