Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Norge har passert 2 millioner vaksinedoser
i dag kl 05:56av NTB
DEL
Sykepleiere fra Bærum kommune fyller sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus på vaksinesenteret på Rud i Bærum.
Sykepleiere fra Bærum kommune fyller sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus på vaksinesenteret på Rud i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB

27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge, og natt til onsdag var det oppdaterte tallet på satte doser 2.019.546, ifølge FHIs oversikt.

1.503.794 personer har fått sin første dose, og 515.752 personer har fått sin andre dose med vaksine.

– Jeg vil si tusen takk til alle dem som står på ute i kommunene og sørger for så god fremdrift i vaksineringen. Jeg er veldig glad for at vaksineringen i Norge fortsetter i godt tempo, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

– Fremover vil det komme enda flere vaksiner og med det vil tempoet i vaksineringen øke ytterligere. Dette er også en av faktorene som bidrar til at gjenåpningen av Norge kan fortsette utover våren og sommeren, føyer han til.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Indisk koronamutasjon funnet i 44 land
  Helsepersonell i Mumbai i India strever med mange syke av covid-19. Nye tall viser at den indiske mutasjonen av koronaviruset nå er spredt til minst 44 land verden over.
  Helsepersonell i Mumbai i India strever med mange syke av covid-19. Nye tall viser at den indiske mutasjonen av koronaviruset nå er spredt til minst 44 land verden over. Foto: Rafiq Maqbool, AP / NTB

  B. 1617, som den indiske mutasjonen av koronaviruset er kalt, er oppdaget i 4.500 prøver fra 44 land over hele verden, opplyser WHO i sitt ukebrev onsdag.

  I tillegg har organisasjonen fått meldinger om at viruset også er påvist i ytterligere fem land.

  Tidligere denne uken erklærte WHO den indiske mutasjonen for en variant av koronaviruset det var grunn til å bekymre seg over og satte det på listen over tilsvarende mutasjoner, den britiske, den brasilianske og den sørafrikanske, som alle blir ansett for å være mer farlige enn det opprinnelige viruset.

  Foreløpige funn tyder også på at B.1617-varianten er mer resistent for behandling og at vaksiners effekt kan være begrenset overfor viruset.

 • av NTB
  DEL
  86 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Markveien på Grünerløkka. Bydelen har for tiden det høyeste smittetrykket i Oslo.
  Markveien på Grünerløkka. Bydelen har for tiden det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

  Det er registrert 86 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 under snittet de sju foregående dagene.

  86 tilfeller er 50 færre enn på mandag, og 36 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 109 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Grünerløkka. Der ligger smittetrykket på 388 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert elleve nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Bjerke (338) og Stovner (291).

  Bydelen Ullern har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 93 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert fire nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 34.820 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  473 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er 473 koronasmittede registrert i Norge. Det er 11 mindre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 437 smittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 392, så trenden er stigende.

  1.487.784 personer har fått første dose av koronavaksinen i Norge. 485.478 personer har fått andre dose.

  Tirsdag var 114 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

  Til sammen er 767 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Oslo: Videregående skoler på gult nivå fra tirsdag
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Berit Roald / NTB
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Berit Roald / NTB

  Videregående skoler i Oslo går over til gult nivå fra tirsdag 18. mai, melder Oslo kommune i en pressemelding.

  Samtidig opprettholdes rødt nivå i voksenopplæringen.

  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) håper massetesting på 26 av de videregående skolene fra neste uke av, vil kunne stanse eventuelle utbrudd før de har ført til omfattende smitte.

  Øvrige tiltak i Oslo forlenges til og med 27. mai. I neste uke vil byrådet vurdere om neste del av trinn 2 av gjenåpningsplanen kan iverksettes fra 27. mai:

  — Jeg har stor forståelse for at spesielt utelivsbransjen og drivere og brukere av treningssentre er utålmodige nå. Første del av trinn 2 i gjenåpningsplanen ser ut til å ha gått bra, men vi må fortsatt være forsiktige.  Hvis smittetallene går i riktig retning bør det være mulig å åpne restauranter, treningssentre, kulturaktører og andre arenaer før mai er omme, sier byrådslederen.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Indias statsminister kommer ikke til G7-toppmøte

  Indias statsminister Narendra Modi kommer ikke til å delta fysisk på det kommende G7-toppmøtet i juni på grunn av koronakrisen i hjemlandet.

  Det opplyser en talsmann for det indiske utenriksdepartementet tirsdag.

  Modi skal i stedet delta digitalt på toppmøtet, som går av stabelen i Storbritannia 11. til 13. juni.

 • av NTB
  DEL
  Over tre millioner koronavaksinert i Sverige

  Flere enn tre millioner mennesker i Sverige har fått første dose med koronavaksine, opplyser Folkhälsomyndigheten. En av ti er fullvaksinert.

  Antall rapporterte smittetilfeller pr. uke synker svakt i vårt naboland. Men landet er fortsatt blant de med høyest smittetrykk i verden. Det er derfor for tidlig å senke skuldrene selv om mange er vaksinerte, sa Britta Björkholm ved Folkhälsomyndigheten på en pressekonferanse tirsdag.

  – Vi ser en nedgang i antall smittede de siste to-tre ukene. Men den er ganske liten, og vi har fortsatt et stort antall smittede, sa hun.

  Det er registrert 1.021.604 smittetilfeller i landet, 13.812 av dem siden fredag, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

 • av NTB
  DEL
  Studie: Antistoffer i kroppen åtte måneder etter covid-19
  Italia og Milano har begynt gjenåpningen etter den siste koronabølgen. En studie ved et sykehus i byen viser at pasienter som hadde covid-19, hadde antistoffer i kroppen i minst åtte måneder. Illustrasjonsfoto: Antonio Calanni / AP / NTB
  Italia og Milano har begynt gjenåpningen etter den siste koronabølgen. En studie ved et sykehus i byen viser at pasienter som hadde covid-19, hadde antistoffer i kroppen i minst åtte måneder. Illustrasjonsfoto: Antonio Calanni / AP / NTB

  Covid-19-pasienter hadde antistoffer i blodet minst åtte måneder etter at de hadde vært smittet, viser en italiensk studie.

  Antistoffene var til stede «uavhengig av hvor alvorlig sykdomsforløpet var, hvor gamle pasientene var eller om det var andre sykdommer til stede», heter det i en uttalelse fra San Raffaele-sykehuset i Milano.

  Forskere som jobbet med Italias folkehelseinstitutt ISS, har studert 162 pasienter som viste symptomer på koronasmitte og som kom til sykehusets akuttmottak i den første bølgen i fjor.

  Det ble tatt blodprøver i mars og april og deretter i slutten av november blant dem som overlevde sykdommen. 29 av pasientene døde.

  – Selv om det ble færre antistoffer etter hvert som tiden gikk, vedvarte de. Etter åtte måneder, var det bare tre pasienter som ikke ga positivt utslag ved testing, opplyser forskerne.

  I studien understreker forskerne også hvor viktig det er å utvikle antistoffer for å bli frisk etter sykdommen.

  – De som ikke utvikler antistoffer innen 15 dager etter at de blir smittet, har større risiko for å utvikle alvorlig covid-19.

  To tredeler av pasientene som ble undersøkt, var menn, og gjennomsnittsalderen var 63 år. 57 prosent hadde underliggende sykdommer, først og fremst høyt blodtrykk og diabetes.

 • av NTB
  DEL
  Russefeiringen i Grenland avlyses
  Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB
  Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB

  Russefeiringen i Skien, Porsgrunn og Bamble blir avlyst på grunn av det høye smittetrykket i Grenland, opplyser Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) til TV 2.

  – Det er masse smitte som har spredt seg på kort tid, og vi gjør alt vi kan for å slå det ned. Vi har innført strenge tiltak med regjeringen og målrettede tiltak lokalt. Det jobbes på spreng dag, natt og helg, sier Five til TV 2.

  Over 20 russ i kommunen er smittet.

  – Vi ser at de formaningene vi har kommet med, ikke har virket, det er for mange som ikke følger reglene som gjelder. Og selv om det er mange som gjør det, så hjelper ikke det, så lenge de som ikke lytter, sprer viruset, sa Skien-ordføreren til Telemarksavisa tidligere tirsdag.

  Russepresident Alina Wetherill (18) i Porsgrunn er svært skuffet over at russefeiringen er avlyst.

  – Jeg fikk en klump i halsen. For dette er noe vi har gledet oss til og jobbet hardt for i flere år, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Uvaksinert sykehjemsbeboer i Mandal døde etter koronasmitte
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  En koronasmittet sykehjemsbeboer i 90-årene døde på Mandal sykehjem i Lindesnes kommune søndag. Etter eget ønske var beboeren ikke vaksinert.

  Informasjonen er gitt i samråd med pårørende, opplyser kommunen.

  – Det er alltid trist når noen går bort, og våre tanker går til de pårørende, sier ordfører Even Tronstad Sagebakken.

  Dødsfallet er det andre blant koronasmittede beboere på Mandal sykehjem. I slutten av april døde en 86-åring.

 • av NTB
  DEL
  Hevder Russland sliter med å produsere nok Sputnik
  Sputnik V-vaksinen gis som to doser, men de er forskjellige og kan ikke benyttes om hverandre.
  Sputnik V-vaksinen gis som to doser, men de er forskjellige og kan ikke benyttes om hverandre. Foto: Aaron Favila / AP / NTB

  Russland har så store problemer med vaksineproduksjonen at de ikke vil ha nok til å gi andre dose til dem som har fått den første, hevder mexicanske myndigheter.

  Dette er den seneste uttalelsen om produksjonsproblemer for Sputnik V-vaksinen. Den har russerne lovet til mange land, men foreløpig ikke har klart å levere nok av.

  Den russiske vaksinen skiller seg ut ved at de to dosene som skal til, ikke er like og ikke kan brukes om hverandre. De to dosene bruker to ulike modifiserte forkjølelsesvirus til å overføre proteiner fra covid-19-viruset så immunforsvaret kan lære å beskytte seg mot det.

  Mexicos assisterende helsedirektør Hugo López-Gatell sier russerne har oppdaget at viruset som brukes i den første dosen vokser raskere enn det som brukes i den andre.

  – I løpet av noen måneder har antall doser av den første varianten kommet i utakt med antall doser av den andre, sier han.

  López-Gatell sier russiske forskere nå vurderer om man i stedet for å gi de to dosene med noen ukers mellomrom heller kan gi påfyll av vaksinen etter et halvt år.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd i Skien: 51 nye korona-tilfeller

  Skien har registrert 51 nye smittede det siste døgnet. Hittil i mai er det påvist 296 tilfeller i kommunen.

  Av landets større kommuner, inkludert Oslo, er Skien nå den aller hardest rammede. Det viser VGs oversikt.

  Den siste uken har det blitt registrert drøyt 34 daglige tilfeller i gjennomsnitt i Skien, viser kommunens oversikt.

  To nye skoleklasser er satt i karantene. Fire smittede personer tilknyttet kommunen er innlagt på sykehus.

  Skien, samt nabokommunene Porsgrunn og Bamble, fikk innført tiltaksnivå B natt til søndag, noe som innebærer strenge, regionale koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

 • DEL

  Jeg har fulgt med på pressekonferansen, men jeg hørte ikke noe om hva som skjer med de som allerede har fått første dose med AstraZeneca-vaksinen (mulig jeg var uoppmerksom et øyeblikk). Kan de få andre dose med en annen vaksine, eller hvordan tenker de å løse dette?

  Elisabeth Norman

  Dette ble avklart allerede i april. De rundt 135.000 personene det gjelder, vil få tilbud om en annen av vaksinene når de tar annen dose.

  Christian Sørgjerd
 • av Christian Sørgjerd
  DEL
  To nye festivaler har avlyst i sommer

  Tirsdag ble det kjent at Palmesus i Kristiansand avlyser årets festival.

  Malakoff-festivalen i Nordfjordeid gjør også det.

  Det kommer i kjølvannet til at flere andre store og mellomstore musikkfestivaler også har avlyst. I Oslo gjelder det både Øya-festivalen og Tons of Rock.

  Les saken her: – Ikke mulig å gi dere den gigantiske strandfesten dere fortjener og drømmer om

 • av NTB
  DEL
  EU krever 1 euro i erstatning fra Astra Zeneca

  EU krever foreløpig en symbolsk erstatning på 1 euro fra Astra Zeneca for kontraktsbrudd. Selskapet får tre måneders utsettelse på de avtalte vaksineleveransene.

  Kravet ble fremsatt i et rettsmøte i Brussel tirsdag, i påvente av en beregning av skadevirkningene som følge av at Astra Zeneca ikke har levert vaksinene raskt nok, skriver Reuters. Det endelige kravet blir fastsatt senere.

  Ifølge kontrakten skulle selskapet levere 300 millioner vaksinedoser innen utgangen av juni. 120 millioner av dosene skulle kommet allerede i første kvartal. Så langt har de kun levert 50 millioner doser.

 • av NTB
  DEL
  1.487.784 nordmenn har fått første dose

  1.487.784 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk tirsdag. 485.478 personer har fått andre dose.

  Foreløpig har FHI registrert at 1.287 personer fikk første dose mandag, og 5.497 personer fikk andre dose.

  De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Viken (36,3 prosent) og Innlandet (36 prosent). Lavest andel er i Trøndelag (32,7 prosent) og Rogaland (33,2 prosent).For andre dose ligger fylkene Innlandet (12,4 prosent) og Nordland (12,2 prosent) best an.

  Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble Astra Zeneca-vaksinen tatt i bruk for helsepersonell. Astra Zeneca er satt på pause etter meldinger om mulige alvorlige bivirkninger.

  Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

 • av NTB
  DEL
  114 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Tirsdag var 114 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på tre pasienter fra dagen før.

  24 av pasientene får respiratorbehandling. Det er like mange som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

  99 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ti er innlagt i Helse vest, og fem er innlagt i Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 117.022 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Over 75 prosent meldte om bivirkninger etter Astra Zeneca-vaksinering
  Over 75 prosent sier de har opplevd bivirkninger etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen. Foto: Alastair Grant / AP / NTB
  Over 75 prosent sier de har opplevd bivirkninger etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen. Foto: Alastair Grant / AP / NTB Foto: Dado Ruvic, Reuters/NTB

  Folkehelseinstituttet (FHI) har gjennomført en undersøkelse der 7000 vaksinerte personer har svart på spørsmål om opplevde bivirkninger etter koronavaksinasjon.

  Samlet rapporterte 57 prosent av deltakerne at de hadde opplevd bivirkninger etter første vaksinedose. Det er imidlertid stor forskjell i andelen som rapporterte bivirkninger for Pfizer-vaksinen og Astra Zenecas.

  I alt 28,7 prosent sier at de opplevde bivirkninger etter første dose med Pfizer-vaksinen. Hele 75,7 prosent Astra Zeneca-vaksinerte sier det samme.

  Etter vaksinasjon med annen dose av Pfizer, steg imidlertid andelen som rapporterte bivirkninger til om lag 50 prosent.

  «Deltakerne meldte om generelle bivirkninger (blant annet smerter ved stikksted, feber, utslett, slapphet, influensafølelse, svimmelhet og besvimelse), symptomer fra mage og tarm, smerter, allergiske og nevrologiske hendelser og blødninger», skriver FHI i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  45 nye koronatilfeller i Bergen

  Så langt kan 32 smittetilfeller knyttes til et utbrudd ved et utested i Bergen. Kommunen registrerte mandag 45 nye smittetilfeller.

  – Vi har registrert 20 smittetilfeller for personer som har besøkt Hectors Hybel. I tillegg har vi registrert smitte for 12 nærkontakter i dette utbruddet, sier smittevernoverlege Frank van Betten til NRK.

  Personer som har vært på Hectors Hybel i perioden fredag 30. april til mandag 3. mai, oppfordres til å teste seg på grunn av de mange smittetilfellene i utbruddet, opplyser kommunen.

  Mandagns smittetall er 14 flere enn snittet for de syv foregående dagene.

 • av NTB
  DEL
  Tidligere smittede kan få koronapass i Danmark

  De som har hatt covid-19, kan i Danmark få et koronapass som viser at de er immune.

  Det går fram på nettsiden sundhed.dk, som staten, regionene og kommunene i Danmark står bak.

  Både på nettsiden og i appen MinSundhed er det nå lagt inn en funksjon der personer som har en positiv koronatest som er mellom 14 og 180 dager gammel, kan få et eget koronapass. Det viser at vedkommende etter all sannsynlighet er immun.

  Passet kan bare hentes på bakgrunn av en positiv PCR-test, det vil si en test der det er tatt prøve i halsen.

Les mer om

 1. Koronaviruset