Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Vaksinefunn i Israel omtales som mirakel
  Overlege Preben Aavitsland mener den nye vaksinestudien er et mirakel
  Overlege Preben Aavitsland mener den nye vaksinestudien er et mirakel Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Natt til torsdag ble den første studien som ser på vaksineeffekt i et helt samfunn publisert. Resultatene er svært positive.

  Studien, publisert i The Lancet, var utført av israelske og amerikanske forskere. Den så på hvordan vaksinestrategien har påvirket smittespredning, covid-19-innleggelser og død i den israelske befolkningen.

  Det var Dagens Medisin som først omtalte saken.

  – Dette er noe helt annet enn fase 3-studier. Dette er effekten i den virkelige verden, sier Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet, til Dagens Medisin.

  4,7 av de 6,5 millioner israelske innbyggere var ferdigvaksinert med andre dose av Pfizer-vaksinen i april.

  Forskningen viser:

  • 95,3 prosent effektiv mot den britiske virusvarianten (B117), sju dager eller lenger etter andre vaksinedose.
  • 91,5 prosent effektiv mot asymptomatisk covid-19-infeksjon.
  • 97 prosent effektiv mot symptomatisk covid-19-infeksjon
  • 97,2 prosent effektiv mot covid-19-relaterte sykehusinnleggelser
  • 96,7 prosent effektiv mot covid-19-relaterte dødsfall

  – Dette er vanvittig gode resultater. Et mirakel, sier Aavitsland til Dagens Medisin.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland vil vaksinere ungdommer i august
  Tyske myndigheter vil vaksinere unge fra 12 til 18 år med Pfizer/Biontech-vaksinen fra slutten av august, forutsatt at vaksinen godkjennes for denne aldersgruppen.
Foto: AP / NTB
  Tyske myndigheter vil vaksinere unge fra 12 til 18 år med Pfizer/Biontech-vaksinen fra slutten av august, forutsatt at vaksinen godkjennes for denne aldersgruppen. Foto: AP / NTB

  Tyske helsemyndigheter planlegger å starte vaksinering av unge fra 12 år og oppover innen utgangen av august.

  Helseminister Jens Spahn opplyste torsdag unge mellom 12 og 18 år etter planen skal vaksineres. Dette forutsetter en godkjennelse av at Pfizer/Biontech-vaksinen kan gis til denne aldersgruppen.

  Tyske helsemyndigheter regner med at denne godkjennelsen vil komme. Helseministeren drøftet torsdag den nasjonale vaksinestrategien med helseministrene i de tyske delstatene.

  Spahn opplyste også at tyskere i alle aldersgrupper vil få ta Astra Zenecas vaksine, dersom de ønsker den. I dag er det bare dem over 60 år som er aktuelle for den britisk-svenske vaksinen. Den har utløst bekymring som følge av enkelte tilfeller av farlige blodpropper blant de vaksinerte.

 • av NTB
  DEL
  Mange oppgir ikke nærkontakter i Skien

  Mange unge i Skien oppgir ikke nærkontakter når smittesporerne tar kontakt. Kommunikasjonssjef i kommunen tror kanskje noen synes det er skambelagt.

  – Smittesporerne er helt avhengige av at alle oppgir alle sine nærkontakter. Det å holde igjen informasjon når man er smittet, er straffbart. Det kan medføre at flere smittes, og at det blir vanskeligere å holde kontroll på smittespredningen, skrev Skien kommune i en pressemelding onsdag.

  Onsdag ble det registrert 34 nye koronasmittede personer i Skien, det tredje høyeste antallet gjennom pandemien. En stor andel av de smittede er under 20 år. Siden flere av disse er tilknyttet samme smittesituasjon, representerer de en stor andel av unge smittede.

  – Mange unge oppgir ikke nærkontakter, kanskje fordi det er skambelagt. Jeg vet ikke, svarer kommunikasjonssjef Anne Spånem i en mail til Telemarksavisa på spørsmål om hvorfor de ikke oppgir nærkontakter.

  Etter økning i smittetallene de siste dagene strammer formannskapet i Skien inn på koronatiltakene, med forbud mot flere enn fem på besøk i private hjem.

 • av NTB
  DEL
  Frykter at unge vil la seg smitte med vilje for å få koronasertifikat
  På Helse Norge sine nettsider ligger en foreløpig ikke verifiserbar versjon av korona-sertifikatet tilgjengelig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  På Helse Norge sine nettsider ligger en foreløpig ikke verifiserbar versjon av korona-sertifikatet tilgjengelig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Unge som ikke er vaksinert, kan komme til å utsette seg for smitte for å kunne få et koronasertifikat, heter det i et notat bestilt fra helsemyndighetene.

  Notatet er skrevet av professorene Bjørn M. Hofmann og Reidun Førde i medisinsk etikk på oppdrag fra Helsedirektoratet. De skriver blant annet at et slikt sertifikat kan oppleves som urettferdig, melder TV 2.

  – Fordi koronasertifikat gir økt bevegelsesfrihet, har man vært redd for at personer vil utsette seg for smitte (og helserisiko) for å få et sertifikat, og at det derved i praksis reduserer folkehelsen, heter det i notatet.

  Professorene trekker frem at særlig unge som ikke har vært smittet eller blitt vaksinert, ved åpning av samfunnet for eldre, vaksinerte innbyggere vil kunne føle at de nå har båret en stor nok del av tiltaksbyrden.

 • av NTB
  DEL
  79 russ smittet i utbrudd på Nord-Jæren

  79 russ på Nord-Jæren er bekreftet smittet med koronavirus etter russefeiring sist helg, opplyser kommuneoverlegen i Sandnes til TV 2.

  Utbruddet kommer i kjølvannet av at mellom 1.000 og 2.000 russ deltok på ulike aktiviteter i helgen som var.

  – Bare i Sandnes har vi hatt over 600 i nærkontaktkarantene. Vi mener at vi klarer å ramme det inn, slik at sjansen for at det sprer seg til andre deler av samfunnet ikke er så stor, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes til TV 2.

  Sju av ti kommuner i Rogaland er rammet av utbruddet.

 • av NTB
  DEL
  Bergensrussen kan starte russetiden 12. mai

  Ventetiden for russen i Bergen er over. De får nå lov til å starte russetiden 12. mai.

  – Til tross for at vi har smittetall som er høyere enn jeg liker, frykter jeg den uorganiserte russetiden mer enn den organiserte, sier assisterende smittevernoverlege Egil Bovim til Bergensavisen.

  Russepresident Ásdís Eva Ómarsdóttir oppfordrer russen til å følge russerådene FHI har kommet med, samt de lokale reglene. Hun støtter kommunens avgjørelse.

  – Jeg tror vi kan få en bedre kontroll over russebussene ved å starte russetiden nå, sier Ómarsdóttir.

 • av NTB
  DEL
  Minst ti smittet etter fester i Hemsedal i helgen

  Smittesporere i Hemsedal møtte motstand da de prøvde å spore ti smittetilfeller fra helgen. Nå vurderer kommunen å anmelde flere av de smittede.

  Sent onsdag kveld fikk kommunen beskjed om at ti personer som var på besøk i bygda sist helg, har testet positivt for koronaviruset, samt at to har utviklet symptomer, melder HallingdølenSent.

  – Folk har nektet å ta telefonen når smittesporerne har ringt. De har løyet og hisset seg opp. Rett og slett vist en svært utagerende holdning. Dette er godt voksne folk som burde vite bedre, sier ordfører Pål Rørby.

  Kommunen vurderer å anmelde de smittede som ikke ville samarbeide.

 • av Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  Godkjenner enkeltdosering av Sputnik-vaksinen
  Russland har godkjent enkeltdosevaksinen «Sputnik Light»
  Russland har godkjent enkeltdosevaksinen «Sputnik Light» Foto: RDIF / Reuters / NTB

  «Sputnik Light» er 80 prosent effektiv mot korona, opplyser det russiske investeringsfondet RDIF torsdag, melder AFP.

  Fondet har finansiert utviklingen av den russiske Sputnik V-koronavaksinen.

  Sputnik V er godkjent i rundt 60 land. Den er foreløpig ikke godkjent av det europeiske legemiddelverket EMA, eller amerikanske FDA.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd blant studenter i Bergen etter fester i helgen

  Flere studenter i Bergen er smittet av korona etter flere sosiale sammenkomster i helgen.

  Torsdag ble det meldt om 46 nye smittetilfeller i Bergen. Halvparten av de smittede er mellom 20 og 29 år.

  Samme dag melder Høgskulen på Vestlandet at flere av deres studenter i Bergen er bekreftet smittet av koronaviruset, ifølge NRK.

  – Det er smitteutbrudd i sammenheng med ulike sosiale sammenkomster i Bergen i helgen som var. Flere studenter er satt i karantene, og mange har testet seg, sier rektor Gunnar Yttri.

  Da kommunen mandag forlenget strenge smitteverntiltak i Bergen, kom helsebyråd Beate Husa (KrF) med kraftig kritikk etter flere store utendørsfester gjennom helgen.

  – Vi er kjent med at det var personer med smitte på utendørsfest i Nygårdsparken i helgen som var, sier Husa til NRK.

 • av NTB
  DEL
  Indisk variant av koronaviruset påvist hos familie i Ås

  Flere personer fra samme familie i Ås i Follo har fått påvist den indiske varianten av koronavirus.

  Ås Avis skrev 29. april at en person testet positivt på korona på Gardermoen etter å ha kommet tilbake fra reise til India.

  avis Kommuneoverlege Sidsel Storhaug bekrefter nå overfor avisen at flere personer i samme familie har testet positivt.a at flere personer i samme familie har testet positivt.avisa at flere personer i samme familie har testet positivt.

  Prøvene ble i forrige uke sendt til Ahus for sekvensering for den indiske varianten av koronaviruset.

  – Det er nå klart at personene som har testet positivt i forbindelse med turen til India, er smittet med den indiske, muterte varianten av koronaviruset. Vi har kontroll på situasjonen, opplyser Storhaug.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland lemper på restriksjoner for vaksinerte
  En mann blir vaksinert i bilen sin ved et kjøpesenter i Pforzheim i det sørlige Tyskland onsdag. Vaksinerte får nå lettelser i Tyskland. Foto: Michael Probst, AP / NTB
  En mann blir vaksinert i bilen sin ved et kjøpesenter i Pforzheim i det sørlige Tyskland onsdag. Vaksinerte får nå lettelser i Tyskland. Foto: Michael Probst, AP / NTB

  Tyskere som enten er blitt vaksinert eller har vært syke med covid-19, får nå møte hverandre i ubegrenset antall.

  De vil heller ikke telles innenfor antallsbegrensninger når de møter uvaksinerte, har Forbundsdagen vedtatt. Lettelsene kan tre i kraft allerede i helgen.

  Regjeringspartiene De grønne og Die Linke stemte for, mens ytre-høyre-partiet AfD stemte mot. Det liberale opposisjonspartiet FDP avsto fra å stemme.

  Smittetallene i Tyskland er nedadgående samtidig som andelen vaksinerte skyter fart. Onsdag ble det registrert 18.034 smittetilfeller, en nedgang på 19 prosent fra forrige uke. Mer enn 8 prosent av befolkningen er fullvaksinert, og mer enn 30 prosent har fått første dose. Tyskland vaksinerer nå mer enn 1 million mennesker daglig.

  Likevel er både tallene på innlagte og døde fortsatt høye. Antallet innlagte på sykehus har nå stabilisert seg rundt 5.000. 285 koronasmittede ble registrert døde onsdag, en nedgang fra 312 samme dag i forrige uke.

 • av NTB
  DEL
  Danmark registrerer høyeste smittetall på fire måneder

  Det er registrert 1.012 nye tilfeller av koronasmitte i Danmark, noe som er det høyeste smittetallet i løpet av et døgn siden januar.

  Antall innleggelser har samtidig falt med fem til 156.

  Statens Serum Institut understreker at de høye smittetallene også kan ha sammenheng med at flere personer blir testet. I løpet av det siste døgnet er det utført 187.203 såkalte PCR-tester, hvorav 0,54 prosent viste seg å være positive.

  Fra onsdag til torsdag er det dessuten registrert ett koronarelatert dødsfall.

  Danmark har den siste tiden begynt å lempe på en rekke restriksjoner. Tirsdag denne uken var R-tallet igjen over 1, som betyr at smitten øker.

 • av NTB
  DEL
  Sverige har passert 1 million smittede
  Ved Stockholmsmässan i den svenske hovedstaden står folk i kø for å få vaksine. Det siste døgnet har Sverige offisielt passert 1 million smittetilfeller i løpet av pandemien. Foto: Fredrik Sandberg / TT Nyhetsbyrån / AP / NTB
  Ved Stockholmsmässan i den svenske hovedstaden står folk i kø for å få vaksine. Det siste døgnet har Sverige offisielt passert 1 million smittetilfeller i løpet av pandemien. Foto: Fredrik Sandberg / TT Nyhetsbyrån / AP / NTB

  Med 6.526 påviste smittetilfeller i Sverige det siste døgnet, har landet passert 1 million smittede siden pandemien startet. Sverige har rett over ti millioner innbyggere, noe som betyr at rundt ti prosent av landets befolkning har vært bekreftet koronasmittet.

  Etter den siste oppdateringen er det offisielle tallet på registrerte smittetilfeller oppe i 1.002.121, opplyser Folkhälsomyndigheten torsdag.

  Det er også registrert sju koronarelaterte dødsfall det siste døgnet. Så langt har pandemien kostet 14.158 mennesker livet i nabolandet vårt.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike og Tyskland positiv til åpning av vaksinepatent

  Frankrike har tidligere vært motstander av et slikt tiltak og ment det ville ha ført til mindre utvikling. President Emmanuel Macrons uttalelse torsdag markerer derfor et skifte i synet.

  – Jeg er definitivt i favør, sa presidenten.

  I nabolandet Tyskland sa utenriksminister Heiko Maas at Berlin står klar til å ta fatt på samtaler om å oppheve vaksinepatent.

  – Det er en diskusjon som vi er åpen for, sa Maas da han ble spurt om kommentar til kunngjøringen fra USAs handelsrepresentant Katherine Tai onsdag. Tai sa da at Washington nå støtter patentunntak for koronavaksiner, etter at USAs president Joe Biden først hadde stilt seg skeptisk til forslaget.

  Emmanuel Macron har uttalt seg positiv til åpning av vaksinepatent
  Emmanuel Macron har uttalt seg positiv til åpning av vaksinepatent Foto: Christophe Archambault, Pool Photo via AP
 • av NTB
  DEL
  1.430.384 nordmenn har fått første dose med koronavaksine

  1.430.384 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk torsdag. 417.344 personer har fått andre dose.

  Foreløpig har FHI registrert at 37.806 personer fikk første dose onsdag, og 35.283 personer fikk andre dose.

  Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

 • av NTB
  DEL
  115 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Torsdag var 115 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på seks pasienter fra dagen før.

  31 av pasientene får respiratorbehandling. Det er to færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

  102 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, åtte er innlagt i Helse vest, og fem er innlagt i Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 114.905 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  46 smittetilfeller registrert i Bergen
  Stengte uteserveringer på Bryggen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Stengte uteserveringer på Bryggen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Det er registrert 46 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet. Kommunen vurderer strengere tiltak.

  Torsdag var det for første gang siden september ingen koronapasienter innlagt i Helse Bergen. Men hvis smittetrykket ikke går ned, varsler helsebyråden strengere tiltak, skriver Bergensavisen.

  – Dersom det ikke hjelper, så kan vi se oss nødt til å se på tiltak som går bredere ut, sier helsebyråd Beate Husa.

  Selv om smittetrenden har flatet ut, går ikke smittetrykket ned, tross målrettede tiltak som har gitt effekt tidligere. En by som Trondheim registrerte til sammenligning én smittet torsdag.

  Det er påvist ett tilfelle av indisk virusvariant i Bergen, og det er ventet analysesvar neste uke for å avklare om varianten har spredt seg.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronadødsfall i Bærum
  Vaksinesenteret på Rud i Bærum. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Vaksinesenteret på Rud i Bærum. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Bærum kommune opplyser at en innbygger med påvist koronasmitte har dødd.

  – Jeg kan bekrefte at en innbygger i Bærum er død med koronasmitte. Vi kondolerer og sender våre tanker til de etterlatte, sier kommuneoverlege Frantz L. Nilsen ifølge kommunens nettside.

  Budstikka skriver at det nå er registrert 42 koronadødsfall i Bærum.

 • av NTB
  DEL
  Bærum ber om svar fra Virke om utendørs trening
  Bærum kommune har innkalt Virke til et møte for å få avklart hvorfor organisasjonen oppfordrer til aktivitet i strid med råd fra Helsedirektoratet. Foto: Lise Åserud / NTB
  Bærum kommune har innkalt Virke til et møte for å få avklart hvorfor organisasjonen oppfordrer til aktivitet i strid med råd fra Helsedirektoratet. Foto: Lise Åserud / NTB

  Hovedorganisasjonen Virke gir treningssentrene klarsignal for gruppetrening utendørs i strid med Helsedirektoratets anbefaling. Bærum kommune reagerer.

  I slutten av april skrev Helsedirektoratet i en e-post til Virke at utendørs gruppetrening går imot koronaforskriften som gjelder for Asker og Bærum.

  Likevel vil Virke fortsatt anbefale treningssentrene å holde utendørs gruppetrening, ifølge Budstikka. Organisasjonen sier at regelverkstolkningen er så urimelig at de bestrider den.

  Bærum kommune har kalt Virke inn til et møte for å avklare situasjonen.

  – Vi liker ikke at det er en åpen konflikt, hvor en bransje ikke følger statlige avklaringer. Bærum kommune forholder seg til Helsedirektoratets avklaring av reglene, selv om bransjen sier de ikke er enig i det, sier Bærums kommuneadvokat, Thomasz Edsberg.

 • av NTB
  DEL
  Nakstad om patentunntak for vaksiner: – Svært god nyhet
  Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB
  Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB

  Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier et unntak fra patent på koronavaksiner vil hjelpe både Norge, Europa og verden med å få pandemien under kontroll.

  Etter at USA onsdag snudde, ser det nå ut til at det blir gitt patentunntak for vaksinene. Norge har vært blant landene som har stemt mot dette i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og regjeringen har advart mot det i skriftlige svar til Stortinget.

  – Dersom dette fører til økt vaksineproduksjon og større global tilgang på vaksiner, vil det være en svært god nyhet for verden. Det vil også hjelpe oss i Norge og Europa fordi pandemien raskere vil kunne komme under kontroll, sier Nakstad til NTB.

  – Hvis vi ser noen måneder og år framover vil muligheten for økt vaksinering i alle verdens land redusere risikoen for nye mutasjoner og smittebølger, og det er svært viktig for at vi skal kunne leve mer normalt også i Norge, legger han til.

  Nakstad mener et patentunntak vil øke muligheten for at verden kan slå ned viruset så mye at det ikke lenger oppfører seg som et pandemisk virus.

  – Det vil ta noen år, men vil gjøre at mennesker i stadig flere land kan leve mer normalt slik man gjorde før pandemien, sier Nakstad.

Les mer om

 1. Koronaviruset