Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Vaksineringen av risikogrupper er nå i gang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
Kommuneoverlege: Ikke registrert alvorligere sykdom med engelsk koronavirus
i dag kl 10:34av NTB
DEL

Kommuneoverlegen i Nordre Follo sier det ikke er registrert alvorligere sykdomsforløp eller høyere dødelighet med den engelske virusvarianten.

Kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold orienterte tirsdag om utbruddet av det antatt alvorligere muterte koronaviruset som er påvist i kommunen. Mandag ble det påvist 40 nye tilfeller. I alt er det oppdaget 65 tilfeller av det muterte viruset i kommunen.

– De 40 er blitt friske av sin sykdom, og vi har ikke sett alvorligere forløp av denne virusvarianten i vår kommune, sier Myhrvold, som opplyser at de kartlegger hvert enkelt smittetilfelle.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Tine Dommerud
  DEL
  Tre nye smittet i Bærum

  Det siste døgnet er det registrert tre nye smittetilfeller blant ansatte på Stabæktunet sykehjem.

  Det melder Budstikka.

  Dermed er det totalt 36 personer som er smittet med covid-19 på sykehjemmet i Bærum. 23 er beboere mens 13 er ansatte.

  Beboerne på sykehjemmet sjekkes nå for den britiske varianten av koronaviruset. Tirsdag formiddag var prøvene ennå ikke analysert hos Folkehelseinstituttet, opplyser kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune til Budstikka.

 • av NTB-Ritzau
  DEL
  Dansk forskning: Hurtigtester er bedre enn man trodde
  Hurtigtester ble tatt i bruk i Norge i november-desember.
  Hurtigtester ble tatt i bruk i Norge i november-desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Ifølge ny dansk forskning klarer såkalte hurtigtester for koronavirus å fange opp 70 prosent av tilfellene som fanges opp av vanlige koronatester.

  Det er det danske Rigshospitalet som kunngjør resultatene fra forskningen tirsdag. Studien ble gjort ved at 4.697 personer ble testet med både en vanlig PCR-test og en hurtigtest mellom jul og nyttår.

  Resultatet er langt bedre enn det funnet som tidligere er blitt gjort i en fransk rapport, som konkluderte med at hurtigtestene fanger opp 55 prosent av tilfellene som vanlige tester gjør.

  I 13 prosent av tilfellene der hurtigtesten var positiv, var imidlertid PCR-testen negativ, noe som behandles som en falsk positiv i studien.

  Hurtigtester er også i bruk i Norge, men i noe mindre grad enn i Danmark. Mens PCR-testen må analyseres på laboratorium, og det kan ta flere dager før pasienten får resultat, kan hurtigtesten gi resultat på så lite som et kvarter.

  Retningslinjene fra Folkehelseinstituttet tilsier at personer som ikke har symptomer eller kjent eksponering for smitte, bør ta en PCR-test i tillegg dersom de får positivt resultat på hurtigtesten.

 • av Magnus Kallelid, Thomas Olsen
  DEL
  Det muterte virus fra Nordre Follo er så langt ikke oppdaget i Oslo

  Oslo kommune fikk svar på 81 prøver fra Folkehelseinstituttet i går. Det er registrert 19 nye muterte virus i Oslo. Men ingen av disse tilfellene har foreløpig noen kjent tilknytning til pågående utbrudd i Nordre Follo. Det bekrefter Kjartan Sverdrup Dall-Larsen i Helseetaten til Aftenposten. VG meldte dette først.

  Store deler av Oslo-området er nedstengt på grunn av utbruddet fra Nordre Follo. I Nordre Follo er det oppdaget 65 tilfeller av den britiske virusvarianten.

 • av NTB-AP
  DEL
  Kina sprer konspirasjonsteorier om virus og vaksiner

  Stadig flere stiller spørsmål ved Kinas koronavaksiner og håndteringen av pandemiens startfase. Nå svarer statlige medier i landet med konspirasjonsteorier.

  Medier og talspersoner i Kina forsøker nå å så tvil om hvor godt vestlige vaksiner fungerer, og gjengir konspirasjonsteorier om hvor viruset hadde sin opprinnelse.

  En talsperson for myndighetene uttalte i forrige uke at Verdens helseorganisasjon burde etterforske et amerikansk militært laboratorium der viruset skal ha blitt utviklet, en teori som ikke har grunnlag i virkeligheten.

  Kinesiske myndigheter har også oppfordret til en granskning etter at 23 eldre i Norge døde etter at de fikk Pfizers koronavaksine.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Liten stigning i arbeidsledigheten i Storbritannia

  Arbeidsledigheten i Storbritannia ligger nå på 5 prosent, etter at koronanedstenginger og brexit-forberedelser har presset tallet oppover.

  Tallene, som ifølge det britiske nasjonale statistikkbyrået ONS gjelder for perioden september-november, er en liten økning fra forrige periode, da arbeidsledigheten lå på 4,9 prosent.

  Storbritannia har ikke opplevd det samme hoppet i arbeidsledighet gjennom det første året av pandemien som mange andre land har. Ledigheten lå på om lag 4 prosent da pandemien begynte.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Astra Zeneca forsvarer sin koronavaksine

  Legemiddelselskapet Astra Zeneca avviser at koronavaksinen deres ikke fungerer på eldre pasienter.

  Uttalelsene kommer etter at tyske aviser mandag meldte at vaksinen trolig ikke blir godkjent av EU til bruk på pasienter over 65 år. Avisen Handelsblatt skriver at tyske myndigheter anslår at den kun har 8 prosent effekt blant eldre pasienter.

  – I november publiserte vi data i det medisinske tidsskriftet The Lancet som viste at eldre voksne hadde god effekt av vaksinen. 100 prosent av eldre voksne fikk de nødvendige antistoffene etter andre dose, sier selskapet i en uttalelse mandag kveld.

  Det ventes at EUs legemiddelbyrå EMA godkjenner Astra Zenecas koronavaksine i uke 4, men selskapet har allerede varslet at de har problemer med å levere vaksinene de har lovet.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenn mener det må mer internasjonalt samarbeid til for å stoppe en ny pandemi
  Bård Vegar Solhjell leder Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid.
  Bård Vegar Solhjell leder Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid. Foto: Berit Roald / NTB

  I en undersøkelse svarer fire av fem nordmenn at internasjonalt samarbeid er den beste måten å stoppe en ny pandemi. Men få tror at det vil bli mer samarbeid.

  – Koronapandemien har for alvor vist hvor tett sammenvevde vi er i verden, at vi må håndtere felles kriser på tvers av landegrenser. Det er interessant at så mange nordmenn mener samarbeid er veien å gå, men likevel har så liten tiltro til at verden vil komme sammen for felles løsninger, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

  I en undersøkelse Norstat lagde blant 1.000 nordmenn i november, kommer det fram at 82 prosent av de spurte mener at internasjonalt samarbeid er den beste måten å stoppe en ny pandemi. Samtidig svarer kun 27 prosent at de faktisk tror det vil bli mer internasjonalt samarbeid.

  – Vi har en jobb å gjøre med å bygge mer tillit til internasjonalt samarbeid og få fram tydeligere at utviklingen i verden kan gå fremover, sier Solhjell.

 • av NTB
  DEL
  91 smittede i Oslo siste døgn – seks færre enn snittet for de sju foregående dagene

  Saken oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  Arbeidstilsynet åpner tilsyn om overtid hos FHI
  Arbeidstilsynet har åpnet tilsyn mot Folkehelseinstituttet. Her er Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.
  Arbeidstilsynet har åpnet tilsyn mot Folkehelseinstituttet. Her er Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Ansatte i Folkehelseinstituttet jobbet over 40.000 timer overtid i fjor. Nå åpner Arbeidstilsynet tilsyn.

  – Vi har over noe tid hatt en økende bekymring for det høye arbeidspresset ledere og medarbeidere i Folkehelseinstituttet har stått i gjennom pandemien, sier avdelingsdirektør for tilsyn i Arbeidstilsynet, Stig Magnar Løvås, til TV 2.

  I et brev Arbeidstilsynet sendte til FHI fredag i forrige uke, ba tilsynet instituttet om å sende dem opplysninger om overtidsbruken innen 12. februar.

  Torsdag i forrige uke skrev Dagsavisen at FHI-ansatte i fjor jobbet 41.729 overtidstimer i 2020, nesten 14 ganger så mye som året før. 18 ansatte endte på over 500 timer.

  Assisterende direktør Peggy Knudsen i FHI sier at de vil sende Arbeidstilsynet dokumentasjonen de ber om.

  – Det har vært et helt ekstraordinært arbeidsår for svært mange av våre medarbeidere, og vi innser at vi kan ha brudd på arbeidsmiljøloven, sier Knudsen til TV 2.

 • av NTB
  DEL
  Over 155.000 innreiser til Norge i år – bare én av tre velger karantenehotell

  Siden 2. januar er det blitt registrert 155.055 innreiser til Norge. Bare et fåtall av disse har valgt å gå i karantene på et karantenehotell.

  Tallene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at siden nyttår har 132.989 mennesker reist inn til Norge.

  Til sammen har disse menneskene krysset grensa inn til landet 155.055 ganger. Det er altså flere som har krysset grensa flere ganger, skriver Klassekampen.

  Frp-leder Siv Jensen syns tallet er høyt med tanke på de svært strenge tiltakene i Oslo-regionen.

  – Ting er ikke i tilstrekkelig grad oppe og står når det kommer til å kunne håndtere importsmitte på en god måte, sier Jensen.

  Også Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol er svært kritisk, og mener regjeringen nå må vurdere obligatorisk karantenehotell for alle som reiser inn til landet.

  Frps leder Siv Jensen er kritisk til at tall fra DSB viser over 155.000 innreiser til Norge hittil i år. Hun mener regjeringen må stramme grepet om grensekontroll. Ap mener karantenehotell må bli obligatorisk.
  Frps leder Siv Jensen er kritisk til at tall fra DSB viser over 155.000 innreiser til Norge hittil i år. Hun mener regjeringen må stramme grepet om grensekontroll. Ap mener karantenehotell må bli obligatorisk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • av NTB-AFP-Ritzau
  DEL
  Over 150 pågrepet i nye koronaopptøyer i Nederland

  Politiet i Amsterdam opplyste tidlige mandag kveld at de hadde pågrepet åtte personer. Både i Rotterdam og Geleen er det for det meste tenåringer og unge i 20-årene som står bak opptøyene. Men det er ikke klart om det er portforbudet som er årsak til at de havnet i gatekamper med politiet.

  – For øyeblikket er det konfrontasjon mellom opprørspoliti og urolige ungdommer i sentrum av Geleen, der det blir kastet fyrverkeri, skrev nederlandsk politi på Twitter.

  Ved midnatt hadde politiet for det meste kontroll på situasjonen. I Rotterdam alene ble om lag 50 personer pågrepet, melder TV-kanalen NOS.

  Portforbudet, som ble innført lørdag, gjelder fra klokka 21 om kvelden til 4.30 om morgenen, og innføres i frykt for at mer smittsomme virusvarianter skal spre seg. Det er første gang siden andre verdenskrig at det er innført portforbud i Nederland.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Koronadødstallet overstiger 150.000 i Mexico
  Mer enn 150.000 innbyggere i Mexico har dødd med koronavirus, opplyser myndighetene.
  Mer enn 150.000 innbyggere i Mexico har dødd med koronavirus, opplyser myndighetene. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB

  Mer enn 150.000 innbyggere i Mexico har dødd med koronavirus, opplyser myndighetene.

  Siste døgn ble det registrert 659 dødsfall knyttet til pandemien. Det fører det samlede antall døde opp i 150.273, og Mexico er blant landene i verden som har registrert flest koronarelaterte dødsfall, bak USA, Brasil og India.

  Den dystre beskjeden kom dagen etter at landets president Andrés Manuel López Obrador sa at han hadde testet positivt for covid-19.

  I alt er det registrert mer enn 1,77 millioner smittetilfeller iblant Mexicos 128 millioner innbyggere. Det siste døgnet steg smittetallet med 8.521 nye tilfeller.

  Mandag kunngjorde López Obrador at Mexico er enig med Russland om å kjøpe 24 millioner doser av den russiske koronavaksinen Sputnik V.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Biden tror på flokkimmunitet til sommeren

  President Joe Biden sier USA kan oppnå flokkimmunitet mot koronaviruset innen sommeren når massevaksinasjonen starter for fullt til våren.

  – Jeg er trygg på at vi innen sommeren kommer til å være godt på vei mot flokkimmunitet, sa han på en pressekonferanse i Det hvite hus.

  Målet kan oppnås når vaksinen er tilgjengelig for flere. Det kan skje de neste månedene, sa presidenten.

  – Jeg tror vi kan klare det denne våren, men det kommer til å bli en logistisk utfordring som overgår alt annet vi har gjort i dette landet, sa han.

  Biden, som ble tatt i ed forrige onsdag, gjentok målet om å vaksinere 100 millioner amerikanere de første 100 dagene han er president.

 • av NTB-AP
  DEL
  Brasiliansk virusvariant oppdaget i USA

  Det første kjente tilfellet av den brasilianske virusvarianten er oppdaget i USA. Viruset ble påvist hos en person som nylig reiste fra Brasil til Minnesota.

  Den såkalte brasilianske P. 1-varianten ble oppdaget hos pasienten som bor i Minneapolis-området den første uken i januar, opplyser helsemyndighetene i delstaten Minnesota.

  Personen blir nå intervjuet for finne ut mer om sykdommen, reisen og hvem vedkommende har hatt vært i kontakt med.

  Det er ikke noe som tyder på at virusvarianten sprer seg i Minnesota.

  Koronaviruset muterer seg konstant og dermed oppstår nye varianter. Helsemyndighetene er også bekymret for den britiske og den sørafrikanske varianten. Forskere mener disse smitter raskere enn viruset som allerede har smittet millioner av amerikanere og er knyttet til 420.000 dødsfall i USA.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  233 nye koronasmittede siste døgn – 150 færre enn for en uke siden

  Det siste døgnet er det registrert 233 koronasmittede i Norge. Det er 46 færre enn dagen før og 150 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det registrert til sammen 2.281 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet.

  135 koronapasienter var mandag innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  Til sammen er 548 koronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  USA innfører innreiseforbud for personer fra 30 land – deriblant Norge
  President Joe Biden har gjeninnført innreiseforbud for personer som blant annet har vært i Norge og 27 andre europeiske land, samt Brasil og Sør-Afrika. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  President Joe Biden har gjeninnført innreiseforbud for personer som blant annet har vært i Norge og 27 andre europeiske land, samt Brasil og Sør-Afrika. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  President Joe Biden har gjeninnført innreiserestriksjoner for nesten alle ikke-amerikanske borgere fra til sammen 30 land, deriblant Norge.

  Innreiseforbudet gjelder for personer som har vært i Brasil, Sør-Afrika, Norge og 27 andre europeiske land i løpet av de to siste ukene før innreise til USA.

  Det trer i kraft tirsdag.

  USA har tidligere hatt innreiseforbud fra alle de aktuelle landene med unntak av Sør-Afrika, som nå er med på grunn av frykt for en mutert virusvariant.

  Donald Trump ga i sine siste dager som president ordre om at reiserestriksjonene skulle lempes på. Ordren ble gitt i samråd med amerikanske smittevernmyndigheter, som krevde at alle reisende til USA måtte ha tatt en negativ koronatest maks 72 timer før de gikk på flyet til USA.

 • av NTB
  DEL
  OUS klar til å sekvensere 800 virusprøver om dagen
  Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det er inngått en avtale mellom Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus om virussekvensering, melder NRK.

  FHI tok kontakt med OUS-laboratoriet ved Ullevål sykehus den første uken i januar. Etter utbruddet i Nordre Follo er det inngått en avtale, ifølge kanalen.

  Leder for OUS-laboratoriet, professor Dag Undlien, sier at laboratoriet er klare for å sekvensere for FHI.

  – Om vi tyner den kraftigste maskinen vi har, kan vi sekvensere 800 prøver om dagen. Vi tror det kan ta mellom tre og fem dager fra vi mottar prøven til resultatet er klart, sier han til NRK.

  FHI har fått kritikk for at sekvenseringen av virusprøver har gått tregt i Norge sammenlignet med blant annet Danmark. FHI brukte 13 dager på å analysere det muterte viruset fra Nordre Follo.

 • av NTB
  DEL
  Nye koronaopptøyer i Nederland
  Mandag reparerte butikkeiere ødelagte vinduer etter søndagens demonstrasjoner mot koronatiltak i Amsterdam. Mandag var det nye uroligheter.
  Mandag reparerte butikkeiere ødelagte vinduer etter søndagens demonstrasjoner mot koronatiltak i Amsterdam. Mandag var det nye uroligheter. Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

  Nye opptøyer har brutt ut i Nederland der sinte demonstranter protesterer mot koronarestriksjoner for andre kveld på rad.

  I flere byer samlet demonstranter seg mandag kveld i protest mot at myndighetene har innført portforbud.

  Det meldes om opptøyer og hærverk, og opprørspoliti har tatt i bruk vannkanoner i både Rotterdam og i småbyen Geleen sør i landet, melder nederlandske medier.

  Søndag kveld ble over 150 personer pågrepet da opprørspoliti støtte sammen med demonstranter i Amsterdam, Eindhoven og andre byer.

  Portforbudet, som ble innført lørdag, gjelder fra klokka 21 om kvelden til 4.30 om morgenen. Det er første gang siden andre verdenskrig at det er innført portforbud i Nederland.

 • av NTB
  DEL
  Tromsø lufthavn tilbyr koronatest til passasjerer sørfra
  Alle som kommer fra områder med høyt smittetrykk, får tilbud om å teste seg ved Tromsø lufthavn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
  Alle som kommer fra områder med høyt smittetrykk, får tilbud om å teste seg ved Tromsø lufthavn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

  Tromsø lufthavn startet mandag opp et tilbud om koronatesting til reisende fra områder med høyt smittetrykk. På første fly var det 31 prosent som testet seg.

  22 av 82 passasjerene som kom med første fly til Tromsø etter at teststasjonen var klar, testet seg mandag kveld, skriver Nordlys.

  Leder av pandemiavdelingen i Tromsø kommune, Per Harald Korsmo, sier til avisen at det var flere som ikke testet seg, fordi de allerede hadde bestilt time til test tirsdag. Andre hadde testet seg på Gardermoen.

  Koronatesting på flyplassen er ikke et krav overfor reisende, men et tilbud til passasjerer på enkelte flyginger.

  Tromsø kommune oppfordrer alle som kommer fra områder med høyt smittetrykk, til å teste seg innen 24 timer etter ankomst til Tromsø. Dette for å unngå at man får den britiske koronavarianten nordover.

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio koronaviruset: (fronthenvisning)

 2. OSLO
  Publisert:

  Raymond Johansen: Tre ting Oslo er helt avhengig av i kampen mot smitten

 3. NORGE
  Publisert:

  Dette avgjør om de strenge tiltakene kan forsvinne

 4. VERDEN
  Publisert:

  Millioner er vaksinert og smittetallene synker. Likevel stanser de alle fly.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Grensen har vært åpen siden 1950-tallet. Nå er det full stopp mellom Sverige og Norge.