Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Viderefører tiltak i Oslo i to uker til – elever får vende tilbake på skolen
i dag kl 11:05av Arnhild Aass Kristiansen
DEL

- Heldigvis har smittetallene gått ned i Oslo de siste ukene. Men situasjonen er fortsatt alvorlig. Slik startet byrådsleder i Oslo Raymond Johansen pressekonferansen.

- Vi har så mange som 150 pasienter i Oslo og på Ahus som er innlagt med covid-19. Det er nær det høyeste antallet innlagte. Forrige uke ble registrert over 1500 smittede i Oslo. Det er blant de høyeste tallene i pandemien. Likevel bør vi glede oss over nedgangen. Virker som vi har klart å slå ned 90 prosent av smittetilfellene.

Johansen sa at smittetallene tyder på at man er i ferd med å slå ned tredje smittebølge. Men han vil likevel forlenge tiltakene.

- Vi må holde igjen, selv når vi ønsker å leve som normalt, sier Johansen.

- Vi kan ikke, og skal ikke, snuble på oppløpet, sa han.

Han gjør det klart at de nasjonale lettelsene gjelder ikke i Oslo.

–– Vi viderefører tiltakene i Oslo i to uker til.

Det innebærer at butikker og utesteder fortsatt vil være stengt i Oslo. Unntaket er dagligvarebutikker og apotek. Det vil fortsatt også bare være lov til å ha maks to gjester hjemme.

Det gjøres imidlertid noen lettelser for barn og unge.

Elever på ungdomsskoler, videregående skoler og 5. -7. trinn i de mest utsatte bydelene går tilbake til rødt nivå. Elever på videregående skoler og på ungdomstrinnet har hatt heldigital undervisning siden før påske. Fra mandag kan de igjen være på skolen deler av tiden. Reglene for rødt nivå vil gjelde.

Johansen gjentok at han er redd for at importsmitte og kalte det den største trusselen mot å få kontroll.

Han sa også at det var viktig at koronareglene følges under feiringen av den muslimske høytiden ramadan.

–– Vi håper og tror likevel at alle forstår alvoret. I nært samarbeid med trossamfunn sprer vi nå tips til vår muslimske befolkning, sa han.

Raymond Johansen sa at han ikke vil åpne opp tiltakene i byen før smitten og antallet innlagte er lavere og før vaksinasjonsgraden er høyere.

–– Vi skal ikke gjøre den feilen mange andre land og byer har gjort. Vi skal ikke åpne opp før smitten gått ned, antall innlagte er lavt nok og vaksinasjonsgraden er god nok. Når vi åpner opp bør det være for godt, sa Johansen.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Italiensk avis: EU vil ikke forlenge vaksinekontrakter

  EU ønsker ikke å forlenge vaksinekontraktene med AstraZeneca og Johnson & Johnson når de utløper, opplyser en anonym kilde til avisa La Stampa.

  Den italienske avisa viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde i Italias helsedepartement.

  Angivelig er det enighet mellom EU-kommisjonen og mange av EU-landene om etter hvert å droppe vaksiner som baserer seg på såkalt virusvektor-teknologi. Det gjør både AstraZeneca-vaksinen og vaksinen til Johnson & Johnson.

  Planen skal derfor være å ikke forlenge kontraktene med de to selskapene neste år.

  La Stampas opplysninger er ikke bekreftet av andre kilder. Johnson & Johnsons vaksine er også kjent under navnet Janssen.

 • av NTB
  DEL
  23 nye smittede registrert i Bergen

  Det er registrert 23 nye personer med koronasmitte i Bergen. Det er tolv færre enn dagen før, og seks under ukesnittet.

  16 av de 23 nye smittede er nærkontakter. I tillegg har tre ukjent smittevei, og fire har usikker smittevei, opplyser Bergen kommune.

  To av de smittede er under 13 år, mens ytterligere fire er under 20.

  1.877 personer testet seg i Bergen tirsdag.

  Så langt er 5.598 personer i kommunen registrert smittet.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Pressekonferanse om koronatiltakene i Oslo

  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har kalt inn til pressekonferanse i Oslo rådhus, klokken 11. Temaet er smitteverntiltakene. Hovedstaden har vært underlagt svært strenge restriksjoner de siste fire ukene, med blant annet stengte butikker og bare digital undervisning for de eldste elevene.

  Også byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen (Ap) og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) deltar på pressekonferansen.

  Følg utviklingen under i Aftenpostens nyhetsstudio.

 • av NTB
  DEL
  Fem nye registrerte smittede i Trondheim

  Det er registrert fem nye koronasmittede personer i Trondheim. Det er like mange som dagen før, og én under snittet den siste uken.

  Trondheim kommune opplyser at fire av de fem har kjent nærkontakt, mens dette foreløpig ikke er avklart for den siste personen.

  1.036 personer testet seg i Trondheim tirsdag.

  Fem nye smittede er én mindre enn gjennomsnittet den siste uken, og to under snittet for de siste 14 dagene.

 • av NTB
  DEL
  Professor: Vaksineplanen bør endres etter trøbbel

  Økonomiprofessor Steinar Holden mener det haster med å ta grep om vaksineplanen ettersom Johnson & Johnson-vaksinen ikke kommer til Europa som planlagt.

  Holden, som leder ekspertgruppen som har vurdert samfunnsøkonomiske konsekvenser av koronapandemien, mener vaksinene i Norge bør fordeles annerledes, melder NRK.

  – Nå blir det større knapphet på vaksiner. Derfor er det enda viktigere at vaksinen blir brukt på en effektiv måte. Det er to grep som kan bidra til det – lengre avstand i tid mellom dose en og to, og en sterkere skjevfordeling geografisk, sier han

  Det har vært knyttet store forventninger og forhåpninger til Johnson & Johnson-vaksinen, men etter et fåtall alvorlige sykdomstilfeller er det nå full stans i leveransen til Europa.

  Det betyr at vaksineringen kan være forsinket i opptil tolv uker.

 • av NTB
  DEL
  22 nye registrerte smittede i Drammen
  22 personer i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  22 personer i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  22 personer i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet.

  Smitteveien er kjent for 19 av de 22 nye smittede, opplyser Drammen kommune.

  I tillegg har én person fått påvist smitte etter reise i utlandet, mens smitteveien er ukjent for de siste to. For den ene av disse to pågår fortsatt smittesporingen.

  – 22 tilfeller er det høyeste smittetallet som er rapportert på nesten en uke. Men vi trekker som vanlig ingen konklusjoner basert på enkelttall, og når vi ser smittetallene over tid, ser det fortsatt ut til å være et synkende smittetrykk i Drammen, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

  Den siste uken er det påvist 128 nye tilfeller i Drammen, mens tallet for de siste to ukene er 310.

 • av NTB
  DEL
  Virke ønsker innenriks vaksinepass
  Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, mener vaksinepass kan bidra til å redde virksomheter og arbeidsplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, mener vaksinepass kan bidra til å redde virksomheter og arbeidsplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  For å redde virksomheter og arbeidsplasser går hovedorganisasjonen Virke inn for at koronavaksinerte får lettelser fra restriksjoner også innenlands.

  – Lettelser til den delen av befolkningen som har mottatt vaksinen, vil kunne bidra til en gradvis og balansert gjenåpning av samfunnet, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

  – For å få gjenopptatt reisevirksomheten inn og ut av landet, vil arbeidet med vaksinasjonspass være avgjørende, og her ber vi om at norske myndigheter arbeider tett med Europa, sier han.

  Helseminister Bent Høie (H) har sagt at regjeringen jobber med utviklingen av vaksinesertifikat sammen med EU.

  I et faglig råd til regjeringen fra februar skrev riktignok FHI at de ønsker et digitalt vaksinasjonskort, ikke et fullverdig pass. En viktig grunn er at man da slipper å opprette et register for vaksinasjonsbevis i første omgang.

  Med vedtaket, som ble gjort tirsdag, følger Virke arbeidstakerorganisasjonen YS' holdning.

  – Når vi nå nærmer oss en million vaksinerte, bør de få mulighet til å bruke flere tjenester. Det vil redde arbeidsplasser, sa YS-leder Erik Kollerud i en pressemelding sist uke.

 • av Torgeir Knutsen
  DEL
  Koronakommisjonen får nytt oppdrag

  Statsminister Erna Solberg (H) ber koronakommisjonen om å fortsette arbeidet med å evaluere pandemihåndteringen.

  Ifølge Solberg skal kommisjonen kartlegge alle relevante sider ved pandemihåndteringen.

  – Vi er ennå ikke ferdige med pandemien. Derfor er det naturlig at kommisjonen leverer en sluttrapport. Det vil også være temaer hvor læringspunktene først kan trekkes senere, sier Solberg.

  Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland er enig i at det også i tida framover vil være spørsmål som fortjener oppmerksomhet.

  – Vaksiner og vaksinestrategi er et tema som må følges nøye, og jeg vil tro at det er en av sakene som det blir naturlig å følge opp, sier Kvinnsland til NTB.

  Les mer om saken her.

  Andre saker som Kvinnsland ser for seg at bør undersøkes videre, er spørsmålene knyttet til grensekontroll og koronatiltakenes konsekvenser for utsatte grupper.

  Onsdag legger koronakommisjonen fram sin rapport fra en elleve måneder lang undersøkelse av hvordan Norge taklet pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Johnson & Johnson pauser vaksinetesting
  Johnson & Johnson setter vaksinetestingen på pause etter tilfeller av blodpropp hos vaksinerte. Amerikanske helsemyndigheter har anbefalt pause i bruk av vaksinen mens tilfellene undersøkes, og selskapet har varslet utsettelse av vaksineutrullingen i Europa. Foto: Matt Rourke / AP / NTB
  Johnson & Johnson setter vaksinetestingen på pause etter tilfeller av blodpropp hos vaksinerte. Amerikanske helsemyndigheter har anbefalt pause i bruk av vaksinen mens tilfellene undersøkes, og selskapet har varslet utsettelse av vaksineutrullingen i Europa. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

  Johnson & Johnson setter alle vaksinetester på pause, opplyser selskapet i en pressemelding.

  Selskapet skriver at sikkerheten og helsa til folk som bruker produktene deres, er øverste prioritet, og viser til tilfellene av blodpropp hos vaksinerte.

  Legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC vil midlertidig stanse bruken i USA mens de fortsetter å granske tilfellene. Johnson & Johnson viser til at de har bestemt seg for å utsette vaksineutrullingen i Europa og at vaksinetestingen settes på vent «mens vi oppdaterer retningslinjer for forskere og deltakere» i studiene.

  EUs legemiddeltilsyn EMA opplyste forrige uke at de åpnet granskning av blodpropptilfellene.

 • av NTB
  DEL
  244 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 244 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 26 over snittet de sju foregående dagene.

  244 tilfeller er 63 flere enn på mandag, men 73 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 224 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 894 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 32 nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (879) og Alna (781).

  Bydelen Vestre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 179 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert seks nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 31.301 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av Hanne Christiansen
  DEL
  739 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB scanpix

  Det siste døgnet er det registrert 739 koronasmittede i Norge. Det er 91 flere enn dagen før, men 161 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det registrert til sammen 4859 nye smittetilfeller i Norge.

  Med de nye tallene for registrert smittede, er snittet for de siste syv dagene 694. Dette er en synkende utvikling, sammenlignet med tilsvarende snitt for syv dager siden.

  I Oslo er det registrert 244 nye koronasmittede siste døgn. Det er 26 over snittet de sju foregående dagene.

  244 tilfeller er 63 flere enn på mandag, men 73 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 224 smittede per dag i hovedstaden.

  Ved midnatt natt til onsdag var det registrert 105.008 koronasmittede personer her i landet siden februar i fjor, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Rødt nivå på barnehager og skoler i Stavanger

  Barnehager og skoler i Stavanger, både grunnskole og videregående, går over til rødt tiltaksnivå ut april.

  Ifølge Stavanger Aftenblad gjelder det røde nivået også for Randaberg videregående skole i nabokommunen.

  Stavanger kommune opplever smitteøkning for tiden og hadde 40 nye påviste smittetilfeller mandag. Flere barnefamilier er rammet av smitte, og flere klasser er i karantene og ventekarantene, skriver Aftenbladet.

 • av NTB
  DEL
  300 nødrespiratorer sendes til utlandet

  300 av de 1.000 nødrespiratorene regjeringen kjøpte inn i pandemiens begynnelse, sendes nå til Moldova, Kosovo og Nord-Makedonia.

  Norge har aldri fått bruk for, eller hentet, nødrespiratorene som statsminister Erna Solberg (H) presenterte som en god nyhet og eksempel på norsk innsatsvilje i pandemiens tidlige fase.

  Nå doneres 300 av respiratorene til andre land, skriver VG.

  – I Norge greide vi heldigvis å slå ned smitten våren 2020 og fikk aldri selv behov for nødrespiratorene. Vi er derfor i den heldige situasjon at vi kan tilby respiratorene til Moldova, Kosovo og Nord-Makedonia som er hardt rammet av covid-19 og ikke har samme tilgang på medisinsk utstyr som Norge har, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til avisen.

  Norsk helsevesen har vært kritisk til nødrespiratorenes nytteverdi, og Legeforeningen kalte dem uegnet til behandling av koronapasienter.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Stadig flere mener Norge var dårlig beredt på pandemien
  Norge skal gradvis gjenåpnes, men det kommer fram at flere og flere mener Norge ikke var beredt på pandemien. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Norge skal gradvis gjenåpnes, men det kommer fram at flere og flere mener Norge ikke var beredt på pandemien. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Tre av fire mener Norge var dårlig beredt på å håndtere koronapandemien, viser en undersøkelse dagen før koronakommisjonens rapport legges frem.

  Onsdag kommer koronakommisjonens rapport om hva som skjedde da pandemien rammet og stengte Norge, og hva vi kan lære av det.

  I Opinions koronamonitor har 16.000 nordmenn sagt hva de mener om hvordan Norge var beredt på pandemien. 76 prosent sier Norge ikke var godt nok beredt, mens 17 prosent sier Norge var godt nok beredt.

  – Spesielt i år mener stadig flere at Norge var dårlig beredt på pandemi, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Andelen som mener Norge ikke var godt nok beredt, har økt fra 59 prosent i januar til rekorden på 76 prosent i april.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike stanser flytrafikken til Brasil

  Frankrike stanset tirsdag flytrafikken til Brasil for å hindre spredning av en særlig smittsom koronavariant som herjer i det søramerikanske landet.

  Statsminister Jean Castex kunngjorde tiltaket i nasjonalforsamlingen i Paris.

  – Vi merker oss at situasjonen blir verre, så vi har derfor besluttet å stanse alle flyvninger mellom Brasil og Frankrike inntil videre, sa Castex.

  Det muterte viruset som vekker bekymring, er den såkalte P. 1-varianten. Daglig meldes det om titusenvis av nye smittetilfeller i Brasil, og så langt har over 350.000 brasilianere mistet livet av covid-19.

 • av NTB
  DEL
  Få tilfeller av koronavirus hos vaksinerte personer
  – Selv om en person er fullvaksinert mot koronavirus, kan koronaviruset påvises, sier avdelingsdirektør Karianne Johansen ved FHIs smittevernregistre. Likevel har kun 0,07 prosent av de fullvaksinerte i Norge fått påvist smitte. Foto: Jil Yngland / NTB
  – Selv om en person er fullvaksinert mot koronavirus, kan koronaviruset påvises, sier avdelingsdirektør Karianne Johansen ved FHIs smittevernregistre. Likevel har kun 0,07 prosent av de fullvaksinerte i Norge fått påvist smitte. Foto: Jil Yngland / NTB

  Av de 296.141 personene som har fått to doser koronavaksine, har kun 199 fått påvist koronaviruset.

  – Vaksiner gir aldri 100 prosent beskyttelse mot smitte eller sykdommen det vaksineres mot. Det betyr at selv om en person er fullvaksinert mot koronavirus, kan koronaviruset påvises, forklarer avdelingsdirektør Karianne Johansen ved FHIs smittevernregistre.

  Det har tidligere vært anslått at de vaksinene vi bruker i Norge, gir rundt 95 prosents effekt mot sykdomsutviklingen, noe som betyr at 5 prosent kan bli smittet. De 199 som til nå er smittet, tilsvarer 0,07 prosent av dem som har fått to doser.

  – Personer kan ha ulik immunrespons på samme vaksine, avhengig av alder og helsetilstand, skriver FHI

  Av de vaksinerte som blir smittet, utvikler kun noen få personer symptomer på covid-19-sykdom.

  – Alvorlig sykdom er sjelden, men når det forekommer, er det viktig å gjøre nærmere undersøkelser for å forstå hva som kan ha vært årsaken, sier Johansen.

 • av NTB
  DEL
  FDA: Pausen i bruken av Janssen-vaksine blir kort

  Amerikanske myndigheter legger i første omgang opp til en kort pause for å granske blodpropptilfeller etter bruk av Johnson & Johnson-vaksinen.

  Det amerikanske legemiddeltilsynet FDA uttalte på en pressekonferanse i USA tirsdag at pausen i bruken av vaksinen skal vare i «noen dager».

  Blant nesten 7 millioner vaksinerte er det oppdaget seks tilfeller av den sjeldne blodpropptypen.

  Så langt er det ikke etablert noen klar årsakssammenheng mellom dette og vaksinen, påpeker legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC. De ba mandag likevel om stans i vaksineringen på føderale sentre og i delstatene, som en forholdsregel.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Massevaksineringen kan bli 8-12 uker forsinket

  Dersom verken Astra Zeneca- eller Johnson & Johnson-vaksinen blir tatt i bruk, kan vaksineringen av alle over 18 år bli forsinket i inntil tolv uker.

  – Forsinkelsen blir betydelig om Astra Zeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene ikke tas i bruk, et sted mellom åtte og tolv uker har vi estimert. Men det vil først og fremst ha noe å si for de yngre, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på tirsdagens pressekonferanse.

  Da vil siste stikk blant de over 18 år bli satt i uke 40.

  Bare i juni skal det etter planen komme i underkant av en million doser av Johnsen & Johnsen-vaksinen til Norge, opplyste Vold.

 • av NTB
  DEL
  Solberg: Janssen-problemer har liten påvirkning på gjenåpning
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

  Statsminister Erna Solberg (H) sier at det vil ta lenger tid før alle er vaksinert hvis vi ikke kan bruke Janssen-vaksinen.

  Men det at Johnson & Johnson tirsdag varsler at de utsetter utrullingen av vaksinen i Europa mens mulige bivirkninger granskes, påvirker ikke gjenåpningsplanen i Norge, sier Solberg.

  – For gjenåpningen fremover er det fortsatt tre parametere vi skal vurdere, og vaksinene er ett av dem. Hovedtyngden av Janssen-vaksinen ville kommet i juni, så for neste trinn i mai vil den ha mindre betydning, sier statsministeren.

  – Men det har betydning for når vi er ferdig med vaksineringen, det må vi være tydelige på. Da er det enda viktigere at vi oppnår resultater på de to andre parameterne, smittesituasjonen og kapasiteten i helsevesenet. Jo færre vaksinerte, jo viktigere blir de andre parameterne i en videre gjenåpning, sier Solberg.

Les mer om

 1. Koronaviruset