Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Margrete Sveinsdatter Rydjord
  DEL
  Regionale smitteverntiltak i Drammen og Lier kommune

  Regjeringen innfører regionale tiltak i Drammen og Lier kommune i Viken fylke. Tiltakene er de samme som de siste dagene har blitt iverksatt for Oslo kommune og flere kommuner i Innlandet, Viken og Vestland fylke. Det skriver Helsedepartementet i en pressemelding. Blant tiltakene er påbud om munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, og påbud om hjemmekontor hele eller deler av uken der det er mulig uten at det går ut over nødvendige arbeidsoppgaver. Forskriften trer i kraft fra og med midnatt natt til 6. desember 2021.

 • av NTB
  DEL
  Tåregass mot korona-demonstranter i Belgia

  Belgisk politi brukte vannkanon og tåregass for å spre noen ulydige demonstranter i Brussel, der flere tusen andre protesterte fredelig mot nye koronatiltak.

  Belgiske myndigheter presenterte før helgen nye innstramminger for tredje uke på rad. Bakteppet er en kraftig smittebølge som legger press på helsevesenet.

  Blant annet må barnehager og barneskoler stenge en uke før juleferien skulle ha startet, og skolebarn helt ned til seks år må nå bruke munnbind.

 • av NTB
  DEL
  Villsmitte i Danmark: 183 omikron-tilfeller påvist
  Det er nå pågående smittekjeder, der smitten ses blant folk som ikke har vært på reise eller har forbindelse til reisende, ifølge direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum. Her er han på et pressemøte tidligere i september. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB
  Det er nå pågående smittekjeder, der smitten ses blant folk som ikke har vært på reise eller har forbindelse til reisende, ifølge direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum. Her er han på et pressemøte tidligere i september. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB
  Så sent som fredag var det 18 bekreftede tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Danmark. Foto: Vidar Ruud / NTB
  Så sent som fredag var det 18 bekreftede tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Danmark. Foto: Vidar Ruud / NTB

  I Danmark er det nå påvist 183 tilfeller av omikronvarianten, flere enn i hele Europa til sammen. – En bekymrende stigning, fastslår folkehelsedirektøren.

  Så sent som fredag var det 18 bekreftede og 48 mistenkte tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Danmark.

  Før de nye tallene fra Danmark kom, hadde det europeiske smittevernsenteret ECDC i søndag registrert 182 endelige bekreftede omikrontilfeller i 17 land. Alle er milde eller asymptomatiske, og det er ikke registrert noen dødsfall.

  Danmark er blant landene i Europa med det mest avanserte systemet for sekvensering av koronavarianter.

  Danskene påviser derfor ofte flere tilfeller raskere enn sammenlignbare land, så tallene betyr ikke nødvendigvis at smitten er større. Økningen gir likevel grunn til uro, mener folkehelsemyndighetene.

  Flere smittekjeder

  – Vi ser en bekymringsfull stigning i antall omikronsmittede i Danmark, sier SSIs administrerende direktør Henrik Ullum.

  – Det er nå pågående smittekjeder, der smitten ses blant folk som ikke har vært på reise eller har forbindelse til reisende, sier han.

  De 183 omikrontilfellene i Danmark er påvist med PCR-tester og sekvensering, opplyser Statens Serum Institut (SSI) søndag. 151 av tilfellene er funnet med PCR-tester.

  Instituttet mener disse testene nå er så sikre at alle tilfellene kan regnes som bekreftet.

  Julefrokost

  Siden det første tilfellet ble bekreftet i Danmark for en uke siden, har myndighetene blant annet påvist et smitteutbrudd på Jylland etter en julefrokost med 150 mennesker.

  – Her har vi hittil blant gjestene registrert 55 smittede, sier Birgitte Drewes, visedirektør i Styrelsen for Pasientsikkerhed som står for smittesporingen.

  Smitten i Danmark har steget jevnt den siste uka. Søndag falt det daglige smittetallet for første gang under 4.000, men det settes i sammenheng med et lavere antall utførte PCR-tester.

  Smittetrykket i landet er for tiden på 1.023 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. I Norge er det tilsvarende tallet 778.

  Flere sykehusinnleggelser

  447 personer er innlagt på danske sykehus med covid-19. For en måned siden var antallet 260, mens det var rundt 80 for to måneder siden.

  En ekspertgruppe tilknyttet SSI har anslått at antallet koronainnlagte pasienter kan stige til mellom 550 og 750 fram mot midten av desember.

  Rundt 80 prosent er fullvaksinert i Danmark, mens over 900.000 innbyggere har fått tredje dose, ifølge helsemyndighetene.

  Fortgang på laboratorier

  Helsemyndighetene i Danmark satser nå på å forsinke utbredelsen av omikronsmitten parallelt med å få flere vaksinert.

  – Vi jobber nå på spreng for å bremse utviklingen med hurtig laboratoriepåvisning av virusvarianten, slik at smittesporingen kommer i gang så raskt som mulig, sier SSI-direktør Ullum.

  I Norge var det fredag 19 bekreftede tilfeller av omikron, ifølge FHI. Det reelle tallet kan imidlertid være langt høyere.

  Koronautbruddet på restauranten Louise i Oslo er blitt mistenkt for å være det største omikronutbruddet så langt utenfor Sør-Afrika. Fortsatt pågår arbeidet med å undersøke hvilke virusvarianter de smittede har i kroppen.

 • av NTB
  DEL
  Omikronmistanke: Sju smittet etter konferanse

  Det er sju bekreftede smittetilfeller etter en konferanse i Oslo i slutten av forrige måned. Bydelsoverlegen sier at tre av tilfellene sannsynligvis er omikron.

  Foreløpige resultater har plassert tre av de sju tilfellene i kategorien «sannsynlig omikron», opplyser bydelsoverlege Jorunn Thaulow i Vestre Aker til VG.

  – Det er et svar som indikerer at det ikke er deltavarianten. Det er grunn til å tro at det er omikron, sier hun.

  De endelige prøvesvarene er ventet i løpet av søndag eller mandag, opplyser Thaulow, som legger til at samtlige av de smittede er fullvaksinerte. Kommunen jobber nå med smittesporingsarbeid for å kartlegge alle nærkontaktene.

 • av Torkjell Trædal
  DEL
  Julebord-utbruddet øker i omfang

  Rundt 120 er bekreftet smittet etter koronautbruddet på Louise Restaurant & Bar på Akerbrygge i Oslo. Det får NRK opplyst av assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo.

  70 er tilknyttet bedriften Scatec som hadde julebordet, og nærmere 50 var øvrige gjester. Alle testene blir screenet, og foreløpig tyder ting på at over halvparten sannsynligvis er omikron.

  Var du på utestedet etter klokken 18 fredag 26. november, bør du kontakte Oslo kommune på 47697010, skriver NRK.

 • av NTB
  DEL
  916 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Utsikt over Oslo, med Aker Brygge og Tjuvholmen i front. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Utsikt over Oslo, med Aker Brygge og Tjuvholmen i front. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Det er registrert 916 nye koronasmittede personer i Oslo det siste døgnet. Det er 567 flere enn samme dag i forrige uke, men fire færre enn dagen før.

  NTB får opplyst smittetallene fra Oslo kommune søndag formiddag.

  Kommunen har foreløpig ikke gitt ut ytterligere opplysninger eller detaljer vedrørende smitteutviklingen det siste døgnet.

  Onsdag var det smitterekord i hovedstaden med 1.075 nye koronasmittede.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Halv konfirmantleir smittet av uvaksinert prest

  I den lille kommunen Lebesby i Finnmark har det vært 30 registrert koronasmittede siden november, skriver VG. Bakgrunnen for utbruddet er en konfirmantleir, som ble arrangert 19.–21. november.

  Prest Helge Helgesen bekrefter til avisen at det var han som var smittet. Han hadde testet seg på forhånd, siden det var smitte på rådhuset hvor han selv har kontor.

  Testen var negativ, men det viste seg likevel at han var smittet.

  Helgesen er ikke vaksinert.

  Kommuneoverlege Marius Lier sier til VG at smitten spredte seg videre fra konfirmanter og videre til familiemedlemmer.

  Rundt halvparten av de 15 konfirmantene ble smittet.

 • av NTB
  DEL
  Ekspert tror nesten alle vil bli smittet før ny vaksine kommer
  Vaksinasjonskø i Lyon i Frankrike lørdag. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB
  Vaksinasjonskø i Lyon i Frankrike lørdag. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB

  – Oppriktig talt kommer omikron til å dominere og overvelde hele verden innen tre til seks måneder, sier spesialist i infeksjonssykdommer, Leong Hoe Nam til CNBC.

  Den Singapore-baserte legen har liten tiltro til omikron-vaksiner som legemiddelselskaper har varslet. Spesialisten viser til at vaksiner riktig nok kan utvikles raskt, men de må testes over en periode på tre-seks måneder før man kan bevise at de gir immunitet mot varianten.

  – God idé, men det er ærlig talt ikke praktisk. Vi kommer ikke til å være i stand til å sende ut vaksinene tidsnok, og når de først er på plass, vil omtrent alle ha blitt smittet med omikron, gitt variantens høye smittsomhet og overførbarhet, sier Leong.

 • av NTB
  DEL
  Danmarks statsminister beklager munnbindslurv
  Statsminister Mette Frederiksen ble filmet uten munnbind i en butikk fredag. Lørdag beklaget hun. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix via AP / NTB
  Statsminister Mette Frederiksen ble filmet uten munnbind i en butikk fredag. Lørdag beklaget hun. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Danmarks statsminister Mette Frederiksen brøt før helgen sin egen regjerings munnbindpåbud da hun besøkte en klesbutikk.

  – Jeg vet jo godt at det kan skje oss alle. Bare helst ikke for meg. Så jeg beklager selvfølgelig og vil nok en gang takke alle for alt vi gjør sammen for å holde smitten nede, skrev hun på Facebook lørdag.

  Uttalelsen kom etter at Ekstra Bladet publiserte en video som viste Frederiksen stå i en klesbutikk i København uten munnbind fredag.

  – Det var ganske enkelt en forglemmelse etter at de nye reglene ble innført, skrev statsministeren.

  Danmark innførte mandag krav om å bruke munnbind i kollektivtrafikk og butikker.

 • av NTB
  DEL
  Line Vold: Mange meldinger om mistenkt omikron
  Fra mandag 6. desember tar Folkehelseinstituttet (FHI) sikte på å rapportere bekreftede omikrontilfeller daglig. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier de jobber med å oppdatere risikovurderinger hele tiden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Fra mandag 6. desember tar Folkehelseinstituttet (FHI) sikte på å rapportere bekreftede omikrontilfeller daglig. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier de jobber med å oppdatere risikovurderinger hele tiden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  De siste dagene har flere kommuner meldt om at de mistenker at omikron-varianten av koronaviruset har rammet kommunen.

  – Det kommer mange meldinger om mistenkte tilfeller som håndteres av kommunene i samarbeid med utbruddsgruppen ved FHI, og det er mange mikrobiologiske laboratorier rundt om i landet som gjør screening og også sekvensering for å bekrefte eller avkrefte omikron. Det kan derfor komme meldinger fra enkeltkommuner utenom våre samlede oversikter på nasjonalt nivå, sier avdelingsdirektør Line Vold til Dagbladet.

  FHI har kun bekreftet 19 tilfeller av varianten så langt i Norge. Men det reelle tallet kan være langt høyere. I Oslo er mer enn 90 personer smittet med covid-19 etter et julebord på Aker Brygge, og minst 13 av disse har nå fått bekreftet omikron.

 • av NTB
  DEL
  Alternativ Jul i Oslo koronaavlyst
  Henning Holstad under Alternativ Jul på Folkets Hus i Oslo i 2016.
  Henning Holstad under Alternativ Jul på Folkets Hus i Oslo i 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  For andre år på rad blir Alternativ Jul i Oslo avlyst på grunn av koronarestriksjoner.

  – Det var dessverre ingen vei utenom, sier leder for organisasjonen, Henning Holstad, til VG.

  «Det er meget leit at vårt sosiale arrangement for uteligger-, rus- og gatemiljøet i Oslo må avlyses nok en gang. Mange ensomme, og andre som ikke har noen å feire jul med, og som har søkt til vårt arrangement, må vi også i år dessverre skuffe.», heter det på Alternativ Juls nettsider.

  Ifølge VG skulle organisasjonen ha tatt imot rundt 2.500 gjester i løpet av julen.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Portugal med høyeste smittetall siden februar
  Et nytt vaksinesenter åpnet 1. desember i Lisboa. Myndighetene prøver å oppmuntre det uvaksinerte mindretallet til å ta sprøyte, samtidig som de trapper opp vaksineringen med påfyllingsdoser.
  Et nytt vaksinesenter åpnet 1. desember i Lisboa. Myndighetene prøver å oppmuntre det uvaksinerte mindretallet til å ta sprøyte, samtidig som de trapper opp vaksineringen med påfyllingsdoser. Foto: Armando Franca / AP / NTB

  Portugal har rapportert om det høyeste antallet daglige smittetilfeller siden februar, på tross av at landet har blant verdens høyeste vaksinasjonsrater.

  Helsemyndighetene i Lisboa opplyser lørdag at de har registrert 5649 nye smittetilfeller siste døgn, det høyeste tallet siden 6. februar.

  Smittetrykket i Portugal har steget fra rundt 100 i midten av november til 193 tilfeller pr. 100.000 innbyggere siste sju dager. Det er fortatt betydelig lavere enn i andre europeiske land, inkludert Norge, der tallet er i underkant av 380.

  88 prosent av Portugals befolkning er fullvaksinert. Selv om smittetallene har økt jevnt de siste to månedene, påpeker myndighetene at situasjonen på sykehusene er relativt rolig.

  130 covid-19-pasienter behandles på intensivavdelinger, mot over 800 forrige vinter.

 • av NTB
  DEL
  Ber folk som var på restauranten Louise, teste seg

  Alle som var på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge i Oslo fredag 26. november, bes teste seg og unngå kontakt med andre til de får negativt svar.

  Dette gjelder dem som var på stedet etter klokken 18 og som ikke allerede har fått oppfølging, opplyser Oslo kommune lørdag kveld.

  – For å hindre ytterligere smittespredning ønsker Oslo kommune at de gjestene som ikke har vært i kontakt med kommunen, tester seg med PCR-test på et kommunalt testsenter og unngår kontakt med andre frem til negativt testsvar foreligger, skriver kommunen.

  Telefonnummeret man skal ringe, er 476 97 010.

 • av NTB
  DEL
  To bekreftede omikrontilfeller i Bærum

  Det er bekreftet to tilfeller av omikronvarianten i Bærum, og kommuneoverlegen antar at flere av de mistenkte tilfellene vil bli bekreftet.

  Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen opplyser dette til Dagbladet lørdag.

  – Vi har vel omtrent sju til åtte tilfeller med mistenkt omikronvirus. Det er kun to som er bekreftet foreløpig, sier han til avisen.

  Nilsen sier videre at de fleste av de mistenkte tilfellene er relatert til julebordet på Aker brygge.

  – Men vi har også noen mistenkte tilfeller som har vært i Sør-Afrika eller fly fra Sør-Afrika, legger han til.

 • av NTB
  DEL
  Mistanke om omikrontilfelle i Larvik

  Det er mistanke om et tilfelle av omikronvarianten i Larvik. Til sammen har kommunen registrert 27 nye koronasmittede siste døgn.

  «Mistanke om omikronvarianten på smittetilfelle i Larvik. Venter endelig bekreftelse/avkreftelse fra laboratoriet søndag», opplyser kommunen på sine nettsider lørdag.

  Overfor Østlands-Posten kan ikke kommunalsjef Guro Winsvold si noe om tilfellet er knyttet til en institusjon, skole eller barnehage.

  – Hvis det blir bekreftet at det er omikron, vil vi gi ut ny informasjon. Det finnes også egne regler for denne varianten, og ved en bekreftelse vil det bli iverksatt ekstra tiltak, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Siste døgn: 920 nye smittede i Oslo. 268 i Bergen.

  Det er registrert 920 nye koronasmittede personer i Oslo det siste døgnet. Det er 291 flere enn samme dag i forrige uke.

  Det opplyser Oslo kommune til NTB.

  Onsdag var det smitterekord i hovedstaden med 1.075 nye koronasmittede, mens det dagen etter ble registrert 759 nye tilfeller.

  I Bergen er det registrert 268 nye smittede det siste døgnet. Det er 76 færre enn smitterekorden fredag.

  Lørdag for en uke siden ble det rapportert 175 smittetilfeller. I Bergen er det mest smitte blant godt voksne nå.

  – Vi rapporterer i dag en mindre andel smittetilfeller blant barn og ungdom og en større andel i aldersgruppen 20–49 år, spesielt blant personer i alderen 40–49 år, sier assisterende smittevernoverlege i Bergen Kjell Haug.

 • av NTB
  DEL
  Koronasmitte etter Abelia-konferanse i Oslo – mistanke om omikron

  Vestre Aker bydel i Oslo har påvist koronasmitte knyttet til en konferanse i regi av Abelia, med mistanke om omikron.

  – Vi har grunn til å tro at det kan være snakk om omikron og har derfor iverksatt tiltak knyttet til testing, smittekarantene og isolasjon med utgangspunkt i nasjonale regler for mulig omikronsmitte, sier bydelsoverlege i Vestre Aker, Jorunn Thaulow.

  Totalt er fem smittet. To smittede er ansatte i Abelia. Smitte hos tre andre kan knyttes til en HR-konferanse Abelia arrangerte i Oslo 29. og 30. november.

  Det var omtrent 100 deltakere på konferansen, hovedsakelig HR-ledere fra ulike bedrifter. Alle er satt i karantene.

 • av NTB
  DEL
  Hemsedal innfører koronatiltak

  Hemsedal kommune har innført en midlertidig forskrift om smitteverntiltak for å forebygge koronasmitte.

  Forskriften gjelder fra fredag 3. desember kl. 14 til 9. desember kl. 24.

  Tiltakene innebærer påbud om munnbind innendørs der man ikke kan holde en meters avstand. Eksempler er butikker, serveringssteder og kollektivtrafikk.

  Serveringssteder må også registrere gjestene sine for å kunne varsle ved smitteeksponering, og alle gjester må ha sitteplass. Det er i tillegg krav om bordservering for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling.

 • av Torkjell Trædal
  DEL
  VG: 90–100 bekreftet smittet etter julebord

  Assisterende bydelsoverlege i Frogner bydel, Tine Ravlo, sier lørdag morgen til VG at mellom 90 og 100 personer nå er smittet etter julebordet til bedriften Scatec.

  Ifølge Ravlo deltok 60 av de smittede på selve julebordet. I tillegg er det over 30 øvrige gjester på utestedet Louise som er smittet, skriver Ravlo i en SMS.

  – Cirka halvparten har «sannsynlig omikron» etter screening av prøvene, resten venter vi avklaring på, skriver Ravlo til VG.

  I går fortalte Ravlo til Aftenposten at hun opplevde omikronvarianten som mer smittsom enn andre varianter.

 • av NTB
  DEL
  FHI: 19 positive prøver med omikronsmitte

  Per 3. desember var det bekreftet 19 positive prøver med omikronvarianten i Norge, ifølge en pressemelding fra Folkehelseinstituttet (FHI).

  De 19 tilfellene inkluderer to tilfeller i Øygarden kommune, 13 bekreftede tilfeller knyttet til julebordet i Oslo og fire reisende til Oslo lufthavn Gardermoen fra Sør-Afrika.

  – Det viktigste nå er at de som er smittet, og deres nærkontakter, følger reglene om isolasjon og karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Les mer om

 1. Koronaviruset